IPO-nytt: Analytiker avråder från Storskogen IPO, DiCaprio blir delägare i Polestar och fler nyheter om aktuella börsnoteringar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Analytiker avråder från Storskogen IPO, DiCaprio blir delägare i Polestar och fler nyheter om aktuella börsnoteringar

IPO-nytt:

Efter flera stora succénoteringar för bland annat Kjell & Company, Cary Group och inte minst CTEK är det nu dags för nästa gigant, Storskogen. Analytikerkåren är här dock långt mer splittrad. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Stark IPO-debut för norska Genetic Analysis


Norska diagnostikbolaget Genetic Analysis började i dag den 1 oktober att handlas på Spotlight Stock Market och stiger kraftigt i primärhandeln. Det är den första aktien som handlas i norska kronor på marknadsplatsen. Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission som övertecknades och tillförde 60 miljoner norska kronor samt 1 200 nya aktieägare.

Bolaget har mer än tio års erfarenhet inom forskning och produktutveckling inom diagnostik av det mänskliga mikrobiomet. GA-map-plattformen är baserad på en förutbestämd målmultiplexmetod som är specialiserad för att analysera ett stort antal bakterier i en reaktion. Genetic Analysis affärsmodell är att utveckla, dokumentera, tillverka och marknadsföra IVD-produkter, In vitro-diagnostik. Genetic Analysis planerar att kommersialisera sin diagnostiska plattform globalt genom tredje part och försäljning från bolagets egna service-laboratorium.

Teckningskursen var 78 norska kronor för en unit. Varje unit består av tio aktier, sex teckningsoptioner TO1 och sju teckningsoptioner TO2. Teckningskursen motsvarar därmed 7,80 norska kronor per aktie.

Grattis till alla som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Genetic Analysis.

Och även utbildningsappen Albert klättrar i premiärhandeln

Utbildningsappen Albert började i dag den 1 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Albert genomförde inför noteringen en nyemission som blev kraftigt övertecknad och tillfördes drygt 6 500 nya aktieägare. Teckningskursen var 49 kronor per aktie och aktien handlas i skrivande stund ca 7 procent högre – men har tidigare under dagen varit upp nästan 37 procent!

Ankarinvesterare som tecknar aktier för 160 miljoner kronor är Consensus Asset Management, Strand Kapitalförvaltning, samt nuvarande aktieägare Abanico Invest, Muirfield Invest och Roosgruppen.

Grattis till alla som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för eEducation Albert.

Investera i SaaS-bolaget med nära 100 procent återkommande intäkter

Lönsamma Medhelp Care AB – som erbjuder en plattform för digital företagshälsa med sjukvårdsrådgivning – är på väg att lista bolagets aktie på Nasdaq First North.

MedHelp-koncernen grundades 1999 med idén att bli en pionjär inom e-hälsa. Visionen var då att erbjuda moderna lösningar för att avlasta vården, göra den mer tillgänglig och bidra till friskare människor.

Sedan dess har affärsidén utvecklats till att erbjuda mjukvara som tjänst, från engelskans software-as-a-service (SaaS). Den ger överblick och stöd till chefer, fångar upp risker för kostsam frånvaro samt ger organisationer samlad statistik vilket möjliggör faktabaserad analys, mätbar förbättring och ökad lönsamhet.

Läs hela artikeln och teckna i börsaktuella Medhelp Care (annons).

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Mycket insidersälj när Truecaller går till börsen

Noteringsaktuella Truecallers anställda och chefer ska nästan avyttra hela sina innehav i samband med börsnoteringen. Samtidigt säljer även storägare och grundarna delar av sina innehav, rapporterar Di Digital.

Finanschefen Odd Bolin medger att det inte är en oväsentlig del av ägandet som kommer upphöra men lyfter att ungefär hälften av ledningsgruppens innehav blir kvar genom teckningsoptioner.

"Jag hoppas så klart att så många som möjligt ska köpa in sig i samband med, eller efter, noteringen. Men det är upp till var och en", kommenterar Bolin om huruvida personal ska återinvestera pengar i nya aktier.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Truecaller.

Flera analytiker avråder från att teckna Storskogens IPO

Det råder delade, men mestadels negativa, meningar angående förvärvskonglomeratet Storskogen som väntas noteras på Stockholmsbörsen den 6 oktober.

Affärsvärlden
Tidningen hittar fyra varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om ett komplext erbjudande, rabatterad emission tätt inpå nyintroduktionen, val av rådgivare samt storaffär inför nyintroduktionen.

"Vi avstår ändå från att teckna. Historiken är kort, vi ser begränsad rabatt mot redan högvärderade jämförelsebolag och har frågetecken för hur hållbart bygget är. Det är uppbyggt i en marknad med hög och tilltagande konkurrens om förvärvsobjekt", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Dagens Industri
Di:s Richard Bråse rekommenderar att inte teckna förvärvskonglomeratet Storskogen, och ser att det finns en stor risk i aktien. Det skriver tidningen i en analys.

Bolaget beskrivs ha en sämre avkastning på sysselsatt kapital samtidigt som värderingen är liknande andra serieförvärvare.

"Vem som helst kan sätta sprätt på en obligation och stapla förvärv på hög. Topptrion Lifco, Indutrade och Addtech har genomgående uppvisat en hög avkastning på sitt räntekrävande kapital. Rörelseresultatet (ebita) på rullande tolv månader motsvarar omkring 20 procent av sysselsatt kapital det senaste året. Motsvarande siffra för Storskogen är 10 procent", skriver Di.

Börsveckan (uppdatering)
Multipelarbitrage är ett spel som kan kosta mycket om man träffar fel skriver Börsveckan i en analys av Storskogen inför noteringen och tycker inte att det är värt att teckna sig för aktier i serieförvärvaren.

”Det är goda tider för förvärvsbolagen men när tidvattnet försvinner så kommer vi se vilka som badat nakna”, summerar tidningen.

Övriga
Di har även ringt runt till en handfull svenska kapitalförvaltare för att höra hur deras inställning är.

Lars-Erik Lundgren, förvaltare på Aktie-Ansvar, ställer sig frågande till bolagets stora flora av bolag. "De kan ju inte vara experter på allting", säger han till Di.

Storskogen är synnerligen aktiva på förvärvssidan och under första halvåret förvärvade man 43 bolag. Koncernens 94 så kallade affärsenheter sträcker sig från tillverkning av bandvagnar, smycken och villor till äggkläckeriproduktion och grossistverksamhet inom djuraffärer skriver Di. Lundgren menar att han inte vet hur han ska räkna på bolaget då den här förvärvstakten gör att historik saknas. Vidare tillägger han att den organiska tillväxten inte är särskilt stor.

På Stockholmsbörsen finns en rad förvärvsbolag som skapat stora börsvärden genom arbitrageklyftan som uppstår när ett onoterat bolag köps upp och flyttas till en noterad miljö. Emellertid kan synen på förvärvsdrivna bolag försämras om vi går in i sämre tider menar Svolders vd Ulf Hedlundh.

Bland de positiva rösterna finns Vegard Søraunet, som leder John Fredriksens investeringsbolag Aeternum. Han lyfter fram att bolagets starka värdeökning utanför börsen är kopplad till stark tillväxt i verksamheten. Han uppger att man till en början var skeptiska, men att man imponerats av företagskulturen och entreprenörskapet. Vidare liknar han bolaget med konkurrenterna Indutrade, Lifco och Addtech.

Bonusvideo – Lär känna serieförvärvaren Storskogen

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Storskogen.

Nordisk Bergteknik vill ta in över 500 miljoner kronor genom sin börsnotering‌‌

Investmentbolaget Pegroco Invests portföljbolag Nordisk Bergteknik har satt teckningskursen inför sin notering på Stockholmsbörsen till 26 kronor per aktie. Det ger bolaget ett marknadsvärde på cirka 1,31 miljarder kronor. Första handelsdagen är planerad till tisdagen den 12 oktober.

Ankarinvesterarna Carnegie Fonder, RoosGruppen AB, STC Interfinans, Alf Svedulf och Gerald Engström har åtagit sig att köpa aktier för cirka 240 miljoner kronor.

Under årets sex första månader omsatte Nordisk Bergsteknik 824,8 miljoner kronor (428,4) och redovisade ett ebitda-resultat om 112,5 miljoner (60,3).

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nordisk Bergteknik.

Occlutech ställer in sin planerade börsintroduktion - Trots övertecknat erbjudande


Medicinteknikbolaget Occlutech har beslutat att dra tillbaka sin planerade börsintroduktion trots ett väl övertecknat erbjudande.  Occlutech offentliggjorde den 16 september planer på att notera svenska depåbevis på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Bolaget uppger att dess produkter samt marknadspotential mött starkt intresse från både svenska och internationella investerare. Vidare hade välrenommerade cornerstoneinvesterare åtagit sig att teckna aktier i noteringen.

"Trots att den indikerade efterfrågan översteg antalet depåbevis som erbjöds med ett väl övertecknat erbjudande, så bedömdes efterfrågan från långsiktiga investerare i erbjudandet i kombination med svagt sektorsentiment inom MedTech inte vara tillräckligt stark för att säkerställa en tillfredsställande handel i depåbevisen efter noteringen", uppger Occlutech.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Occlutech.

Leonardo DiCaprio investerar i Polestar inför SPAC-notering

Polestar bekräftade nyligen att bolaget kommer att börsnoteras genom en affär med spac-bolaget Gores Guggenheim. Polestar värderas i affären till ett företagsvärde, börsvärde plus skulder, på 20 miljarder dollar. Aktien kommer att handlas på Nasdaq i USA under kortnamnet PSNY och få bolagsnamnet Polestar Automotive Holding.

Filmstjärnan Leonardo DiCaprio här en ivrig påhejare av elektrifieringen. Han har hållit tal om klimatkrisen i FN och gjort reklam för Fiats elbilar. Nu köper han in sig i Polestar.

Att Leonardo DiCaprio räknas in bland Polestars storägare underlättar Polestars börsnotering i USA. Geely, Volvo Cars och Leonardo DiCaprio behåller tillsammans 94 procent av bolaget, resterande sex procent av bolaget säljs på börsen. Med en värdering på hela 20 miljarder dollar, cirka 170 miljarder kronor, gäller det att göra bra PR för att få sålt aktierna. Här kan DiCaprio spela en viktig roll.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Polestar.

Klarna-grundarens investeringsbolag Flat Capital ska noteras på First North den 20 oktober


Investeringsbolaget Flat Capital, som är grundat av Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski och hans fru Nina, publicerar sitt prospekt inför noteringen på Nasdaq First North Growth Market. Första handelsdag beräknas bli den 20 oktober.

Teckningskursen är 10 kronor per aktie. Erbjudandet omfattar 8,7 miljoner B-aktier, motsvarande 87,0 miljoner kronor. Det finns även en övertilldelningsoption på ytterligare 1,31 miljoner B-aktier, motsvarande 13,1 miljoner kronor.

Bolaget värderas före erbjudandet till 182,1 miljoner aktier. Flat Capital har ett substansvärde inklusive nettokassa om 184,3 miljoner kronor, vilket motsvarar 10,12 kronor per aktie. Anmälningstiden för allmänheten pågår den 30 september till 13 oktober.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Flat Capital.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Svensk sexleksakstillverkare siktar på London-IPO


Svenska sexleksaksföretaget Lelo utvärderar en notering i London som kan värdera det till över en miljard pund, motsvarande 11,9 miljarder kronor. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Stockholmsbaserade Lelo grundades 2003 och säljer produkter på över 40 marknader. Bolaget är kanske mest känt för vibratorn Inez som består av guld och kostar över 10 000 pund, motsvarande cirka 119 000 kronor.

Marknaden för sexleksaker blir allt större. Den värderades till 33,6 miljarder dollar förra året men spås ha vuxit till 52,4 miljarder dollar 2028, enligt Grand View Research.

Läs hela nyheten.

EQT-associerade lagerautomationsbolaget Autostore ska börsnoteras i Oslo

EQT-delägda lagerautomationsbolaget Autostore ska börsintroduceras på Oslobörsen i oktober, och kommer då att resa 315 miljoner dollar för att minska sin skuldsättning och exekvera på sin tillväxtstrategi. Befintliga ägare ska även sälja av en del av sina aktier.

Autostore har verksamhet i över 35 länder och har en kontrakterad bas om 667 lagersystem. 2020 genererades en omsättning om 182,1 miljoner dollar med ett justerad ebitda-resultat om 93,5 miljoner.

Läs hela nyheten.

TIN Fonder-backade Modulight rusade kraftigt i premiärhandeln på First North i Helsingfors

Finska laserteknikbolaget Modulight började den 30 september att handlas på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Bolaget genomförde inför noteringen en emission som blev kraftigt övertecknad och tillförde mer än 16 000 aktieägare. Teckningskursen var 6,49 euro per aktie och aktien stängde nästan 70 procent högre under första handelsdagen!

Bland ankarinvesterarna finns Tin Fonder, Swedbank Robur, Didner & Gerge Fonder, Evli Fund Management Company och SEB Investment Management.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Addtech

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt