Morgonkollen 8 april - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Morgonkollen 8 april - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

8 april 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen oregelbundet.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,08 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,11 procent och DAX terminen stiger 0,12 procent.

New York


New York-börserna stängde högre på fredagen. Samtidigt summerade Dow-indexet sin sämsta vecka hittills i år. Nu vänds blickarna mot onsdagens inflationssiffra.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,11 procent till 5 204,34. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet 0,19 procent som lägst och 1,46 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 1,24 procent till 16 248,52. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,20 procent som lägst och 1,73 procent som högst.

Sektormässigt hade telekom den bästa utvecklingen, plus 1,61 procent, medan dagligvaror noterades för den svagaste utvecklingen, plus 0,22 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 9 punkter till 4,39 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,42 procent.

Brentoljan steg 0,57 procent till 91,17 dollar och WTI-oljan ökade 0,37 procent till 86,91 dollar. Brent står i dag i 89,75 dollar, medan WTI-noteringen är 85,59 dollar.

Guldpriset (termin) steg 1,60 procent till 2 345,40 dollar. I dag står guldet i 2 361,70 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0840 mot euron, från 1,0837 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0832. En dollar kostar i dag 10,6428 kronor, att jämföra med 10,6597 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Asienbörserna handlades blandat inför en vecka fylld med räntebesked från Thailand, Nya Zeeland och Sydkorea. Samtidigt väntas inflationsdata från Kina och USA.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,91 procent till 39 347,04. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,53 procent som lägst och 1,60 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,95 procent till 2 728,32. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,58 procent som lägst och 1,40 procent som högst.

Delår


Vaxxa visar ett positivt rörelseresultat och en kraftig tillväxt i det första kvartalet, enligt preliminära siffror. Omsättningen är cirka 20,5 miljoner kronor, ebitda-resultatet 1 miljon kronor och rörelseresultatet 0,3 miljoner.Företaget kommer att släppa sin rapport redan onsdagen den 10 april.

Företagsnytt


Hemfixarkedjan Clas Ohlsons försäljning steg med 4 procent i mars till 648 miljoner kronor. Organiskt var ökningen 5 procent medan försäljningen i jämförbara enheter och lokal valuta ökade 4 procent. Kalendereffekter påverkade marssiffran negativt med 5 procentenheter.

Vård- och omsorgsbolaget Humana har ingått avtal om att förvärva Team Olivia Norge för 341 miljoner kronor på kassa- och skuldfri basis.

Stålbolaget SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist har beslutat sig för att lämna bolaget för att arbeta med styrelseuppdrag och rådgivande roller. Lindqvist har arbetat på SSAB i 26 år, varav 13 år som vd och koncernchef.

Byggbolaget NCC har fått en order från SSAB på cirka 200 miljoner kronor avseende inledande arbeten för en ny anläggning i Oxelösund. NCC har initialt med SSAB tagit fram produktionsplanering, produktionstidsplan och kalkyl för den nya anläggningen. Nu påbörjas mark- och grundläggningsarbeten för anläggningen.

E-handelsbolaget Cheffelo lämnar en marknadsuppdatering, trading update, om utvecklingen i första kvartalet 2024. Nettoomsättningen för första kvartalet uppgick till 288,7 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning på 0,3 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Teknikkonsulten Afry har blivit vald till ingenjörspartner av Amatera Renewable Energy Corporation, Areco, för byggandet av en storskalig solcellsanläggning på Filippinerna.

Sverige


Svenska statens betalningar resulterade i ett underskott på 0,3 miljarder kronor i mars. Riksgäldens prognos var ett underskott på 11,1 miljarder kronor. Skillnaden beror på högre skatteinkomster och lägre nettoutlåning än väntat.

Från omvärlden


Investerare som har kopplingar till Elon Musk diskuterar att hjälpa hans ai-startup xAI att ta in tre miljarder dollar till en värdering om 18 miljarder dollar, enligt källor till Wall Street Journal. Bland investerarna som diskuterar att gå in i rundan finns riskkapitalbolaget Gigafund och Steve Jurvetson, som tidigare suttit i styrelsen för elbilstillverkaren Tesla och idag sitter i styrelsen för SpaceX.

Energihandelsjätten Vitol redovisar en vinst på 13 miljarder dollar under 2023, enligt Financial Times som hänvisar till källor. Det kan jämföras med 15 miljarder dollar under 2022, vilket är företagets högsta vinst någonsin.

Elbilstillverkaren Tesla kommer att presentera sin robottaxi-produkt den 8 augusti. Beskedet kommer från vd Elon Musk på plattformen X, uppmärksammar flera medier. Musk har pratat om projektet i flera år och det skulle kunna utgöra en helt ny stor verksamhet för biltillverkaren som på senare tid dragits med en inbromsande tillväxt.

Läkemedelsbolaget Astra Zenecas läkemedel Enhertu har blivit godkänd i USA som den första tumöragnostiska HER2-riktade behandlingen för tidigare behandlade patienter med metastaserande HER2-positiva solida tumörer.

Förre amerikanska presidenten Donald Trump kan pressa Ukraina att ge upp territorium till Ryssland för att få slut på kriget. Enligt uppgifter till Washington Post skulle det gälla Krimhalvön och delar av Donbassregionen.

Federal Reserves ledamot Michelle Bowman menar att processen med att få ned inflationen har stannat upp och det är inte rätt läge att börja sänka räntan. Hon menar att det är kritiskt att Federal Reserve även fortsätter att minska ned sin balansräkning.

Tyska mjukvarujätten SAP väntas säga upp 2 600 anställda i Tyskland.  Neddragningarna sker som en del av bolagets omstrukturering mot molnteknik och artificiell intelligens. Ytterligare 4 100 jobb väntas försvinna i övriga europeiska länder, enligt företagsrådet.

Tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn, som är en betydande arbetsgivare i Sverige inom logistik, bjuder in till nya budgivningar på logistikenheten DB Schenker, enligt källor till Bloomberg News. DB Schenker kan vara värt upp emot 15 miljarder euro. Bland de aktörer som bjuds in nämns de två danska logistikbjässarna DSV och AP Möller-Maersk.

Makro


Industriproduktionen i Norge ökade i årstakt i februari. På årsbasis steg industriproduktionen 1,8 procent.

Den tyska exporten minskade 2,0 procent på månadsbasis. Marknaden räknade med en förändring på -0,5 procent. Föregående månads utfall var 6,3 procent.

Industriproduktionen i Tyskland ökade mer än väntat i månadstakt i februari. På månadsbasis steg industriproduktionen 2,1 procent (+1,0), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 0,5 procent.

Aktierekommendationer


Dagens Industri sätter köp på VBG Group

BNP Paribas Exane återupptar bevakning på Essity med neutral och riktkurs 280 kronor

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Rusta

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Rapporter
Ospecificerad tid: Industrivärden

Stämmor

10:00 Nordic Flanges (extra), 17:00 K-Fastigheter (extra)

Corporate Actions

Biokraft International avnotering sista dag för handel på First North (uppköp)
Finepart exklusive rätt N 1:1, 67 öre per aktie

Övriga händelser
07:00 Clas Ohlson månadsförsäljning
11:00 SAS passagerarstatistik

MAKRO

09:00 Filippinerna räntebesked
09:00 Riksbanken tal av Thedéen
09:00 Turkiet industriproduktion
10:30 EMU sentix investerarförtroende
11:00 ECB tal av Stournaras
12:00 Irland industriproduktion
12:00 Riksbanken tal av Thedéen
12:00 Sverige AF veckostatistik
15:00 Israel räntebesked
17:00 USA inflationsförväntningar
19:00 Riksbanken tal av Thedéen

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Vaxxa

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt