Vitrolife förvärvar Igenomix från EQT och rapporterar kraftig resultatökning för Q2
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Vitrolife förvärvar Igenomix från EQT och rapporterar kraftig resultatökning för Q2

Vitrolife

Medicinteknikbolaget Vitrolife förvärvar Igenomix från EQT för 1,25 miljarder euro, motsvarande cirka 12,7 miljarder kronor. Bolaget vill göra en riktad nyemission på cirka 3,6 miljarder kronor. Med anledning av detta släpper bolaget preliminära siffror för det andra kvartalet uppvisande en kraftig ökning av omsättningen och rörelseresultatet.

Igenomix som grundades 2011 beskrivs som en global ledare inom kvinnors hälsa och tester för reproduktionsgenetik till IVF-kliniker. Transaktionen innebär att det sammanslagna bolaget bättre kommer att kunna tillgodose kundbehoven under hela IVF-processen, lyder motiveringen.

Igenomix förväntas uppnå en försäljning för de senaste tolv månaderna till och med juni 2021 om 122 miljoner euro, vilket innebär en genomsnittlig årlig tillväxttakt om cirka 37 procent från 2017 till 2021. Ebitda väntas uppgå till 36 miljoner euro.

Köpeskillingen om 1 250 miljoner euro kommer att finansieras genom en apportemission, en riktad nyemission, samt bankkrediter och kassa.

SEB har uppdragits att utreda förutsättningarna för en riktad nyemission på cirka 3,6 miljarder kronor, där en del ska finansiera förvärvet. Prissättning och tilldelning förväntas ske innan börsen öppnar i morgon.

I det andra kvartalet uppgick försäljningen till 382 miljoner kronor (209), motsvarande en ökning om 83 procent. Det preliminära ebitda-resultatet uppgick till 134 miljoner kronor (40), motsvarande en marginal om 35 procent (19).

"Det är glädjande att konstatera att återhämtningen i efterfrågan fortsatte under det andra kvartalet även om takten i återhämtningen varierade mellan divisioner och marknadsregioner", säger vd:n Thomas Axelsson om resultatutvecklingen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Vitrolife

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Vitrolife

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt