Swedbank Robur Råvarufond minskade med 25,7 procent under första halvåret - metalldelen presterade bäst

Nyhet

Swedbank Robur Råvarufond minskade med 25,7 procent under första halvåret - metalldelen presterade bäst

Fonden Swedbank Robur Råvarufond minskade 25,7 procent under det första halvåret. Det var bättre än jämförelseindex som minskade med 26 procent. Det framgår av en kvartalsrapport skriven av Göran Villner.

Enligt Villner gick det bäst för fondens metalldel.

"Fondens metalldel utvecklades betydligt starkare än energidelen i absoluta tal. Under perioden ökades exponeringen mot ädelmetaller".

Positiva innehav i fondens metalldel under månaden var Lundin Gold, Victoria Gold och Wheaton Precious Metals. Mest negtiv var Barrick Gold och Newmont.

Positiva innehav för energidelen var Neste, Exxon Mobil och Schlumberger. Mest negativt var Talos Energy och WPX Energy.

Under det första halvåret förvärvades 13 nya innehav samtidigt som 9 avyttrades, enligt Villner, som skriver att fokus för fonden ligger på ESG-frågor.

"I förvaltningen låg fokus fortsatt på miljö, socialt ansvar och ägarstyrning (s.k. ESG-frågor). Under perioden såldes därför innehavet i Glencore som en följd av Swedbank Roburs val att kraftigt begränsa fondernas innehav i kolproducerande bolag. Fonden gjorde i gengäld två nyinvesteringar i bolag för förnyelsebar energi".

Under det första halvåret sjönk oljepriset samtidigt som både priset på järnmalm och guld steg.

Swedbank Robur Råvarufond, %

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev