3 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vad

Vad är direktavkastning?

Sidans innehåll

Direktavkastningen är ett mått på hur stor utdelningen är i förhållande till ett företags aktiekurs. Utdelning är den del av företagets vinst som inte behöver användas i företagets verksamhet. Ofta är det äldre företag med en stabil vinst som ger utdelning till aktieägarna. Dessa företag klarar sig utan stora mängder kapital för att fortsätta att vara lönsamma.

Lär dig mer om direktavkastning

Direktavkastning anges i procent och kan till viss del liknas vid den sparränta du får på ett bankkonto. Till skillnad från ett sparkonto är inte pengarna som du investerar i aktier lika trygga. Det beror på att aktiekursen svänger upp och ner från dag till dag. Beräkningen av direktavkastning sker genom att aktiens utdelning delas med aktiekursen. Formeln för beräkningen ser ut på följande sätt:

utdelning / aktiekurs = direktavkastning

Exempel: Företaget A har en aktiekurs på 200 kr och delar ut 10 kr per aktie. Direktavkastningen blir därför 5 %.

10 / 200 = 5 %

Så hittar du direktavkastning

Att hitta aktuell direktavkastning kräver inte något arbetsamt detektivarbete eller avancerade kunskaper i ekonomi. Du kan enkelt få information om direktavkastning genom att exempelvis besöka den populära analystjänsten Börsdata och söka fram det bolag som du är intresserad av. Nyckeltalstabellen på Börsdata visar dessutom upp till 10 års historik så att du kan se hur stabil direktavkastningen har varit. Det är med andra ord ett bra verktyg att använda innan du beslutar dig för om du ska köpa aktier i ett specifikt företag. I nyckeltalstabellen hittar du även andra intressanta nyckeltal som till exempel p/e-tal.

Exempel direktavkastning för Hennes & Mauritz. Följ länken och klicka på rutan för "Direktavkastning" för att se historik.

Direktavkastningen varierar med aktiekursen

Trots att utdelningen är fastställd till en viss summa per aktie innebär det inte att direktavkastningen är konstant. Det beror på att direktavkastningen är en följd av förhållandet mellan aktiekursen och utdelningen. Den praktiska betydelsen för aktieägaren blir därför att direktavkastningen kan vara högre eller lägre än vid köpet av aktien.

Läs även: Vad är P/E-tal?

Om du till exempel köpte en aktie för 100 kr och utdelningen då var 5 kr hade du vid köpet en direktavkastning på 5 %. Efter några månader har kursen stigit till 120 kr vilket innebär att direktavkastningen istället blir drygt 4 % (5 / 120 = 4,2 %). Med andra ord behöver inte en sjunkande direktavkastning vara någonting negativt om den beror på att aktiekursen utvecklas positivt.

Använda direktavkastning som investeringsstrategi

Att placera sina sparpengar i aktier har historiskt visat sig vara det bästa sättet att få pengarna att växa. Visserligen har det funnits år då börsen har sjunkit men den långsiktiga utvecklingen på aktiemarknaden har hittills varit positiv.

Många tänker nog främst på möjligheten att tjäna pengar på börsen genom att köpa aktier som stiger i värde. Denna möjlighet finns naturligtvis men en annan typ av investeringsstrategi är att satsa på aktier som ger ett stadigt kassaflöde. Strategin går ut på att köpa de aktier som har en hög direktavkastning. På så sätt får du en eller flera gånger om året en summa utbetald till ditt konto. Pengarna kan du välja att antingen ta ut eller att återinvestera i nya aktier.

Fördelen med att ha direktavkastning som investeringsstrategi är att du inte behöver oroa dig för börskursens svängningar upp och ner. Du får dessutom regelbundet in pengar på ditt konto utan att behöva sälja av ditt aktiekapital.

Även om det är fördelaktigt att investera pengar i företag med hög direktavkastning finns det också några viktiga saker att tänka på. Om företaget skulle få minskade vinster i framtiden kommer förmodligen direktavkastningen att sänkas eller helt upphöra. Som vid alla aktieaffärer finns dessutom en risk att företaget går i konkurs. I sådant fall kommer det investerade kapitalet att bli i stort sett värdelöst.

Vad är en bra direktavkastning?

Det finns inget exakt mått på vilken siffra som är bra eller dålig direktavkastning. En tumregel kan dock vara att utgå från vad utdelningssnittet har varit några år tillbaka. Om exempelvis genomsnittet har varit 4 % på Stockholmsbörsen under några år är denna siffra, eller högre, en bra utgångspunkt vid val av utdelningsbolag.

Videotips: Alexander Gustafsson på Nordnet förklarar mer om direktavkastning.

Skillnaden mellan företag med och utan direktavkastning

Företag utan direktavkastning återinvesterar hela vinsten i verksamheten istället för att dela ut den till aktieägarna. Ofta är det yngre bolag som håller på att expandera sin verksamhet och behöver pengarna till att växa. Denna typ av företag innebär ofta, men inte alltid, en högre risk att investera i men det finns också fördelar. Till skillnad från mogna utdelningsbolag finns möjligheten att ett utvecklingsföretag kommer att bli en riktig kursraket. På så sätt kan en investerad krona fördubblas eller till och med mångdubblas på några års sikt. Nackdelen är förstås att risken är mycket högre och att aktiekursen också kan sjunka som en sten och helt utraderas i värsta fall.

Många investeringsrådgivare rekommenderar därför en balans av olika typer av aktier. En bred grund med stabila företag med direktavkastning och en krydda med tillväxtföretag. Hur stor andel av varje beror på hur mycket risk du är villig att ta.

Läs även: Vad betyder substansvärde?

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!