Probi ökade försäljningen och resultatet under första kvartalet

Nyhet

{newsItem.title}

Probi ökade försäljningen och resultatet under första kvartalet

Probiotikabolaget Probi redovisar ökad omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan, ihop med högre vinst.

Omsättningen steg 8,6 procent till 171,3 miljoner kronor (157,8). Justerat för valutakurseffekter var ökningen 20 procent.

Den klart största regionen Americas växte med 6 procent, medan EMEA och APAC växte med 19 respektive 5 procent.

Ebitda-resultat blev 47,1 miljoner kronor (29,9), med en ebitda-marginal på 27,5 procent (18,9).

Det förbättrade rörelseresultatet berodde till största delen på en ökad försäljning men även på lägre rörelsekostnader, enligt bolaget.

Rörelseresultatet blev 30,1 miljoner kronor (11), med en rörelsemarginal på 17,6 procent (7,0).

Resultatet efter skatt blev 22,6 miljoner kronor (10,7), en ökning med 111,2 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 1,99 kronor (0,94), vilket innebär en ökning med 111,7 procent mot föregående år.

Vd Tom Rönnlund skriver i en kommentar till rapporten att Q1 var en god start på 2021, och påpekar att EMEA stod för sitt starkaste kvartal någonsin.

"Efter ett år med pandemin har intresset för egenhälsa kanske aldrig varit större än nu. Vi önskar samtidigt att vi så snart som möjligt ska återgå till en mer normaliserad situation. Jag är övertygad om att det vi har fått se under senaste året har skapat ett genuint ökat intresse för hälsoprodukter och att Probi är helt rätt positionerat för den utvecklingen", säger bolagschefen som upprepar att tillväxtagendan ligger fast.

Probi, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning171,3157,88,6%
EBITDA47,129,957,5%
EBITDA-marginal27,5%18,9%
Rörelseresultat30,111173,6%
Rörelsemarginal17,6%7,0%
Nettoresultat22,610,7111,2%
Resultat per aktie, kronor1,990,94111,7%


http://media.finwire.com/media/FWM005E35D-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev