Nyhet

Bokusgruppen

Bokusgruppen ser ökad trafik till butikerna generellt efter restriktionslyft - vd

Bokhandelsaktören Bokusgruppen, som bland annat äger Akademibokhandeln och Bokus, ser en ökad tillströmning till sina butiker efter restriktionerna lyfts. Det uppger vd Maria Edsman i en kommentar till Finwire.

Kedjan är speciell då man är enda bokhandlaren som återfinns över hela Sverige.

"Trafiken har ökat om vi ser till alla butiker som helhet. Dock är det stora skillnader mellan butiker i olika lägen. De butiker som drabbades mest av pandemirestriktionerna i storstädernas citylägen och större gallerier är de som nu ser de största besöksökningarna. Omvänt finns det butiker med mer bostadsnära lokalisering som nu inte når upp till de höga kundflöden de hade förra året", uppger Edsman.

Bokusgruppen noterades under sommaren genom en avknoppning från konglomeratet Volati. Några planer på att likt sin tidigare koncernmoder genomföra omfattande förvärv ingår inte i strategin just nu.

"Det finns ingen konkret plan på förvärv för närvarande, men det är en möjlig väg att nå tillväxt framöver", säger Maria Edsman.

Många noterade bolag vittnar om flaskhalsar i såväl produktion som frakt.

"Vi är inte helt förskonade, men inte lika drabbade som många andra branscher. Vissa produktkategorier riskerar leveransförseningar och vi vidtar flertalet åtgärder för att minimera riskerna för slutsålda varor i julhandeln. Tidigare orderläggning och lageruppbyggnad är en sådan åtgärd", säger Maria Edsman.

Kedjan arbetar kontinuerligt med sitt bestånd av butiker. Bokusgruppen-chefen menar att det idag är en bättre diskussion med hyresvärdarna än vad man hade före pandemin.

"Vi har under flera år haft en mycket framåtlutad förhandlingsstrategi vad gäller hyresavtal för butiker. Den kvarstår och vi har bättre möjlighet att få gehör för den hos hyresvärdar nu under och efter pandemin."

Bokusgruppen står på såväl fysisk handel som e-handel som grund, 55 respektive 45 procent. Genom Bokus är företaget stora inom just e-handel. Butikerna är dock fortsatt en väsentlig del av verksamheten. Det betyder att det kan tillkomma såväl försvinna butiker.

"Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att vi har rätt lägen för våra butiker. Det innebär att vi ibland stänger någon butik där kundflödena minskat så vi inte längre kan vara lönsamma, men även att vi öppnar nya butiker när riktigt bra lägen dyker upp. Ett exempel på det är den nya butik vi kommer öppna på bästa läge i Göteborg i höst. Där kommer vi även testa flertalet nya lösningar som vår satsning på digital utveckling möjliggjort. Syftet är att se hur kunderna uppskattar olika lösningar för att besluta vad vi ska rulla ut i fler av kedjans butiker", säger Maria Edsman.

Bokusgruppen testar också med en pop-up-butik för julhandeln i Tyresö Centrum.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Bokusgruppen

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Bokusgruppen

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt