Sameordförande hoppas på nej för Beowulf Minings gruva - M-ledamot tror på beslut närmaste tiden - SVT
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Sameordförande hoppas på nej för Beowulf Minings gruva - M-ledamot tror på beslut närmaste tiden - SVT

Samebyarna Jåkkåkaska och Sirges skall tycka till om Unescos analys kring hur prospekteringsbolaget Beowulf Minings tilltänkta järnmalmsgruva Kallak påverkar rennäringen och världsarvet Laponia. Svaret skall vara inne senast den 7 januari.

"Naturvärdet och det kulturella världen i Världsarvet och vår renskötsel påverkas starkt om det blir gruvbrytning. På det sättet är det inte hållbart att öppna en gruva. Här vill man bryta järnmalm, som det inte är någon brist på i Sverige, och så blir det orealistiskt långa transporter. Det går inte att säga att det är en grön omställning, men de gömmer sig bakom det", säger Jan Erik Länta, ordförande för Jåkkåkaska sameby, till SVT.

Han uppger också att han känner en viss oro för den nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) utspel om att han "älskar gruvor".

Länta tror att Kallak-gruvan blir en het valrörelsefråga.

"Jag önskar att regeringen har modet att säga nej. Det vore det rätta beslutet om man ska gå på lagar, regler och konventioner. Vi tror på ett nej och vi har inte gett upp", säger Jan-Erik Länta.

Riksdagsledamot Mattias Karlsson (M) från Luleå tror inte att regeringen kommer att fortsätta att skjuta upp frågan. Regeringen har haft ansvaret för att ge ett "ja" eller "nej" till bearbetningskoncession sedan flera år tillbaka.

"Man ska komma ihåg att regeringen blivit fälld av konstitutionsutskottet för senfärdig hantering av Kallakfrågan och jag tror att det krävs ett beslut den närmaste tiden. Jag är övertygad om att regeringen kan fatta ett beslut redan nu. Det är nog mer för syns skulle som regeringen skickat en skrivelse till samebyarna och efterfrågat deras synpunkter", säger han till SVT.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Beowulf Mining

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Beowulf Mining

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt