Nyhet

Smart

Smart Eye ökar intäkterna med något lägre förlust i andra kvartalet

Teknikbolaget Smart Eye redovisar ökande intäkter under andra kvartalet 2021 jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten minskade något.

Nettoomsättningen steg 22,5 procent till 16,9 miljoner kronor (13,8). Ökningen beror främst på högre försäljning inom affärsområde Research Instruments.

Rörelseresultatet blev -22,0 miljoner kronor (-22,9).

Resultatet efter skatt blev -22,0 miljoner kronor (-23,0). Resultat per aktie hamnade på -1,11 kronor (-1,52).

Likvida medel uppgår till 389,2 miljoner kronor per 30 juni.

Efter andra kvartalets slut erhöll bolaget fyra nya design wins från en befintlig kund, vilket aviserades den 29 juli.

- Trögheten inom bilindustrin gör det mycket mer troligt att OEM:er fortsätter beställa ett system från en befintlig leverantör, jämfört med att utsätta sig för den ansträngning det innebär att hitta en ny leverantör. I det här avseendet är fordonsindustrin tacksam att befinna sig i när man väl kommit in. Vi kan vänta oss många fler tilläggsbeställningar likt den här, kommenterar vd Martin Krantz i delårsrapporten.

- Samtidigt har vi sett att halvledarbristen påverkat några av våra kunder negativt, och några produktionsprojekt har inte vuxit i den takt vi väntat oss. Vi tror att denna effekt är övergående och att de stora OEM-tillverkarna kommer att ha löst dessa problem inom kort. Under 2020 minskade världens bilproduktion på grund av coronaviruset och i år är återhämtningen inte så hög som den kunnat vara om det inte vore för bristen på elektroniska komponenter.

- Ett väldigt positivt resultat från andra kvartalet är att vi är tillbaka på en stadig tillväxt inom Research Instruments. Vi kan nu se en tillväxt på 60 procent, och kundaktiviteten är på rekordnivåer. Det verkar som om kunderna återigen är redo att forska i laboratorier med hjälp av eye tracking-utrustning. Vi räknar med ytterligare medvind under resten av året.

- Vår eftermarknadslösning för marknaden för fordonsflottor, AIS, har också påverkats av halvledarkrisen, men vi har nu säkrat nyckelkomponenter för resten av året. Vi har för närvarande fullt upp med att testa systemen tillsammans med kunder, med målet att leverera större volymer under hösten.

- Under 22 år i branschen har vi aldrig förr upplevt en period av så intensiv konsolidering som just nu. När marknaden för DMS är så fragmenterad som den är för närvarande, tror vi att konsolideringen av marknadens aktörer är oundviklig. Smart Eye har tagit ett beslutsamt och strategiskt steg framåt och tar ett fast grepp om framtiden genom att slå oss samman med Affectiva, avslutar Martin Krantz.

Smart Eye, MkrQ2-2021Q2-2020Förändring
Nettoomsättning16,913,822,5%
Rörelseresultat-22,0-22,9
Nettoresultat-22,0-23,0
Resultat per aktie, kronor-1,11-1,52


http://media.finwire.com/media/FWS0064D31-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Smart Eye

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Smart Eye

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt