3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
MACD

MACD – Vad är MACD?

Sidans innehåll

Moving averages, eller glidande medelvärden, är viktiga komponenter för alla som sysslar med teknisk analys. MACD är en av de mest kända och består av två indikatorer: en MACD-linje och en signallinje. Det kanske mest särskiljande draget i denna indikator är fokus på kortsiktiga trender. Här gäller det att ha is i magen, men samtidigt vara redo att snabbt agera för att kunna se resultat.

Vad är MACD?

MACD står för Moving Average Convergence/Divergence. På svenska är det glidande medelvärdens konvergens/divergens. Beroende på vem man frågar och i vilket sammanhang, kan ordet beskrivas på olika sätt:

• Ett verktyg som används vid teknisk analys
• En oscillator för att hitta trender (vanligtvis kortsiktiga trender)
• En momentumindikator

Alla dessa tre förklaringar (eller en kombination av dem) är korrekta. Ska man bryta ned det så generellt som möjligt på ren svenska är det kanske lättare att beskriva vad en MACD-indikator faktiskt är och vad den representerar.

Till att börja med visar MACD relationen mellan två glidande medelvärden av en akties pris. Båda dessa värden är exponentiellt glidande medelvärden (förkortas EMA från engelskans Exponential Moving Average) men baserade på två olika tidsspann, EMA 26 och EMA 12. I detta fall innebär siffrorna antalet dagar, alltså 26 och 12 dagar.

Hur använder man då EMA 12 och EMA 26 för att få fram MACD? Jo, man subtraherar helt enkelt medelvärdet från EMA 12 med EMA 26 och får därmed fram hur stor skillnaden är mellan dessa tal:

MACD = EMA 12 - EMA 26

Därefter använder man sig av signallinjen för att få fram köp- eller säljsignaler. Signallinjen representerar det glidande medelvärdet för 9 MACD-perioder. Köpsignaler kommer när signallinjen korsar MACD-linjen underifrån och säljsignaler när den korsas ovanifrån.

Snabb förklaring av EMA, konvergens och divergens

Det ekonomiska språket utvecklas ständigt och det kan ibland vara svårt att hänga med i svängarna. Här är en snabb förklaring av några de ord som används i denna artikel:

• EMA - Exponentiellt glidande medelvärde. Mer vikt läggs på siffror ju närmare nutiden de är. Detta skiljer det mot SMA (enkelt glidande medelvärde) som visar genomsnittspriset utan någon vikt på om värdet är långt bak i historien eller aktuellt.

• Konvergens - När två värden dras mot varandra, eller möts (när två linjer korsas i en graf).

• Divergens - När två värden dras ifrån varandra (när skillnaden mellan två linjer är hög).

Vad för information kan man få från MACD?

MACD är som sagt en av de vanligaste momentumindikatorerna inom teknisk analys och de flesta handelsplattformar har en inbyggd funktion för att få fram det. Anledningen till att det är så pass populärt är framför allt två saker:

• Den är relativt enkel att förstå i jämförelse med en del indikatorer.

• Den ger information om när trenden vänder.

• Den ger information om signalernas styrka, oavsett om det gäller köp- eller säljsignaler.

Utöver det så är MACD framför allt stark för att identifiera kortvariga trender där andra längre glidande medelvärden ibland kan lagga efter.

Exempel på köp- och säljsignaler i MACD. Grafen visar Hennes & Mauritz-aktien i Börsdata.

Undvik fallgroparna med MACD

Det finns egentligen ingen direkt "nackdel" med MACD, förutom de som kan appliceras på i princip alla andra indikatorer och nyckeltal, det vill säga:

• För alla seriösa handlare bör andra analysverktyg och nyckeltal användas tillsammans - Du bör aldrig agera utifrån MACD som enda analysverktyg.

• Eftersom den utgår från EMA 26 som längsta tidsperiod är det inte särskilt användbart för långsiktiga investeringar.

• Även om MACD kan vara effektivt för att hitta kortsiktiga trender så ger den ingen hint om när trenden startar - bara att en trend pågår.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att du behöver veta två saker för att MACD ska kunna vara ett effektivt verktyg i din verktygslåda: Förstå vad MACD baseras på och representerar, förstå de generella för- och nackdelarna med glidande medelvärden generellt. Är du på den nivån kan MACD absolut hjälpa dig att hitta och agera utifrån pågående trender innan de flesta andra har hunnit fånga upp vad som händer.

Läs mer: Lär dig mer om teknisk analys för nybörjare.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!