Nyhet

Profilgruppen

Profilgruppen ökar vinsten ordentligt tack vare positiva lagereffekter

Aluminiumprofilbolaget Profilgruppen redovisar en ökad omsättning och betydligt större vinst i tredje kvartalet, jämfört med året innan.

Omsättningen steg till 487,6 miljoner kronor (324,9). "Den främsta orsaken till intäktsförändringen är kraftigt ökade råvarupriser och att leveransvolymerna har ökat med cirka 26 procent till 8 350 ton (6 650) aluminiumprofiler", skriver bolaget.

Rörelseresultatet blev 39,9 miljoner kronor (3,7), med en rörelsemarginal på 8,2 procent (1,1).

Under perioden har råvarupriset fortsatt att stiga vilket haft en lagereffekt på 22 miljoner kronor, som tillsammans med andra engångseffekter påverkat resultatet positivt med 24 miljoner kronor.

"De positiva lagereffekter som orsakats av de ökade aluminiumpriserna har påverkat vårt resultat kraftigt i kvartalet och om prisnivån kvarstår förväntar vi oss en ännu större effekt i fjärde kvartalet. De fördubblade energipriserna i elområde 4 har fortsatt påverkat oss negativt. Vårt underliggande resultat är inte tillfredställande och vi arbetar för att öka det till en hållbar nivå", säger vd Fredrik Zöögling i rapporten.

Resultatet före skatt var 36,3 miljoner kronor (0,6).

Resultatet efter skatt blev 28,4 miljoner kronor (0,4), och per aktie 3,62 kronor (-0,21).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 45,1 miljoner kronor (23,9).

Profilgruppen, MkrQ3-2021Q3-2020
Nettoomsättning487,6324,9
Rörelseresultat39,93,7
Rörelsemarginal8,2%1,1%
Resultat före skatt36,30,6
Nettoresultat28,40,4
Resultat per aktie, kronor3,62-0,21
Kassaflöde från löpande verksamhet45,123,9


http://media.finwire.com/media/FWM0067B46-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ProfilGruppen

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ProfilGruppen

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt