Klarnas börsnotering dröjer: här är tre svenska fintech-aktier att investera i istället

Nyhet

{newsItem.title}

Klarnas börsnotering dröjer: här är tre svenska fintech-aktier att investera i istället

Under veckan har flera nyhetskällor rapporterat om att Klarnas senaste finansieringsrunda slutförts. Enligt Breakit har bankutmanare fått in mer än 4 miljarder i kapital till en värdering på 256 miljarder kronor (31 miljarder dollar). Trots detta verkar det nu som att Klarnas planerade börsnotering skjuts upp till 2022.

I samma veva som finansieringsrundan stod färdig blev det också klart att företaget passerat drömgränsen på 10 miljarder kronor i omsättning under 2020. Dessvärre ser det nu ut som att Klarnas efterlängtade börsnotering kommer dröja ytterligare ett år. I en intervju med Reuters berättar Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski att företaget kan gå till börsen redan i år men att det troligen kommer ske först under 2022.

Orsaken till detta är att Klarna vill dra in tillräckligt med kapital för att gå till börsen med en högre värdering än Nordea. Tanken är att detta ska ge bolaget en chans att konkurrera med de svenska storbankerna genom att lansera det bästa kreditkortet, privata bankkonton (något de redan lanserat i Tyskland), privatlån, med mera.

I intervjun med Reuters berättade Siemiatkowski också att det nya kapitalet öppnar dörren för en direktnotering – precis som Spotify gjorde för ett par år sedan. Man ska även ha diskuterat möjligheterna att genomföra en dubbel notering på svenska och amerikansk börsen samtidigt.

Även om detta är goda nyheter för företaget och spekulanter betyder det också att det troligen dröjer innan gemene man kan köpa aktier i Klarna. I väntan kan du slänga ett öga på följande svensk-noterade fintechbolag:

  • Fortnox (FNOX) – fintechbolag och Sveriges ledande faktureringsplattform med säte i Växjö. Företaget har vuxit i raketfart i många år och aktien har rusat från strax under 300 kronor i slutet på november 2020 till strax över 500 kronor i slutet på februari 2021. Aktie noterad på Nordic Growth Market.
  • Seamless Distribution Systems (SDS) – ett förvånansvärt okänt svenskt bolag som idag tillhandahåller mjukvarulösningar och plattform för digitala betalningar i över 50 länder. Aktien har varit volatil det senaste året och erbjuder bra spekulativa möjligheter. Aktie noterad på Nasdaq First North.
  • Quickbit (QBIT) – ett svenskt företag som sedan 2016 strävat efter att göra kryptovalutor mer tillgängliga för privatpersoner såväl som företag. Företagets aktie har inte presterat på topp sedan noteringen 2019 och ligger idag under noteringsvärdet. Däremot förutspår många att Quickbit kommer växa exceptionellt i samspel med kryptovalutamarknaden de kommande åren. Aktie noterad på Nordic Growth Market.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyheter om Klarna

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Om aktien Klarna

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev