Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rugvista

Rugvista ökar omsättningen men minskar resultatet - naturligt hög efterfrågan i Q4

E-handelsbolaget Rugvista redovisar ökande omsättning men minskat resultat i tredje kvartalet jämfört med samma period föregående år.

Omsättningen steg 21,1 procent till 141,0 miljoner kronor (116,4). Den organiska tillväxten uppgick till 29,6 procent.

Bruttovinsten blev 90,9 miljoner kronor (73,6), med en bruttovinstmarginal på 64,5 procent (63,2).

Rörelseresultatet blev 22,9 miljoner kronor (24,4), med en rörelsemarginal på 16,2 procent (21,0).

Resultatet efter skatt blev 17,9 miljoner kronor (18,8), en minskning med 4,8 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,86 kronor (0,93), vilket innebär en minskning med 7,5 procent mot föregående år.

"Vårt tredje kvartal kan beskrivas som ytterligare en period där vi uppnår en tillväxttakt och marginalnivå i linje med eller något över våra finansiella mål", skriver vd Michael Lindskog i rapporten.

Att marginalen minskade under kvartalet härleds till fortsatta investeringar i tillväxt samt en ovanligt stor positiv valutaeffekt förra året.

Under kvartalet förbättrades Rugvistas lagersituation med cirka 15 miljoner i ökat lagervärde, men bolaget har påverkats av fortsatta störtningar i Indien.

"Trots att vi lyckades öka vårt lagervärde under kvartalet så har fortsatta störningar i Indien, på grund av Covid-19 pandemin och globala fraktutmaningar, påverkat vår förmåga att bygga lager helt enligt våra ambitioner", medger Lindskog.
I det kommande fjärde kvartalet väntas utmanande jämförelsetal.

"Vi står nu inför årets viktigaste period där vi förväntar oss en naturligt hög efterfrågan men där vi möter utmanande jämförelsetal från Q4 2020. Vi är emellertid väl förberedda och redo att exekvera enligt vår kommersiella plan för att avsluta året starkt och fortsatt säkerställa en köpupplevelse i världsklass", avslutar Lindskog.

Rugvista, MkrQ3-2021Q3-2020Förändring
Nettoomsättning141,0116,421,1%
Bruttoresultat90,973,623,5%
Bruttoresultatmarginal64,5%63,2%
Rörelseresultat22,924,4-6,1%
Rörelsemarginal16,2%21,0%
Nettoresultat17,918,8-4,8%
Resultat per aktie, kronor0,860,93-7,5%


http://media.finwire.com/media/FWS0069561-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om RugVista

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien RugVista

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt