Sinch, Nibe och Indutrade fortsatt störst i AMF Aktiefond Småbolag - fonden upp 21 procent under tredje kvartalet

Nyhet

Sinch, Nibe och Indutrade fortsatt störst i AMF Aktiefond Småbolag - fonden upp 21 procent under tredje kvartalet

AMF Aktiefond Småbolag gick tredje kvartalet upp med 20,8 procent vilket var bättre än jämförelseindex, Carnegie Småbolagsindex som ökade med 20,1 procent. Från årsskiftet har fonden gått upp 24,3 procent jämfört med index som stigit 13,7 procent. Förvaltaren Angelica Hanson tror på en relativt stabil börs framöver.

Marknaden har fortsatt utvecklats förvånansvärt positivt under kvartalet och hitintills har inte en ökad global trend med coronafall påverkat börserna nämnvärt. Marknaden räknar helt kallt med att länder är bättre förberedda att hantera rådande situation samt att ekonomiska och mentala faktorer måste beaktas under resans gång. Det blir mer lokala åtgärder. Det tror småbolagsfondförvaltaren Angelica Hanson.

Däremot har det skett en viss omviktning från högt värderade tillväxtaktier till mer stabila aktier på marknaden, fortsätter hon.

Fonden har under kvartalet haft stora inflöden och bland annat köpt aktier i Stillfront (dator- och mobilspel), Electrolux och SSAB. Fonden har i stort sett inte gjort några försäljningar under kvartalet förutom marginellt i Nibe. Största innehav vid kvartalsskiftet och halvårsskiftet var fortsatt Sinch, Nibe och Indutrade.

Fonden har medverkat i en del emissioner och erbjudanden under kvartalet. Nyligen var det i Beijer Ref, Swedencare och Sivers IMA.

Angelica Hanson lyfter fram Swedencare som intressant med tanke på att hushållen skaffar husdjur under coronatider.

“Swedencare inom djurhälsa har genomfört två emissioner i samband med förvärv av två bolag i USA och ett i Storbritannien. Bara i USA har man nu tillgång till 30 000 veterinärkliniker som kan erbjudas företagets samlade produkter. Bolaget hör till de bolag som gynnats av corona eftersom många valt att under hemvistelse skaffa ett husdjur. Så Swedencares potentiella marknad har på kort tid ökat enormt samtidigt som bolaget stärkt sin globala ställning och fått in nya produkter”, uppger hon.

Förvaltaren tror att rapporterna för tredje kvartalet kommer vara fortsatt starka och med bra kostnadskontroll precis som halvårsrapporterna var.

“Företagen har via digitala möten informerat om utvecklingen och bland annat biltillverkarna har sett en bra återhämtning vilket gynnar underleverantörer. Generellt känns verkstadssektorn stark med stort kostnadsfokus. I Europa kan det till och med innebära en del ‘omvända’ vinstvarningar och höjda helårsprognoser”, uppger Angelica Hanson.

Rapportperioden ser enligt henne ut att bli bra, analytikers prognoser för 2021 och 2022 kan ligga lite högt men förvaltaren anser att det känns för tidigt att fokusera på det redan nu.
Globalt, främst i USA, har konsumtionen hållits igång förvånansvärt väl trots corona. Flera bolag främst inom konsumtion- och fastighetsrelaterat har återfört sina utdelningar.

“Jag undviker däremot bolag inom vanlig retail som pressas av Amazonssatsningen i Sverige. Sammanfattningsvis, trots politisk oro och turbulent presidentkampanj, tror jag på en fortsatt stabil börs hjälpt av bra bolagsrapporter, låga räntor, avslutar Angelica Hanson”.


newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev