Svenska utdelningskungar – finns de?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svenska utdelningskungar – finns de?

Svenska

Utdelningssäsongen är i full gång och intresset för stabila utdelningsaktier växer. Men finns det svenska bolag som kan mäta sig med de amerikanska Dividend Kings, alltså bolag som höjt utdelningen varje år i minst 50 år? Avanzabloggen gör en djupdykning bland de svenska bolagen med stabilast utdelning och presenterar de som klarar nålsögat.

  • Endast 14 svenska bolag har haft stabil utdelning de senaste 15 åren.
  • Inget svenskt bolag har nått 50 år av årliga utdelningshöjningar.
  • Vitec är närmast med 22 år av utdelningshöjningar.

För att identifiera stabila utdelningsaktier i Sverige används Börsdata, skriver Avanzabloggen. Av de 1 114 aktier som handlas på en reglerad marknadsplats eller handelsplattform i Sverige är det endast 70 aktier som har delat ut pengar varje år de senaste 15 åren. Av dessa har endast 14 bolag haft stabila utdelningar utan att sänka den totala utdelningen någon gång sedan 2010.

Ingen svensk utdelningskung

När Avanzabloggen förlänger tidsperioden till de senaste 20 åren (sedan 2005) ser de att inget svenskt bolag kvalificerar sig som en "utdelningskung", det vill säga ett bolag som höjt sin utdelning varje år i minst 50 år. Närmast kommer Vitec Software Group B, som har höjt sin utdelning i 22 år. Trots sin imponerande prestation är Vitec långt ifrån att kunna tituleras som en utdelningskung.

Bolag med långsiktigt stabil utdelning

Här är några av de svenska bolag som har lyckats höja utdelningen under längre tid: Vitec Software Group B (22 år), Wihlborgs Fastigheter (18 år), AAK  (15 år) och ASSA ABLOY B (14 år).

Pandemin har påverkat många bolag, vilket kan ha hindrat dem från att höja eller bibehålla sin utdelning. Trots detta har vissa bolag lyckats behålla eller höja utdelningen under dessa svåra tider.

Fler bolag som klarade sig

För att få en mer omfattande bild, breddades sökningen och inkluderade bolag som har höjt eller behållit utdelningen oförändrad. Då tillkom bolag som ABB Ltd, AstraZeneca, NIBE Industrier B och Sweco som klarat detta under 18 år.

Axfood, Bahnhof, Hexagon, Hexpol, Husqvarna och Kopparbergs B har gjort detsamma under 15 år.

Även om svenska bolag inte når upp till de amerikanska Dividend Kings, finns det flera företag som visar på långsiktig stabilitet och pålitlighet i sina utdelningar. Detta gör dem till attraktiva alternativ för investerare som söker stabil avkastning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Vitec Software

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt