Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Blankningskollen:

Blankningskollen: 20 mest blankade aktierna just nu

Nedan finner du en färsk sammanställning av de mest blankade aktierna just nu. I toppen av denna lista hittar vi denna vecka Samhällsbyggnadsbolag, Electrolux och Scandic Hotels. Nedan finner du hela topp 20-listan, läser mer om de förändringar som skett samt lär dig mer om blankning.

När det kommer till senaste händelserna så kan vi se att Finansinspektionen rapporterat att de tre senaste positionerna har tagits i Elekta, Mips och Sinch

Veckans bubblare som hamnar på plats 21, alltså precis under vår top 20, är Embracer. Med en nuvarande total blankning på 5.22%. Det återstår att se om Embracer letar sig in på topp 20 nästa vecka eller rör sig nedåt i listan.

Topp 20: De mest blankade aktierna just nu

AktieBlankat just nuSenaste förändring
1Samhällsbyggnadsbolag15.19%27 juli
2Electrolux14.18%27 juli
3Scandic Hotels13.38%26 juli
4Mips13.24%28 juli
5Sinch12.38%28 juli
6Thule11.79%27 juli
7Elekta11.15%29 juli
8SKF10.00%28 juli
9Fingerprint Cards9.99%25 juli
10Avanza Bank8.16%28 juli
11Securitas7.96%28 juli
12Hennes & Mauritz7.35%28 juli
13Dometic7.28%27 juli
14BICO Group7.27%27 juli
15Boozt7.24%27 juli
16Orrön Energy5.99%28 juli
17PowerCell5.76%26 juli
18Storytel5.51%27 juli
19SAS5.44%27 juli
20G5 Entertainment5.44%26 juli

Listan baseras på inrapporterade korta positioner över 0,1 procent av aktiekapitalet till Finansinspektionen och som sammanställs av oss på Börskollen. Har du vår app installerad så ser vi även till att skicka en pushnotis till dig i realtid när blankningspositioner i bevakade bolag ändras.

Tips: Följ blankning i börsnoterade bolag i realtid här

Har du inte appen eller föredrar att sitta vid datorn hittar du aktuell blankning här. Där kan du filtrera på senaste positioner, flest blankare eller mest blankat.

Vad innebär blankning och hur fungerar det i praktiken?

Blankning innebär i korthet att du säljer ett instrument, allt som oftast en aktie, som du från början inte äger själv. På finanssvenska innebär det att man blankar eller “går kort aktier”.

Lästips: Mer om blankning - möjligheter och risker med att blanka aktier

Syftet med att blanka är att tjäna pengar på att priset på en aktie går ned. Det är ett sätt att försvara din portfölj mot nedgångar. I det normala fallet köper man en aktie för att man tror att den ska stiga i värde. Blankning innebär exakt tvärtom, att du spekulerar i att aktien ska falla i värde.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.

Vi bryr oss om din integritet

Vi och våra partners lagrar och/eller får tillgång till information på din enhet, till exempel unika ID:er i cookies för att behandla personuppgifter. Du kan acceptera eller hantera dina val genom att klicka på alternativen nedan. Dessa val kommer att återges till våra partners och kommer inte att negativt påverka din upplevelse på sidan.

Vi och våra partners behandlar data för att tillhandahålla:

För att avgöra vilka annonser som visas när du besöker borskollen.se, samt för att kunna spåra vems annonser som har visats för att få ersättning från annonsören. För detta syfte behandlar vi uppgifter som geografisk positionering, enhetens egenskaper för identifiering, tillämpa marknadsundersökningar för att generera målgruppsinsikter, anpassa annonser och innehåll, annons- och innehållsmätning samt målgruppsstatistik.

Dataskyddspolicy
Cookie-inställningar
Jag accepterar