Nyhet

Hexagon Composites steg trots svag rapport - Lannebo Småbolag ökade 6,9 procent i augusti

Fonden Lannebo Småbolag steg 6,9 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 7,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Johan Ståhl & Hjalmar Ek.

Bland fondinnehav som under månaden gick starkt fanns IT-konsultföretaget HiQ, där Lannebo Småbolag är största ägare. Under månaden lades ett publikt bud på företaget fram av riskkapitalbolaget Triton och aktien i HiQ steg med 33 procent.

"På rapportfronten kan vi glädjande nog konstatera att de allra flesta delårsrapporterna från fondens innehav under augusti var starka. Särskilt Revenio, Fagerhult och Elekta utmärkte sig positivt", skriver förvaltarna.

Förvaltarna uppger att Fagerhult redovisade en tvåsiffrig omsättningstillväxt, trots att flera av bolagets marknader påverkades negativt av coronarelaterade nedstängningar. Utöver den starka omsättningen lyfter förvaltarna även att bolagets lönsamhet var stark och att aktien i augusti steg med 21 procent.
Norska Hexagon Composites, som tillverkar kompositbehållare, levererade enligt förvaltarna en svag rapport med fallande omsättning och försvagad marginal. Bolaget föreslog dock att vätgasdivisionen Purus ska noteras separat på börsen i slutet av 2020, en nyhet som bidrog till att aktien trots allt steg under augusti.

Angående månadens aktivitet i fonden uppger förvaltarna att man avyttrat hela sitt innehav i NIBE. Aktien har sedan det initiala köpet gått mycket starkt, men förvaltarna menar att bolagets värdering blivit för hög.

I samband med kursuppgångarna i Nolato och Holmen uppger man även att man skalat ner i respektive innehav.

Under månaden deltog fonden i en riktad nyemission i Cellink. Man köpte även aktier i läkemedelsbolaget SOBI och i fastighetsbolaget Castellum.

Lannebo Småbolag, %augusti, 2020
Fond MM, förändring i procent6,9
Index MM, förändring i procent5,2
Fond i år, förändring i procent3,7
Index i år, förändring i procent7,0

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt