Swedbank Robur Råvarufond minskade med 25,7 procent under första halvåret - metalldelen presterade bäst

Nyhet

Swedbank Robur Råvarufond minskade med 25,7 procent under första halvåret - metalldelen presterade bäst

Fonden Swedbank Robur Råvarufond minskade 25,7 procent under det första halvåret. Det var bättre än jämförelseindex som minskade med 26 procent. Det framgår av en kvartalsrapport skriven av Göran Villner.

Enligt Villner gick det bäst för fondens metalldel.

"Fondens metalldel utvecklades betydligt starkare än energidelen i absoluta tal. Under perioden ökades exponeringen mot ädelmetaller".

Positiva innehav i fondens metalldel under månaden var Lundin Gold, Victoria Gold och Wheaton Precious Metals. Mest negtiv var Barrick Gold och Newmont.

Positiva innehav för energidelen var Neste, Exxon Mobil och Schlumberger. Mest negativt var Talos Energy och WPX Energy.

Under det första halvåret förvärvades 13 nya innehav samtidigt som 9 avyttrades, enligt Villner, som skriver att fokus för fonden ligger på ESG-frågor.

"I förvaltningen låg fokus fortsatt på miljö, socialt ansvar och ägarstyrning (s.k. ESG-frågor). Under perioden såldes därför innehavet i Glencore som en följd av Swedbank Roburs val att kraftigt begränsa fondernas innehav i kolproducerande bolag. Fonden gjorde i gengäld två nyinvesteringar i bolag för förnyelsebar energi".

Under det första halvåret sjönk oljepriset samtidigt som både priset på järnmalm och guld steg.

Swedbank Robur Råvarufond, %

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev