Nyhet

Affärsvärlden

Affärsvärlden stresstestar svenska fastighetsbolag

Affärsvärlden har stresstestat svenska fastighetsbolag genom att undersöka hur de klarar av att räntorna stiger med 2 procentenheter och att direktavkastningskravet höjs med 1 procentenhet. Affärstidningen har inte tagit hänsyn till bolagens räntebindning som fördröjer effekten av stigande räntor. Det framgår av en analys på tisdagen.

"När räntorna stiger är det inte många fastighetsaktier som går opåverkade. Men ett par klarar samtliga tre kriterier [belåningsgrad, substansrabatt och p/e-tal] relativt väl. Det gäller särskilt Hufvudstaden, Castellum, Wihlborgs, Diös, Stenhus, Platzer och Fastpartner", finner affärstidningen.

"Detta kan alltså vara aktier att gräva lite extra i för den som vågar gå emot börstrenden och nu letar fastighetsaktier som står sig när räntorna stiger", anser Affärsvärlden.

Bland bolagen som påverkas extra hårt i undersökningen återfinns Balder, Brinova samt John Mattson. Även NP3, Sagax, Corem och SBB sticker ut då de ovanpå en hög belåning även har "betydande" mängder hybridkapital som inte syns i Affärsvärldens kartläggning.

https://www.affarsvarlden.se/analys/afv-stresstestar-fastighetsbolagen

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt