Fortsatt hög andel kassa i Naventi Global Företagsobligationsfond, som ökade 0,44 procent i september

Nyhet

Fortsatt hög andel kassa i Naventi Global Företagsobligationsfond, som ökade 0,44 procent i september

Fonden Naventi Global Företagsobligationsfond steg 0,44 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,87 procent och är därmed sämre än index som har ökat 0,90 procent. Det framgår av en månadsrapport

"Under månaden kom emissionerna igång på allvar. Det märktes tydligt ett behov hos investerarna att köpa risk efter ett par semestermånader med väldigt litet utbud. Många emissioner blev kraftigt övertecknade och även priserna på obligationer steg i sekundärmarknaden. I slutet av månaden var det dock mer neutralt på grund av osäkerhet kring det amerikanska valet och nyheter om en ökning av Covid-19 fall, som gjorde att volatiliteten på börsen steg", skriver förvaltaren.

Angående månadens aktivitet i fonden uppger förvaltaren att man deltog i emissioner från Fastpartner, Svea Ekonomi och Hexagon. Fonden köpte även nyemitterade gröna obligationer utgivna av Bonheur, European Energy och Nivika. I sekundärmarknaden köpte man även obligationer från M2 Asset Mngmt och Jyske Bank.

Under månaden ökade fonden sin andel High Yield-obligationer. Förvaltaren menar att man under sommaren haft lägre andel obligationer med låga kreditbetyg, vilket delvis berodde på osäkerhet i hur konjunkturavmattningen skulle slå mot mindre bolag. Då obligationer inom Investment Grade dock börjat närma sig nivåerna de stod på före coronaviruset, har man dock valt att öka exponeringen mot de mer låga kreditbetygen. I september ökade man även innehaven i EUR men behöll vikten i amerikansk dollar.

Avslutningsvis uppger förvaltaren att man fortsatt besitter en förhållandevis stor kassa som kan användas när tillfälle ges. Med anledning av de mycket låga statsräntorna, tror förvaltaren att företagsobligationer under de kommande månaderna kommer fortsätta vara ett bra alternativ.

Fondens största emittenter var vid månadsskiftet Axfast, Heimstaden och Digiplex med portföljvikterna 3,6, 2,8 respektive 2,7 procent.


Naventi Global Företagsobligationsfond, %september, 2020
Fond MM, förändring i procent0,44
Fond i år, förändring i procent-0,87
Index i år, förändring i procent0,90

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading och kryptovalutor

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev