Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Klarnas

Klarnas börsnotering dröjer: här är tre svenska fintech-aktier att investera i istället

Under veckan har flera nyhetskällor rapporterat om att Klarnas senaste finansieringsrunda slutförts. Enligt Breakit har bankutmanare fått in mer än 4 miljarder i kapital till en värdering på 256 miljarder kronor (31 miljarder dollar). Trots detta verkar det nu som att Klarnas planerade börsnotering skjuts upp till 2022.

I samma veva som finansieringsrundan stod färdig blev det också klart att företaget passerat drömgränsen på 10 miljarder kronor i omsättning under 2020. Dessvärre ser det nu ut som att Klarnas efterlängtade börsnotering kommer dröja ytterligare ett år. I en intervju med Reuters berättar Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski att företaget kan gå till börsen redan i år men att det troligen kommer ske först under 2022.

Orsaken till detta är att Klarna vill dra in tillräckligt med kapital för att gå till börsen med en högre värdering än Nordea. Tanken är att detta ska ge bolaget en chans att konkurrera med de svenska storbankerna genom att lansera det bästa kreditkortet, privata bankkonton (något de redan lanserat i Tyskland), privatlån, med mera.

I intervjun med Reuters berättade Siemiatkowski också att det nya kapitalet öppnar dörren för en direktnotering – precis som Spotify gjorde för ett par år sedan. Man ska även ha diskuterat möjligheterna att genomföra en dubbel notering på svenska och amerikansk börsen samtidigt.

Även om detta är goda nyheter för företaget och spekulanter betyder det också att det troligen dröjer innan gemene man kan köpa aktier i Klarna. I väntan kan du slänga ett öga på följande svensk-noterade fintechbolag:

  • Fortnox (FNOX) – fintechbolag och Sveriges ledande faktureringsplattform med säte i Växjö. Företaget har vuxit i raketfart i många år och aktien har rusat från strax under 300 kronor i slutet på november 2020 till strax över 500 kronor i slutet på februari 2021. Aktie noterad på Nordic Growth Market.
  • Seamless Distribution Systems (SDS) – ett förvånansvärt okänt svenskt bolag som idag tillhandahåller mjukvarulösningar och plattform för digitala betalningar i över 50 länder. Aktien har varit volatil det senaste året och erbjuder bra spekulativa möjligheter. Aktie noterad på Nasdaq First North.
  • Quickbit (QBIT) – ett svenskt företag som sedan 2016 strävat efter att göra kryptovalutor mer tillgängliga för privatpersoner såväl som företag. Företagets aktie har inte presterat på topp sedan noteringen 2019 och ligger idag under noteringsvärdet. Däremot förutspår många att Quickbit kommer växa exceptionellt i samspel med kryptovalutamarknaden de kommande åren. Aktie noterad på Nordic Growth Market.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Klarna

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Klarna

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt