Nyhet

Sectra

Sectra ökar intäkterna och resultatet i fjärde kvartalet, föreslår split 5:1 (uppdatering)

(Uppdatering: fler detaljer hela nyheten)

Medicinteknikbolaget Sectra redovisar ökande intäkter och resultat i fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, februari till april 2021, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Orderingången backade något. Styrelsen föreslår en oförändrad nivå på inlösen på 4,50 kronor per aktie samt en split 5:1.

Nettoomsättningen steg 3,7 procent till 526,2 miljoner kronor (507,6).

Rörelseresultatet blev 163,9 miljoner kronor (123,6), med en rörelsemarginal på 31,1 procent (24,3).

Resultatet före skatt var 166,5 miljoner kronor (126,7).

Resultatet efter skatt blev 132,6 miljoner kronor (99,2), en ökning med 33,7 procent mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 3,44 kronor (2,58), vilket innebär en ökning med 33,3 procent mot föregående år.

Orderingången backade till 689,2 miljoner kronor (716,2), en minskning med 3,8 procent mot föregående år.

Styrelsen föreslår en split med villkor 5:1. Styrelsen föreslår en överföring till aktieägarna i form av ett inlösenprogram på 4,50 kronor per aktie (4,50). Det motsvarar 90 öre per aktie efter den förslagna spliten 5:1.

- Det är svårt att kommentera var vi står som företag efter räkenskapsåret 2020/2021 utan att nämna pandemin. Sectra bidrar på de sätt vi kan genom att hjälpa våra kunder att behandla patienter, bota sjukdomar och skydda samhällen från cyberbrott. Att vi lyckas väl återspeglas i resultaten, kommenterar Torbjörn Kronander, vd och koncernchef i Sectra.

- Under svåra omständigheter vägleds vi av företagskulturen, våra kärnvärden och vår vision. Det är en viktig anledning till att det har fortsatt att gå bra för oss under covid-19-pandemin. Vi redovisar historiskt hög orderingång för räkenskapsåret, vilket visar att vårt fokus på kundnöjdhet lönar sig, och vi överträffar koncernens tre finansiella mål. Vår rörelsemarginal är väl över målnivån om 15 procent, vilket främst är en effekt av tillfälligt lägre kostnader för resor och mässevent till följd av pandemirestriktioner. Vi förväntar oss att dessa effekter successivt kommer att avta i takt med att samhällen återgår till mer normala förhållanden. Utvecklingen efter covid-19-pandemin är dock svår att förutse och även om kundernas acceptans för nya arbetssätt på distans har ökat ser vi inte att årets nivå är uthållig och det långsiktiga marginalmålet kvarstår.

- För att möta efterfrågan på molntjänster och skala våra verksamheter på ett effektivt sätt när vi växer pågår nu en anpassning av vår organisation, produktutveckling och prismodeller. Vi upplever att pandemin har påskyndat kundernas acceptans för vår nya prenumerationsmodell Sectra One, som introducerades i Nordamerika i början av räkenskapsåret. På lång sikt kan betal- och prenumerationsmodeller med användningsbaserad fakturering bidra till en utjämning mellan kvartalen, men de bedöms inte ha någon stor effekt de närmaste åren. Vi kommer fortsatt att kunna se stora svängningar i finansiella utfall mellan kvartal. Det gäller dels i samband med driftsättning av omfattande kundprojekt och projektleveranser, dels som en följd av naturliga säsongsvariationer där många kunder vill gå i drift inför den relativt sett lugnare sommarperioden. Därför är det fortsatt viktigt att titta mer på trender än utfallet för enskilda kvartal i bedömningen av hur Sectra utvecklas, avslutar Torbjörn Kronander.

Sectra, MkrQ4-2020/2021Q4-2019/2020Förändring
Orderingång689,2716,2-3,8%
Nettoomsättning526,2507,63,7%
Rörelseresultat163,9123,632,6%
Rörelsemarginal31,1%24,3%
Resultat före skatt166,5126,731,4%
Nettoresultat132,699,233,7%
Resultat per aktie, kronor3,442,5833,3%
Inlösen per aktie, kronor4,504,500,0%


http://media.finwire.com/media/FWM0060913-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Sectra

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Sectra

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt