Bioarctics vd: Alzheimersstudier har fortlöpt generellt sett bra under coronapandemin
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bioarctics vd: Alzheimersstudier har fortlöpt generellt sett bra under coronapandemin

Alzheimersstudier har fortlöpt generellt sett bra under coronapandemin, säger forskningsbolaget Bioarctics vd Gunilla Osswald i en intervju efter morgonens kvartalsrapport.

- Det tror jag beror på det väldigt stora medicinska behovet som finns. Patienterna vill verkligen vara med i dessa studier, säger Bioarctic-chefen.

För Bioarctics del har samarbetspartnern Eisai - ett stort japanskt läkemedelsbolag - nyligen slutfört rekryteringen av den stora viktiga fas 3-studien Clarity AD med läkemedelskandidaten lecanemab. Detta efter att den utökats med drygt 200 deltagare.

Gunilla Osswald ser det som ett styrkebesked.

- Jag tycker det är jättebra att Eisai ser till att göra en välgrundad och omfattande studie som kan generera robusta data. Det faktum att det är så pass många som vill delta och att Eisai varit proaktiva med att utöka studien har inneburit att den fortfarande håller tidsplanen, uppger vd:n.

Av kvartalsrapporten framgick det att nettoomsättningen för forskningsbolaget minskade till 7,2 miljoner kronor (36,4), vilket beror på planenligt minskade intäkter i Parkinsonsprogrammet samt en engångsintäkt under jämförelseperioden. Det angavs som orsak till resultatförsämringen mot samma period i fjol.

Aktien är upp 2 procent på börsen, efter att bolaget bland annat upprepat sin kostnadsprognos för helåret.

Operationellt lyfter Gunilla Osswald fram flera viktiga händelser under kvartalet, däribland den internationella konferensen AD/PD inom Alzheimers, Parkinsons och andra relaterade neurologiska störningar.

- Det har kommit ytterligare data i Alzheimersfältet som stärker amyloidhypotesen och därmed utsikterna för lecanemab. Utvecklingen kring biomarkörer har också gått framåt, vilket också kan vara viktigt när man ska ställa diagnos för dessa tidiga patientpopulationer, resonerar bolagschefen.

- Nu börjar det bli dags för samhället och sjukvården tycker jag att börja förbereda sig för det paradigmskifte som vi förhoppningsvis kommer in i snart.

I samband med konferensen vilken ägde rum under förra månaden presenterade Eisai nya data från den öppna förlängningsstudien av fas 2b-studien inom tidig Alzheimers.

- Det som jag är imponerad av är att det är så konsistenta resultat med nya kliniska data för lecanemab som bekräftar resultaten i fas 2b-studien, poängterar vd:n.

Enligt bolaget fortsätter förekomsten av biverkningen ARIA-E, amyloidrelaterade avbildningsavvikelser, att vara låg.

- Det är klart att det är viktigt att ha en behandling med så lite biverkningar som möjligt. Det är en viktig del att hålla koll på. Av de projekt som är i sen klinisk fas har vår lecanemab den bästa biverkningsprofilen, så det ser väldigt gynnsamt ut.

Under konferensen presenterade Bioarctic även egna forskningsresultat inom Downs syndrom, en annan neurologisk sjukdom. Forskningen uppges bekräfta att dessa individer har signifikant höjda nivåer av de lösliga aggregerade formerna av amyloid-beta, varför patologin liknar den som syns vid Alzheimers sjukdom.

Gunilla Osswald är försiktig med att ge detaljer om vägen framåt för det projektet, men Bioarctic-chefen konstaterar att det var en viktig presentation och berättar att man jobbar vidare på den indikationen.

- Patienterna som drabbats av Downs syndrom får ju demens tidigt i livet så om vi kan hjälpa dem också med lecanemab vore det förstås väldigt bra, resonerar vd:n.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BioArctic

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BioArctic

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt