Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal - ändrad inriktning i förvaltningen

Nyhet

Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal - ändrad inriktning i förvaltningen

Fonden Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal. Det var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 32,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Robert Slorach.

Under september bytte råvarufonden både inriktning och namn och heter nu Transition Energy.
"Fondens nya namn avspeglar att investeringarna från och med nu kommer att göras i bolag som bidrar till omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem såsom sol- och vindparker och därtill relaterade företag", skriver förvaltarna.

I samband med förändringen övergick förvaltningansvaret för fonden från Göran Villner till Robert Slorach.

Angående fondens prestation hittills under året uppger förvaltaren att fondens metalldel i absoluta tal utvecklats betydligt starkare än energidelen. De största positiva bidragsgivarna i jämförelse med index blev i metalldelen Victoria Gold och Wheaton Precious Metals. På den negativa sidan fanns Newmont och Barrick Gold.

I energidelen genererade Neste och Exxon Mobil de största positiva bidragen till avkastningen relativt fondens index. De sämsta innehaven blev Talos Energy och BP.

Swedbank Robur Råvarufond, %

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev