Investeringsansvarig på Van Herk: Vi lägger ingen vikt vid kortsiktiga sentimentssvängningar

Nyhet

Investeringsansvarig på Van Herk: Vi lägger ingen vikt vid kortsiktiga sentimentssvängningar

Den holländska investeringsfirman Van Herk med styrelseposter i bland annat Bioinvent och Immunicum investerar på lång sikt och lägger därmed ingen större vikt vid sentimentssvängningar inom life science-sektorn. Den senaste investeringen i det svenska First North-bolaget Scibase var självklar. Det säger investeringsansvarige Dharminder Chahal i en intervju.

- Jag tittar i princip aldrig på hur sentimentet ser ut på kvartalsbasis eller på årsbasis. Vad som är viktigt för oss är bolagens fundamenta, programmen, människorna och utsikterna på lång sikt, säger Chahal.

Familjekontoret har på sistone ökat sin exponering mot Sverige och är positiva till life science-sektorn här.

- Det finns bra universitet i Sverige, arbetsmoralen är god och många är högutbildade. Vi ser också vissa skillnader gentemot Nederländerna. Antalet VC-firmor är generellt färre i Sverige men det finns mer kapital tillgängligt genom publika marknader, förklarar Chahal.

I veckan blev det känt att de har gått in i Scibase i samband med en riktad nyemission.

Van Herk får in seriösa investeringsförfrågningar varje vecka, men väldigt få utmynnar i transaktioner. Normalt gör Van Herk mellan en och två nya investeringar per år.

- Scibase var en självklar investering för oss. Ett sådant här bolag hade värderats helt annorlunda i USA, resonerar Chahal.

Medicinteknikbolaget utvecklar och säljer ett "point-of-care" instrument för utvärdering av olika hudsjukdomar så som hudcancer och atopisk dermatit.

- När vi tittar på nya investeringar måste det finnas någon form av trigger. Här var den tydlig. Vi tror att Scibase kan bli en ledande dermatologisk aktör i USA. Vi har bra koll på området och känner till alla ledande opinionsbildare (KOL) globalt inom detta fält. Deras lösning adresserar verkligen ett kliniskt behov, och evidensbilden var lätt att begripa.

Bolagets värdering var ytterligare en faktor som togs i beaktning.

- Vi gillar att investera i vad vi betraktar som undervärderade bolag, och vi ser en stor potential i Scibase som inte riktigt reflekteras i dagens aktiekurs. Det återstår att se hur det här kommer att utvecklas, men vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ledningen framöver.

På Stockholmsbörsen är Van Herk storägare i Immunicum och Bioinvent.

Immunicum gick relativt nyligen ihop med Van Herks portföljbolag Dcprime, varefter de seglade upp som den största ägaren i det kombinerade företaget.

- Vi ser samgåendet mellan dessa företag som nästa steg i att bygga något större. Ett "powerhouse" kan låta som en klyscha, men det är verkligen vad vi strävar efter, understryker investeringschefen tillika styrelseledamoten.

Immunicum uppges redan ha gjort framsteg när det kommer till att integrera verksamheterna och kulturerna. Chahal ser också positivt på den kommunicerade planen att expandera FoU-anläggningarna i Nederländerna.

Van Herks ägarhistoria i Bioinvent sträcker sig tillbaka flera år. Dharminder Chahal utsågs till styrelseledamot för första gången år 2013. Aktien har stått och stampat men har ryckt upp sig rejält på sistone, i ljuset av operationella framsteg.

- Jag skulle ljuga om jag sade att vi förväntade oss att det skulle ta såhär lång tid. För ett antal år sedan satte vi upp en ny plan, sedan anställde vi Martin Welschof som vd vilket visat sig vara en bra rekrytering. Vi har framförallt ändrat den finansiella strategin. Vid något tillfälle blev till och med vi frustrerade över de årliga företrädesemissionerna. Vår uppfattning är att bolag alltid ska ta in pengar från en styrkeposition, säger Chahal och fortsätter:

- Nu kan bolaget verkligen exekvera på sina kliniska program, där varje erbjuder en blockbuster-potential. Från ett biologiskt perspektiv är forskningen bakom Bioinvent högintressant. Dessutom är det ett av få mindre bioteknikbolag som har all tillverkning in-house, vilket innebär att man inte är lika beroende av kontraktstillverkare. Det är en väldigt värdefull tillgång, särskilt i dessa coronatider.

Chahal ser innehavet i Bioinvent som ett ytterligare bevis på familjekontorets långsiktiga investeringsstrategi.

- Jag säger inte att det kommer hända här, men det finns flera exempel i vår portfölj där kursen mer än tiodubblas över tid. Allt bygger på huruvida studierna blir framgångsrika, men vi ser väldigt uppmuntrande signaler från tidig klinisk data, förklarar han.

Investeringschefen utesluter inte fler investeringar i Sverige. Den egentligen enda begränsande faktorn är tid.

- Under mina 15 år på Van Herk har jag aldrig upplevt pengar att pengar varit ett problem. Vi är dock ett litet team och vi behöver tid för att utvärdera investeringsförslagen. Jag är dessutom vd och grundare för bioteknikbolaget SkylineDx, vilket tar mycket tid och energi i anspråk.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev