Nyhet

Skandia säljer av sina fossila innehav - Di

Pensionsjätten Skandia har beslutat sig för att sälja av sina fossila bränslen, ett beslut som innebär att man säljer tillgångar för 12 miljarder kronor fram till 2025. Det rapporterar Dagens industri.

I fonderna och livbolaget kommer man att sälja oljejättar som Chevron, Exxon Mobil och Conoco Philips.

Skandia har som mål att minska ned sina innehav av såväl aktier som obligationer kopplat till fossila bränslen med 75 procent till 2025.

”Inriktningen mot hållbarhet och klimatförändringarna i kapitalförvaltning är en av de största och starkaste trenderna jag sett under 30 år”, säger Lars-Göran Orrevall, kapitalförvaltningschef på Skandia, i en kommentar.

Andelen fossila bränslen har redan minskat, från 4 procent 2018 till 3,1 procent i slutet av förra året.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt