Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Drillcon tappar intäkter och vänder till förlust i andra kvartalet

Drillcon redovisar lägre intäkter och en vändning till förlust i andra kvartalet 2020 jämfört med vinst motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen sjönk 29,7 procent till 69,8 miljoner kronor (99,3).

Ebitda-resultat blev 8,1 miljoner kronor (16,7), med en ebitda-marginal på 11,6 procent (16,8).

Rörelseresultatet blev 1,2 miljoner kronor (9,8), med en rörelsemarginal på 1,7 procent (9,9).

Resultatet före skatt var -1,5 miljoner kronor (-9,4).

Resultatet efter skatt blev -1,2 miljoner kronor (7,3). Resultat per aktie hamnade på -0,03 kronor (0,16).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 15,1 miljoner kronor (17,2).

Nettoresultatet har belastats med valutakursförluster om 2,6 miljoner kronor.

Del av varslet drogs tillbaka i andra kvartalet för att kunna möta en förväntad ökad efterfrågan under det tredje kvartalet.

Drillcon har vidtagit kraftiga åtgärder och minskat rörelsekostnaderna med cirka 20 miljoner kronor jämfört med samma kvartal 2019, vilket innebär att bolaget har vi fortsatt god likviditet och stark finansiell ställning trots lägre omsättning på grund av covid-19.

- Efterfrågan från marknaden börjar ta fart och kunderna börjar öka produktionstakten samt planera för nya projekt. Sammantaget gör det att vi är försiktigt positiva i vår tro att efterfrågan kommer öka under tredje kvartalet och delar av den minskade omsättningen i andra kvartalet kommer återtas. Vidare är jag övertygad om att när coronakrisen börjar ebba ut så kommer Drillcon att fortsätta växa organiskt och leverera resultat. Vi kommer att jaga vidare i syfte att hitta nya kunder, nya geografiska marknader och att ta nya kontrakt, kommenterar vd Patrik Rylander i delårsrapporten.

Drillcon, MkrQ2-2020Q2-2019Förändring
Nettoomsättning69,899,3-29,7%
EBITDA8,116,7-51,5%
EBITDA-marginal11,6%16,8%
Rörelseresultat1,29,8-87,8%
Rörelsemarginal1,7%9,9%
Resultat före skatt-1,5-9,4
Nettoresultat-1,27,3
Resultat per aktie, kronor-0,030,16
Kassaflöde från löpande verksamhet15,117,2-12,2%

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Drillcon

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Drillcon

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt