Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Klarnas

Klarnas börsnotering dröjer: här är tre svenska fintech-aktier att investera i istället

Under veckan har flera nyhetskällor rapporterat om att Klarnas senaste finansieringsrunda slutförts. Enligt Breakit har bankutmanare fått in mer än 4 miljarder i kapital till en värdering på 256 miljarder kronor (31 miljarder dollar). Trots detta verkar det nu som att Klarnas planerade börsnotering skjuts upp till 2022.

I samma veva som finansieringsrundan stod färdig blev det också klart att företaget passerat drömgränsen på 10 miljarder kronor i omsättning under 2020. Dessvärre ser det nu ut som att Klarnas efterlängtade börsnotering kommer dröja ytterligare ett år. I en intervju med Reuters berättar Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski att företaget kan gå till börsen redan i år men att det troligen kommer ske först under 2022.

Orsaken till detta är att Klarna vill dra in tillräckligt med kapital för att gå till börsen med en högre värdering än Nordea. Tanken är att detta ska ge bolaget en chans att konkurrera med de svenska storbankerna genom att lansera det bästa kreditkortet, privata bankkonton (något de redan lanserat i Tyskland), privatlån, med mera.

I intervjun med Reuters berättade Siemiatkowski också att det nya kapitalet öppnar dörren för en direktnotering – precis som Spotify gjorde för ett par år sedan. Man ska även ha diskuterat möjligheterna att genomföra en dubbel notering på svenska och amerikansk börsen samtidigt.

Även om detta är goda nyheter för företaget och spekulanter betyder det också att det troligen dröjer innan gemene man kan köpa aktier i Klarna. I väntan kan du slänga ett öga på följande svensk-noterade fintechbolag:

  • Fortnox (FNOX) – fintechbolag och Sveriges ledande faktureringsplattform med säte i Växjö. Företaget har vuxit i raketfart i många år och aktien har rusat från strax under 300 kronor i slutet på november 2020 till strax över 500 kronor i slutet på februari 2021. Aktie noterad på Nordic Growth Market.
  • Seamless Distribution Systems (SDS) – ett förvånansvärt okänt svenskt bolag som idag tillhandahåller mjukvarulösningar och plattform för digitala betalningar i över 50 länder. Aktien har varit volatil det senaste året och erbjuder bra spekulativa möjligheter. Aktie noterad på Nasdaq First North.
  • Quickbit (QBIT) – ett svenskt företag som sedan 2016 strävat efter att göra kryptovalutor mer tillgängliga för privatpersoner såväl som företag. Företagets aktie har inte presterat på topp sedan noteringen 2019 och ligger idag under noteringsvärdet. Däremot förutspår många att Quickbit kommer växa exceptionellt i samspel med kryptovalutamarknaden de kommande åren. Aktie noterad på Nordic Growth Market.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Klarna

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Klarna

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt