'Finns potential att expandera regionalt samt över plattformar' - MGI:s vd om nya förvärvet

Nyhet

'Finns potential att expandera regionalt samt över plattformar' - MGI:s vd om nya förvärvet

Det finns potential för Kingslsle Entertainment att expandera sina speltitlar regionalt samt till nya plattformar. Det säger Media and Games Invests (MGI) vd och styrelseordförande Remco Westermann efter det nya storförvärvet, som markerar bolagets största hittills.

"Det här är ett betydande och bra förvärv. Bolaget har två väldigt intressanta spel samtidigt som prislappen är attraktiv med cirka sex gånger ebitda-resultatet sett till köpeskillingen. Vi ser det som ett transformerande förvärv, givet dess resultatpåverkan", förklarar vd:n för det First North-noterade bolaget.

Amerikanska Kingslsle Entertainment, med säte i Austin, har rönt framgångar med allra främst titeln Wizard101. Den kontanta köpeskillingen är 126 miljoner dollar plus en möjlig tilläggsköpeskilling. Förvärvet väntas stängas nu under januari.

Det rör sig om ett väldigt lönsamt förvärv. Kingslsle spår att intäkterna blir 32 miljoner dollar och det justerade ebitda-resultatet 21 miljoner dollar för 2021, vilket innebär en justerad ebitda-marginal om 68 procent. Det ger ett direkt avtryck på koncernens resultat.

Affären kretsar kring de två så kallade MMORPG-spelen Wizard101 och Pirate101, båda till PC-formatet. Wizard101 släpptes för första gången år 2008, medan Pirate101 lanserades 2012. Båda titlarna uppges ha väldigt lojala spelarbaser ihop med väldigt förutsägbara intäkter.

"Marknaden för MMORPG-spel är ganska stor men även ganska fragmenterad. Med Wizard101 ser vi att trollkarlar är ett stort tema inte bara bland yngre men även bland äldre spelare. Pirater är också ett annat tema som vi ser är populärt. Kingslsle har valt två segment som är högintressanta samtidigt som de gör väldigt bra spel", förklarar Westermann.

Det är inte otänkbart att man utvidgar detta koncept till andra teman. Förutom likheten i namn baseras Pirate101 på samma spelmotor som Wizard101. Sedan lanseringen har titlarna genomgått uppgraderingar, vilket är vanligt för MMORPG-spel med långa livstider.

Tillväxtutsikterna för Kingslsle och deras titlar målas samtidigt upp som goda.

"Vi ser att spelen presterar väldigt starkt, men det finns mycket potential kvar att utnyttja. Det finns ingen konsolversion, ingen mobilspelsversion och det återstår mycket kvar att göra när det kommer till internationaliseringen. Det finns självklart potential i USA, men den större potentialen finns utanför USA", resonerar MGI-chefen.

Han nämner att nästan 90 procent av spelens intäkter kommer från USA, och nu ska man satsa mer på Europa och Asien.

När det kommer till plattformarna påpekar bolagschefen att det tar tid att utveckla titlar till nya format. Konsolen Nintendo Switch är en av de plattformar som ligger högt upp på önskelistan, vilket är ett projekt som skulle ta lite drygt ett år.

Mobilspelsrättigheter för Wizard101 och Pirate101 ingår i affären, vilket är en annan aktuell satsning i pipelinen.

"Vi planerar att lansera en mobilversion i närtid. Det kommer nog inte hända detta år. Det kan möjligtvis inträffa i slutet av året men det är ganska optimistiskt", berättar vd:n som ser att förvärvet även kommer vara stärkande på mobilspelssidan.

Det finns även synergier att hämta.

"Vi ser att ledningen för Kingslsle Entertainment är väldigt motiverad och driver bolaget på ett bra sätt. Då vill vi normalt inte göra några förändringar. Det finns dock synergier på bland annat marknadsföringssidan och finansieringssidan. Samtidigt väljer vi att vara försiktiga med att utlova för mycket, givet den höga ebitda-marginalen bolaget har idag", berättar Westermann.

Bolagschefen noterar ingen avmattning på förvärvsmarknaden, utan man har flera objekt på radarn.

"Det finns så många spelutvecklare därute, så det finns absolut tillräckligt med objekt i marknaden. Inledningsvis under coronapandemin höjdes säljarnas prisförväntningar, men de har nu i praktiken normaliserats. Det går att göra mycket bra affärer i dagens klimat som är förnuftiga för både köparen och säljaren", säger MGI-chefen.

Avslutningsvis nämns den nya strategiska investeraren i form av Oaktree Capital Management, vilka står för finansieringen av affären. Efter en nyemission på 25 miljoner euro kommer den internationella kapitalförvaltaren att äga 9 procent av MGI. Investeringsbolaget har en lock-up på dessa aktier om sex månader och normalt brukar Oaktree ha en ägarhorisont på tre till fem år.

"Vi är väldigt glada över att vi får in en så pass renommerad investerare som en minoritetsägare. Det utgör ett bevis på att vi är på rätt väg, och att intresset för Media and Games Invest är stadigt ökande", avslutar Westermann.

Marknaden har reagerat positivt på förvärvsnyheten och handlat upp MGI-aktien med 11,7 procent till drygt 28 kronor i skrivande stund. Teckningskursen vid börsnoteringen under hösten var 12 kronor.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Media and Games

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Media and Games

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev