Castellums styrelse föreslår paus för utdelningen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Castellums styrelse föreslår paus för utdelningen

Fastighetsbolaget Castellum kommer med anledning av den tuffa obligationsmarknaden att sätta paus för sin utdelning. Fastighetsjätten vill värna om kreditbetyget och kommer även parallellt att sjösätta ett besparingsprogram.

Castellum höjde utdelningen i 24 år i rad. Men i vinter blir det alltså paus. Företaget har kvartalsutdelning och nästa utdelning blir alltså i december.

"Vi befinner oss i en turbulent tid med stora osäkerhetsfaktorer på finansmarknaden även framöver. Att prioritera en stärkt balansräkning och värna bolagets kreditbetyg bedömer vi i detta exceptionella läge vara det mest gynnsamma för såväl aktieägare som obligationsinnehavare, även om beslutet att föreslå en paus i utdelningstraditionen är tråkigt", säger Per Berggren, styrelseordförande i Castellum, i en kommentar.

Castellums finanspolicy skärps också. Fastighetsbolaget inför krav om en räntetäckningsgrad på 300 procent (200) samt att belåningsgraden enligt definition nettoskuld dividerat med balansomslutning varaktigt inte ska överstiga 40 procent (tidigare 50 procent enligt definition nettoskuld dividerat med fastighetsvärde).

"Castellum har kraftigt dragit ned aktiviteten i projektverksamheten sedan i somras, inte minst på grund av snabbt ökande materialkostnader och stigande räntor. Fullt eller nästan fullt uthyrda projekt med ett sammanlagt hyresvärde på 280 miljoner kronor per år är idag pågående och färdigställs under 2023 men den totala investeringsvolymen kommer att halveras nästa år och gå till de mest värdeskapande projekten," säger Rutger Arnhult, vd för Castellum, i en kommentar.

Castellums nya storägare Roger Akelius har tidigare uppgett att han tycker att fastighetsbolaget inte skall dela ut några pengar nästa år.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Castellum

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Castellum

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt