Aktiespararna vädjar till Astra Zeneca: Stor risk att nobba Sobi-budet, lägg korten på bordet

Nyhet

Aktiespararna

Aktiespararna vädjar till Astra Zeneca: Stor risk att nobba Sobi-budet, lägg korten på bordet

Acceptfristen för budet på Sobi börjar närma sig sitt slutdatum, den 1 december, och nu vädjar Aktiespararna att Astra Zeneca ska lägga sina kort på bordet och redovisa sin syn på budet.

Aktieägare rekommenderas nu också att acceptera budet, till skillnad från förut, enligt en uppdatering från förbundet på fredagen.

Astra Zeneca äger 8 procent av rösterna i Sobi och riskerna har ökat då det kan tänkas att spekulanter kommer att skynda sig ut ur aktien ifall budet faller, vilket kommer att pressa kursen.

- Aktiespararna beklagar därtill att budgivaren förbundit sig till att inte förlänga budet ytterligare även ifall det skulle gå igenom, vilket gör de aktieägare som inte accepterat budet tvingas in i tvångsinlösen. Bättre hade varit om budgivaren hållit öppet för att förlänga ytterligare en kort period om budet gått igenom så att de aktieägare som inte önskar delta i tvångsinlösen istället kan sälja sina aktier direkt, skriver förbundet.

90 procent av aktierna krävs för att budet ska gå igenom.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading och kryptovalutor

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev