Avkastning och Räntabilitet på eget kapital - ROE - Börskollen

3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Räntabilitet

Räntabilitet på eget kapital - ROE

Sidans innehåll

Räntabilitet på eget kapital. Avkastning på eget kapital. ROE - kärt barn har många namn. Detta är ett nyckeltal som mäter hur mycket avkastning ett bolag genererar sett till ägarnas satsade kapital. Det är ett nyckeltal som presenteras i procent och många hävdar att det är ett av de viktigaste nyckeltalen att titta på vid värdering av ett bolag. Men det finns några fallgropar och tips att tänka på när du tittar på ROE och det ska vi gå igenom nu

Räntabilitet - ett lönsamhetsmått

Till att börja med ska vi titta närmare på vad ordet Räntabilitet betyder. Räntabilitet är synonymt med Avkastning och är ett lönsamhetsmått som man använder för att mäta om ett företags vinst är tillfredsställande sett till kapitalet.

Kapitalet i fråga kan vara olika beroende på vad du vill räkna på. Men vanligast följande.

  • Räntabilitet på eget kapital.
  • Räntabilitet på totalt kapital
  • Räntabilitet på sysselsatt kapital
  • Räntabilitet på operativt kapital

Vi kommer främst gå igenom Räntabilitet på eget kapital i denna artikel men även snudda lite på räntabilitet på totalt kapital.

Vad är räntabilitet på eget kapital?

Med ordet räntabilitets betydelse utrett ska vi nu titta närmare på Räntabilitet på eget kapital. När vi nu vet att räntabilitet är synonymt med avkastning så kanske du redan räknat ut att det helt enkelt betyder avkastning på eget kapital.

Detta är ett nyckeltal som även du som privatinvesterare kan dra stor nytta av. T.ex när du gör en fundamental analys av ett bolag

Som tidigare nämnts så är detta ett nyckeltal som mäter hur mycket avkastning ett bolag genererar sett i förhållande till ägarnas satsade kapital. Det anses vara ett nyckeltal främst för företagsägare för att räkna på hur pass bra avkastning ens investering ger. Men vi tycker inte du ska stanna där bara för att du inte äger företaget du gör en bedömning av. Detta är ett nyckeltal som även du som privatinvesterare kan dra stor nytta av. T.ex när du gör en fundamental analys av ett bolag då det påvisar bolagets förmåga att generera vinst sett i förhållande till det egna kapitalet.

Men det finns några fallgropar att passa sig för när du nyttjar detta nyckeltal. Ett tips är att även titta på skuldsättningen. Ett bolag kan ha ett lågt eget kapital. Men samtidigt generera ett bra resultat. Vilket på pappret ger ett bra ROE eller räntabilitet på eget kapital. Samtidigt kan företaget sitta på en väldigt hög belåning som ger dopad ROE kan man säga. Ett tips är att även titta på skuldsättningsgrad samt soliditet i kombination med ROE för att få en mer rättvis bild.

Räntabilitet på eget kapital - vad är en bra siffra?

Om du räknar ut ett företags ROE och resultatet visar på 10 procent eller under kan räntabiliteten anses vara svag. Samtidigt hävdar de kunniga att ett resultat på över 10 procent anses vara god räntabilitet på eget kapital. Måttet på räntabilitet kan beräknas både innan och efter skatt, vilket ger olika utformningar på formeln. Dem grundläggande formeln förblir dock densamma. Se räkneexemplet nedan.

Hur kan ett företag förbättra sin ROE?

Om man kollar i räkneexemplet så kan ett företag förbättra sin ROE genom att minska det egna kapitalet i bolaget. Men även genom att förbättra resultatet och generera en högre vinst, vilket även ger en bättre ROE. Dock kan även ett företag förbättra sin ROE genom att låna in pengar vilket kan ge en felaktig bild för dig som tittar på ett bolag, vilket vi nämnde tidigare. Med andra ord något att se upp med för dig som utomstående.

ROE på Svenska

ROE betyder Return On Equity vilket på svenska benämns som avkastning på eget kapital eller räntabilitet på eget kapital som har samma betydelse.

Läs även: Förklaring av Du Pont - Vad är Du Pont modellen?

Genomgång av avkastning på eget kapital i videoformat

Som att vara tillbaka i skolbänken och på en lektion i företagsekonomi. Att läsa sig till något funkar för många och är i regel det snabbaste sättet att lära sig något nytt. Men ibland kanske det inte fastnar eller du befinner dig i en miljö där lyssna och titta funkar bättre. Vi hittade ett bra klipp där avkastning på eget kapital tas upp tillsammans med en snabb repetition om soliditet.

Han börjar lite kort med att repetera soliditet för att sedan berätta hur du kan räkna på ränta på eget kapital samt ränta på totalt kapital och skillnaden mellan dessa.

Räntabilitet på eget kapital

Formel för räntabilitet på eget kapital och hur räknar man ut ROE?

Nu ska vi kika lite närmare på hur du räknar ut avkastning på eget kapital med andra ord din ROE. Formeln ser ut som följer:

Räntabilitet på eget kapital = Resultat / Eget kapital * 100

Exempel 1.
Vinst efter skatt: 320.000 kr
Eget kapital: 210.000 kr

ROE: 320.000 / 210.000 = 1,52 = 152%
Bolagets avkastning på eget kapital är 152%

Exempel 2.
Vinst efter skatt: 10.000 kr
Eget kapital: 120.000 kr

ROE: 10.000 / 120.000 = 0,08 = 8%
Bolagets avkastning på eget kapital är 8%

I exempel 1 ser vi ett företag med väldigt bra ROE samtidigt som det ser lite sämre ut i exempel 2. Med sämre menas att ägarna får en relativt låg avkastning på sitt satsade (eget) kapital medans i exempel 1 så ger företaget en väldigt hög vinst sett till den relativt låga insatsen. En riktigt bra ROE med andra ord.

Läs även: Vad är kassalikviditet?

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!