Morgonkollen 19 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 19 mars - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

19 mars 2024

God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen nedåt.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,34 procent, FTSE 100-terminen backar 0,30 procent och DAX terminen sjunker 0,29 procent.

New York


De amerikanska börserna vände uppåt på måndagen efter några dagar med vikande utveckling. Samtidigt klättrade marknadsräntorna vidare uppåt några räntepunkter inför Federal Reserves räntebesked på onsdag.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,63 procent till 5 149,42. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,55 procent som lägst och 1,14 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,82 procent till 16 103,45. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,76 procent som lägst och 1,72 procent som högst.

Sektormässigt hade telekom den bästa utvecklingen, plus 2,95 procent, medan hälsovård noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,02 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 2 punkter till 4,33 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,32 procent.

Brentoljan steg 1,82 procent till 86,89 dollar och WTI-oljan ökade 1,38 procent till 82,16 dollar. Brent står i dag i 86,68 dollar, medan WTI-noteringen är 81,99 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,13 procent till 2 164,30 dollar. I dag står guldet i 2 161,80 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0873 mot euron, från 1,0891 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0866. En dollar kostar i dag 10,4503 kronor, att jämföra med 10,4284 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien-regionen visar en blandad utveckling på tisdagen. Den stora nyheten var att Bank of Japan övergav minusräntan genom att höja styrräntan för första gången sedan 2007. Beskedet var samtidigt väntat. Tokyobörsen klättrade uppåt på tisdagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,66 procent till 40 003,60. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,84 procent som lägst och 0,66 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 1,06 procent till 2 750,97. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,30 procent som lägst och 1,06 procent som högst.

Affärer


Läkemedelsbolaget Astra Zeneca förvärvar Fusion Pharmaceuticals, som utvecklar radiokonjungat för behandling av cancer. Inkluderat för tilläggsköpeskillingen är värdet på affären cirka 2,4 miljarder dollar, en premie med 126 procent jämfört med stängningskursen för Fusion under måndagen.

Företagsnytt


Kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings sänker kredithanteringsbolaget Intrums kreditbetyg med två steg till B från BB-. Det är ett steg djupare in i skräpstatus och är kopplat till bolagets beslut att anlita finansiella rådgivare för att se över sin kapitalstruktur.

Fastighetsbolaget Platzers valberedning föreslår att styrelsen ska bestå av sex ledamöter, efter att Carina Åkerstöm har avböjt nyval. Åkerström har valt att hoppa av sedan DI rapporterat om en ny potentiell intressekonflikt, givet att Handelsbanken har tillhandahållit miljardlån till Platzer.

Diabetesforskningsbolaget Diamyd Medical meddelar att man ska genomföra en företrädesemission av units på cirka 114 miljoner kronor före emissionskostnader. Beskedet kommer knappt två veckor efter att vd Ulf Hannelius sagt vid Life Science-dagen i Göteborg att man hade finansieringen säkrad för hela 2024.

Bioteknikbolaget Isofol Medical ska genomföra en klinisk fas I/II-studie med sin läkemedelskandidat arfolitixorin. Syftet med studien är att dokumentera effekten och säkerheten av en ny dosregim.

Sverige


Den svenska e-handeln visade en fortsatt kraftig ökning i februari, enligt Svensk Handels E-handelsindikator. Omsättningen i februari uppskattas till 11,4 miljarder kronor. Det är en ökning med 14 procent i löpande priser jämfört med februari i fjol. Den totala e-handelsvolymen bedöms ha ökat med cirka 10 procent i februari.

Från omvärlden


Amerikanska chipjätten Nvidia har presenterat en ny generation av chip inom artificiell intelligens under namnet Blackwell. Det första chippet som presenterats är GB200, vilket väntas släppas senare i år. De nya chippen är starkare än sina föregångare, vilket vd Jensen Huang underströk under ett event.

En sänkning av styrräntan kan bidra till att undvika en recession i euroområdet. Det säger Mario Centeno, medlem i ECB:s direktion. Flera ECB-ledamöter har pekat på juni som en möjlig tidpunkt för att inleda räntesänkningar.

ECB kommer att vara redo att diskutera en räntesänkning i juni. Det sade ECB:s vice ordförande Luis de Guindos till den grekiska tidningen Naftemporiki.

Makro


Japanska centralbanken, Bank of Japan, höjde idag styrräntan för första gången på 17 år. Styrräntan höjdes från -0,1 procent till intervallet 0-0,1 procent. Centralbanken avskaffade också sin policy för kontroll av avkastningskurvan. Dock avser BOJ att fortsätta att köpa japanska obligationer med i stort samma belopp som tidigare, det vill säga runt 6 biljoner yen per månad.

Australien lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 4,35 procent under morgonen.

Aktierekommendationer


Jefferies höjer Hemnet till köp från underperform, med ny riktkurs 385 kronor (150).

JP Morgan sänker Intrum till undervikt från neutral, med riktkurs 5 kronor.

SEB inleder bevakning på Sagax med köp och riktkurs 288 kronor.

Goldman Sachs sänker Epiroc till neutral från köp.

Håll ögonen på idagBÖRS
Utländska rapporter
Före börsöppning: Tencent Music

Stämmor

10:00 Mysafety (extra), 13:00 SEB, 14:00 Bredband2, 14:00 Irisity (extra)

Corporate Actions

Infrea exklusive rätt N 1:2, 8,30 kronor per aktie

MAKRO
09:30 ECB tal av Guindos 11:00 Tyskland Zew-index 12:00 Portugal PPI 13:30 Kanada KPI 13:30 USA byggstarter av hus 13:55 USA Redbook 14:00 Riksbanken tal av Flodén 14:30 USA bygglov 20:00 Argentina handelsbalans 21:00 USA kapitalflöden (tic-data) 21:30 USA API oljelager


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AstraZeneca

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt