Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal - ändrad inriktning i förvaltningen

Fonden Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal. Det var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 32,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Robert Slorach.

Under september bytte råvarufonden både inriktning och namn och heter nu Transition Energy.
"Fondens nya namn avspeglar att investeringarna från och med nu kommer att göras i bolag som bidrar till omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem såsom sol- och vindparker och därtill relaterade företag", skriver förvaltarna.

I samband med förändringen övergick förvaltningansvaret för fonden från Göran Villner till Robert Slorach.

Angående fondens prestation hittills under året uppger förvaltaren att fondens metalldel i absoluta tal utvecklats betydligt starkare än energidelen. De största positiva bidragsgivarna i jämförelse med index blev i metalldelen Victoria Gold och Wheaton Precious Metals. På den negativa sidan fanns Newmont och Barrick Gold.

I energidelen genererade Neste och Exxon Mobil de största positiva bidragen till avkastningen relativt fondens index. De sämsta innehaven blev Talos Energy och BP.

Swedbank Robur Råvarufond, %

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt