Hilbert årets vinnare och Quiapeg årets förlorare på First North 2023
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Hilbert årets vinnare och Quiapeg årets förlorare på First North 2023

Hilbert

Marknadsplatsen Nasdaq First North Growth Market i Stockholm består av drygt 400 bolag och här blandas bolag av alla storleksklasser. Det innebär att stora kursrörelser åt bägge hållen inte är något ovanligt.

Finwire har granskat kursutvecklingen för 2023 och för att börja med den positiva sidan har tio bolag noterat kursuppgångar på minst 150 procent.

Digitala investeringsbolaget Hilbert är årets vinnare på First North med uppgång på 288 procent. Därefter följer forskningsbolaget Sprint Bioscience på andra plats med en ökning på 214 procent och medicintekniska utvecklingsbolaget Ziccum på tredje plats med ett avancemang på 209 procent. E-handelsbolaget Cheffelo, som tidigare hette LMK Group och mest är känt för varumärket Linas Matkasse, inkommer på fjärde plats med en ökning på 199 procent följt av medicinteknikbolaget Braincool på femte plats med en uppgång på 185 procent.

Affärsnätverksbolaget Pagero slår sig också in på vinnarlistan efter ett uppköpsbud från amerikanska Vertex med en budpremie på 71 procent från föregående dags stängningskurs.

Övergår vi till den dystrare förlorarlistan är det mycket hård konkurrens. Fem bolag noterar kursras på 99 procent eller mer och för att ta sig in på listan över de tio sämsta aktierna krävs ett kursfall på minst 96 procent.

Läkemedelsbolaget Quiapeg Pharmaceuticals är sämsta aktien på First North med ett kursras på 99,5 procent. Näst sämst är stamcellsbolaget Amniotics som fallit 99,2 procent följt av visualiseringsbolaget Goodbye Kansas som tappat 99,1 procent. Bioservo Technologies och Qlife noterar också kursfall på minst 99 procent.

First North har också drabbats av sju konkurser i år, vilket Finwire rapporterat om i mitten av december. Bland dessa konkurser finns tidigare hajpade bolag som Azelio, Alelion och Nilar samt även Idogen, Lauritz.com, RLS Global och Urb-it. Aktieägarna i dessa bolag kan i regel förvänta sig att aktierna är värdelösa, det finns säga minus 100 procent.

Vinnare

AktieKursutveckling
Hilbert B+288 procent
Sprint Bioscience+214 procent
Ziccum+209 procent
Cheffelo+199 procent
Braincool+185 procent
Promimic+182 procent
Pagero+175 procent
Nosa Plugs+164 procent
Rolling Optics+164 procent
Careium+157 procent

Förlorare
AktieKursutveckling
Quiapeg Pharmaceuticals-99,5 procent
Amniotics-99,2 procent
Goodbye Kansas-99,1 procent
Bioservo Technologies-99,1 procent
Qlife-99,0 procent
Cell Impact-98,0 procent
Pharmacolog-97,7 procent
Refine-97,6 procent
Move About-97,1 procent
Appspotr-96,0 procent

Endast den mest omsatta aktien har tagits med om ett bolag har flera noterade aktieslag. Enbart aktier som har varit noterade hela året ingår, vilket exkluderar bolag som noterats, avnoterats eller gått i konkurs under året. Kursutvecklingen är i regel justerade för företagshändelser som företrädesemissioner, avknoppningar och inlösen, men inte för kontantutdelningar. Kursdata är hämtade från Millistream och bearbetade av Finwire.

http://media.finwire.com/media/FWS0095B3D-table-1

http://media.finwire.com/media/FWS0095B3D-table-2

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amniotics

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt