Illumina köper Grail utan godkännande från tillsynsmyndigheter i USA och EU

Nyhet

Illumina köper Grail utan godkännande från tillsynsmyndigheter i USA och EU

Illumina förvärvar cancerdiagnostikbolaget Grail för 8 miljarder dollar, utan att ha fått godkännande hos amerikanska eller europeiska tillsynsmyndigheter ännu. Det skriver Wall Street Journal.

Grail erbjuder ett blodtest som kan detektera 50 olika cancerformer innan de är symptomatiska. Bolaget kan ses som en konkurrent till svenska Immunovia. Immunovias blodtest fokuserar dock på tidig detektion av pankreascancer och hade försäljningsstart i USA i början av månaden.

Grail knoppades av från Illumina för fyra år sedan, men nu vill Illumina återförvärva bolaget för att snabbare kunna lansera deras test över hela världen.

"Det finns inget juridiskt hinder för att förvärva Grail i USA", skriver Illumina i en pressrelease. De skriver även att tillsynsmyndigheter i EU inte har behörighet att granska fusionen då Grail inte har någon verksamhet i Europa. Dessutom vill man inte vänta in besked efter affären då kan rinna ut i sanden.

Illuminas vd Francis deSouza ger en kommentar på Grails blodtest: "Precis som vi nu kan screena för tidigt stadium diabetes och högt kolesterol, kommer vi snart att kunna utföra tidig upptäckt av flera cancerformer med ett enkelt blodprov på din läkares kontor. Eftersom tidig upptäckt av cancer räddar liv, kommer detta nya genomiska test att vara inget annat än förändrande för människors hälsa och hälsovårdens ekonomi".

Federal Trade Commission, FTC, i USA lämnade i mars in en stämning för att blockera affären. I EU har länder som Frankrike, Belgien, Grekland och Nederländerna efterfrågan en granskning av transaktionen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev