Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

SBB ökar ägandet i Amasten till cirka 53 procent

Fastighetsbolaget SBB har ingått avtal med ICA-handlarnas Förbund Finans och Gösta Welandson med närstående om förvärv av A-stamaktier i First North-noterade Amasten. Det framgår av ett pressmeddelande.

SBB:s avtal med ICA-handlarna avser förvärv av 246 miljoner aktier i Amasten, motsvarande 32,71 procent av aktierna och 32,74 procent av rösterna, för en kontant köpeskilling av 3,27 miljarder kronor. Ica-handlarnas Förbund har därefter inget innehav i Amasten.

- Mot bakgrund av vårt offentliga uppköpserbjudande till aktieägarna i ICA Gruppen är avyttringen av Amasten ett naturligt steg. Det känns bra att sälja vårt innehav till SBB som är en stor och väletablerad aktör inom samhällsfastigheter och bostäder, säger Göran Blomberg, vd ICA-handlarnas Förbund.

Avtalet med Gösta Welandson med närstående omfattar 19,4 miljoner aktier i Amasten, motsvarande 2,58 procent av aktierna och rösterna, för en kontant köpeskilling av drygt 258 miljoner kronor.

SBB, som tidigare ägde cirka 18 procent av aktierna och rösterna i Amasten, kommer efter dessa två aktieköp att öka sitt ägande till cirka 53 procent av aktierna och rösterna i Amasten. Transaktionen utlöser också ett budpliktsbud på övriga aktier. SBB måste lämna ett sådant inom fyra veckor från att budpliktsskyldigheten uppstår.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt