Hernhag analyserar: Det här bör du fokusera på i kommande rapporter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Hernhag analyserar: Det här bör du fokusera på i kommande rapporter

Hernhag

Det finns flera svenska bolag som börsexperten håller ett extra öga på. För vissa av dessa bolag, som Evolution, Fortnox och Vitec, är det viktigt att behålla eller växa sina intäkter för att kursen ska gå bra. Andra företag, som IT-konsulterna, brottas istället med svagare efterfrågan på sina tjänster. Hernhag delar med sig om sina tankar inför rapportperioden i en artikel hos Privata Affärer.

  • Tillväxtstjärnor som Evolution, Fortnox och Vitec behöver behålla eller öka sina marginaler för att kursen ska gå bra.
  • Företag som Paradox och HMS Networks står inför utmaningar men har potential för framtiden.
  • Utdelningar och efterfrågan är viktiga att följa för bolag inom olika sektorer.

Viktigt för tillväxtbolag och IT-konsulter

Enligt Marcus är intäkternas tillväxttakt extra viktig för bolag med höga värderingar, som Evolution, Fortnox och Vitec.

Tillväxttakten för intäkterna är särskilt viktig för bolag som värderas högt. Då krävs det rejält med fortsatt tillväxt för att kurserna inte ska rasa."

För spelutvecklaren Paradox är framgången med nya spelavgörande för aktiens potential. HMS Networks, som nyligen gjort ett stort förvärv, står inför utmaningar med engångskostnader och ökad finansiell risk.

Detta skriver Hernhag om i Privata Affärer.

IT-konsultbolagen Ework, Knowit, Prevas och Softronic har ofta höga utdelningar, men efterfrågan på deras tjänster är det stora riskmomentet att hålla koll på.

"Just nu är det efterfrågan på deras tjänster som är det stora riskmomentet att hålla koll på. Efterfrågan har generellt i sektorn försvagats under 2023 och fortsätter den trenden kan bolagen i värsta fall sänka utdelningen."

Fokus för storbolagen

Storbanker och fastighetsbolag fokuserar mycket på utdelningar. Bankerna kan dela ut mer än någonsin medan fastighetsbolagen väntas snåla ett år till. För cykliska bolag som Boliden och Stora Enso, är frågan om efterfrågan och utdelningar av stor betydelse efter ett tufft verksamhetsår.

För stora verkstadsbolag som Alfa Laval, Atlas Copco och Sandvik ligger fokus på orderingången.

Kommer den alls att stiga rensat för valutaeffekter och eventuella förvärv? Jag antar att det blir ett kvartal till med trög utveckling och att aktiemarknaden redan förväntar sig det."

För mindre industribolag som Nibe kan svagare efterfrågan och tillväxt vara en utmaning. Vidare kommer kommande politiska stödpaket i Europa och USA gynna efterfrågan, men det är oklart när det kommer ske.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alfa Laval

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt