IPO-nytt: Noteringshausse, Matsmart mot börsen?, teckna Modus och Ectin? – och fler kommande noteringar att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Noteringshausse, Matsmart mot börsen?, teckna Modus och Ectin? – och fler kommande noteringar att hålla ögonen på

IPO-nytt:

Nasdaq noterade 112 bolag i Europa under första halvåret, vilket var en rekordhög siffra. Det regulatoriska landskapet i Kina fortsätter att vara stökigt och nu finns risk att det spiller över på kinesiska aktier som är (dubbel)noterade i USA. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande  svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nasdaq noterade 112 bolag i Europa under första halvåret - en rekordhög siffra

Börsoperatören Nasdaq noterade rekordhöga 112 bolag på europeiska börslistor under det första halvåret, varav 86 av dessa var börsintroduktioner. Det framgår  av en rapport från operatören.

Det kan jämföras med 22 listningar totalt under första halvåret 2020, där 16 av dem var börsintroduktioner. Totalt togs det in 6 miljarder euro i kapital från noteringar under första halvåret, jämfört med 0,3 miljarder euro under samma period föregående år.

Utöver vanliga börsintroduktioner eller listbyten noterade Nasdaq fem spac-bolag på de europeiska börserna under perioden.

Läs hela nyheten.

Börsnoteringar når rekordnivåer efter första halvåret

Globala noteringar till ett värde av 344 miljarder dollar genomfördes under första halvåret 2021.  I Stockholm ökade antalet börsnoteringar med mer än 400 procent jämfört med samma period föregående år. Det visar en analys från den globala advokatfirman Baker McKenzie.

Orsaken till de höga nivåerna uppges primärt vara drivet av en ökning av antalet SPAC-bolag och en ekonomisk återhämtning. Amerikanska och Kina-baserade emittenter var ledande det första halvåret med 491 respektive 332 noteringar, följt av Kanada (88), Australien (62) och Japan (55).

På sektornivå utmärkte sig framförallt finanssektorn. Där skedde börsnoteringar till störst värde (131 miljarder dollar i rest kapital) och volym (499 affärer) globalt. Teknik och hälsovård kom på andra respektive tredje plats.

Läs hela nyheten.

Kinas regulatoriska åtgärder äventyrar kinesiska börsnoteringar i USA

Kinesiska bolag som vill börsnoteras i USA kommer få det svårare att sälja in deras aktier hos blivande investerare på grund av den senaste tidens regulatoriska åtgärder i Kina. Det rapporterar Bloomberg News.

Den senaste veckan meddelade den kinesiska taxiappjätten Didi Chuxing, som nyligen noterades under namnet Didi Global, att kinesiska myndigheter tvingat bolaget att ta ned bolagets app eftersom man inte följt landets lagar och regler (läs mer nedan).

Globala kapitalförvaltare ifrågasätter nu om de regulatoriska hoten som uppstår genom de asiatiska ländernas ökande försök att kontrollera data är en risk värd att ta. För närvarande finns det 34 kinesiska bolag som ansökt om notering i USA detta året.

Läs hela nyheten.

Kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

ABB planerar att knoppa av elbilsladdningsverksamhet för egen börsnotering

Kraft- och automationsbolaget ABB planerar att knoppa av sin elbilsladdningsverksamhet och notera verksamheten som eget bolag på börsen. Det uppger källor till Reuters.

Elbilsladdnings-verksamheten, som producerar snabba laddningsmöjligheter för bilar och bussar,  kan i en eventuell börsnotering komma att värderas till 3 miljarder dollar enligt Reuters källor.

ABB har tidigare nämnt planer på en separat notering för verksamheten, men det har inte pratats om vid vilken exakt tidpunkt det kan bli av. Enligt ABBs vd Björn Rosengren kommer koncernen behålla en majoritetsandel i elbilsladdnings-verksamheten.

Verksamheten har stark medvind från EU som uttalat ett mål om att 1 miljon laddningsstationer för elfordon ska vara installerade vid 2025 och 3 miljoner vid 2030. Vilket är ett betydligt större antal än de 225 000 laddningsstationerna som fanns under 2020.

Läs hela nyheten.


Tips: Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected]. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Investmentbolaget Nordic Asia Investment Group tar in 90 miljoner kronor – planerar börsnotering på First North

Det nystartade investmentbolaget Nordic Asia Investment Group tar in 90 miljoner kronor i kapital inför en planerad notering på First North.

Bolaget, som har som affärsidé att investera i börsnoterade bolag i Kina och Asien med fokus på den digitala konsumenten, backas upp av totalt 13 institutionella investerare. Ledande i rundan är Peter Lindell och Carl Westerstad som tecknar för 45 miljoner kronor.  Lindell var tidig investerare i bland annat Unibet och Paradox, och är partner i riskkapitalbolaget Rite Ventures.

Efter kapitalanskaffningen kommer bolaget att ha fått in totalt cirka 140 miljoner kronor från cirka 90 aktieägare. Nästa steg är en planerad notering på First North och förberedelserna för detta är redan påbörjade.

Nordic Asia är grundat av Yining Wang, tidigare påläggskalv på investmentbolaget Melker Schörling och affärsområdeschef på Assa Abloy APAC.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Nordic Asia Investment Group.

Matsmart om börsplanerna

E-handlaren Matsmart gjorde ett rekordår i fjol – men växer ännu snabbare i år. I en intervju med Breakit bjuder vdn och medgrundaren Karl Andersson på färska siffror och lägger samtidigt korten på bordet om börsplanerna.

Läs hela nyheten (OBS! Betalvägg hos Breakit) och fler nyheter på vår bolagssida för Matsmart.

Nyheter och rekommendationer för börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar

Nedan några nyheter som rör bolag som just nu är aktuella med börsnoteringar.

Metall-3D-printing-bolaget Freemelt handlas starkt i börspremiären

Freemelt, som är verksamma inom metall-3D-printing, har sin premiär på First North under onsdagen. Bolaget genomförde en nyemission under våren på 85 miljoner kronor där teckningskursen var 10 kronor per aktie och aktien stängde under onsdagens inledande handel på 14,14 kronor, med andra ord en kursuppgång på drygt 41 procent.

Freemelt är grundat 2017 och omsatte förra året cirka 6,4 miljoner kronor till en förlust av 4,4 miljoner kronor. I ägarlistan finns bland annat Industrifonden och Hexagons vd Ola Rollén.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Freemelt.

IPO Fragbites noteringserbjudande kraftigt övertecknat

Det First North-aktuella gamingbolaget Fragbites noteringserbjudande övertecknades med en teckningsgrad om cirka 788 procent. Första handelsdag på First North är beräknad till den 12 juli.

Erbjudandet uppges ha erhållit ett stort intresse bland såväl professionella investerare i Sverige som allmänheten i Sverige, Danmark och Finland.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Fragbite.

Dubbla flaggor inför Ectin Research börsnotering

Den 29 juli noteras Ectin Research på Spotlight. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat två flaggor. En flagga för hög emissionskostnad och en för bristfällig information.

Om du är nyfiken på att lära dig mer om bolaget presenterade Ectin Researchs vd Anna Sjöblom-Hallén hos BioStock Live under onsdagen.

Läs hela analysen och fler nyheter på vår bolagssida för Ectin.

Affärsvärlden neutrala till IPO-aktuella Modus Therapeutics

Affärsvärlden ställer sig neutrala till bioteknikbolaget Modus Therapeutics, som får en trea i tärningsbetyg. Vid lyckosamma studieresultat är uppsidan stor, men det påpekas att det tidigare projektet misslyckades.

Dödlighet inom sepsis och septisk chock är stor och behovet av ett effektivt läkemedel uppges vara stort. Nu gäller det för bolaget att bevisa effekt för deras läkemedelskandidat sevuparin, enligt tidningen.

Affärsvärlden noterar att ledning och styrelse verkar ha relevant erfarenhet från branschen, men skulle kommande studier också fallera skulle förtroendet sättas på spel. Tidningen noterar även att några mindre nynoterade bolag i liknande utvecklingsfas utvecklats svagt på börsen sedan de noterades.

Tidningen hittar endast en varningsflagga inom ramen för sin IPO-granskning, i form av rabatterad emission tätt inpå IPO.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Modus.

IPOn Godsinlösen backade i börsnoteringen

Returhanteringsbolaget Godsinlösen nyintroduceras under onsdagen på Nasdaq First North där aktien backade ca 9 procent i börsnoteringen.

Godsinlösen Nordic grundades 2009 och affärsidén är att optimera produktflöden enligt cirkulärekonomiska principer. Bolaget levererar en helhetslösning för hanteringen av returer och reklamationer åt e-handlare, producenter och distributörer samt erbjuder en skaderegleringsprocess åt försäkringsbranschen.

"Vi är inte ett startup-företag utan ett scaleup-företag. Jag kan därför konkret säga att vi i och med börsnoteringen direkt kommer att trycka på knappen för expansion i Finland och Danmark redan under det tredje kvartalet", berättar Godsinlösens vd Christian Jansson om expansionsplanerna i en intervju med Finwire.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Godsinlösen.

Pila Pharmas notering tecknad till 100 procent – första handelsdagen den 15 juli

Bioteknikbolaget Pila Pharmas notering på First North har tecknats till 100 procent, vilket innebär att bolaget drar in cirka 35 miljoner kronor före emissionskostnader. Första handelsdagen är den 15 juli.

"Det är med stor glädje jag konstaterar att vi nu har säkrat kapital till Pila Pharmas fortsatta verksamhet som syftar till att ta fram ett nytt innovativt diabetesläkemedel. Det kapital som som nu tillförts Bolaget räcker gott och väl till vår planerade verksamhet”, säger vd:n Dorte X. Gram.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Pila Pharma.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Robinhood siktar på värdering på minst 40 miljarder dollar i börsnoteringen

Nätmäklaren Robinhood siktar på en värdering på 40 miljarder dollar eller mer i samband med sin börsnotering. Det rapporterar Nikkei Asian Review med hänvisning till källor med insyn.

Robinhood uppgav tidigare att omsättningen mer än tredubblades till 959 miljoner dollar i fjol, från 278 miljoner dollar 2019. Den starka tillväxten fortsatte även under första kvartalet i år.

Vidare har plattformen mer än fördubblat antalet registrerade användare sedan början av 2021 till 31 miljoner.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Robinhood.

Satellitbolag till amerikanska börsen genom Spac-fusion

Satellitbolaget Satellogic ska till den amerikanska börsen genom en fusionsaffär med det noterade Spac-bolaget CF Aquisition Corp.V. Fusionsaffären värderar Satellogic till 850 miljoner dollar och transaktionen väntas vara klar i det fjärde kvartalet.

Satellogic har 17 satelliter i omloppsbana och genom bolagets teknik samlar dessa in högkvalitativ data och jordobservationer. Observationerna och den insamlade datan erbjuds sedan för kommersiella, hållbara och statliga syften, då bolaget med sina satelliter säger sig kunna leverera liveobservationer av varje kvadratmeter på hela jorden dagligen.

Med hjälp av noteringen genom Spac-fusionen vill Satellogic skala upp sin verksamhet och nå över 300 satelliter vid 2025.

Läs hela nyheten.

Mjukvarubolaget Blend Labs siktar på en 4 miljarder dollar värdering under sin IPO

Blend Labs, som erbjuder en mjukvaruplattform inom bolån, siktar på att dra in upp till 360 miljoner dollar under en amerikansk notering som kan värdera det till närmare 4 miljarder dollar. Det rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande.

Blend Labs senaste kända värdering är 3,3 miljarder dollar, något man fick i samband med en finansieringsrunda i januari. Bolaget grundades 2012 av tidigare Palantir-anställde Nima Ghamsari och planerar att sälja 20 miljoner aktier för 18-20 dollar styck under listningen.

Blend Labs kommer att handlas på New York-börsen. Ansvariga för att ta bolaget dit är Goldman Sachs, Allen & Company och Wells Fargo.

Läs hela nyheten.

Danska upphovsrättsbolaget Copyright Agent backade knappt 8 procent till kursen 7,40 danska kronor, att jämföra med teckningskursen på 8 danska kronor per aktie, under premiärhandeln på First North i Köpenhamn.

Copyright Agent arbetar med att säkra innehåll och har på fyra år etablerat sig i såväl Norden som Tyskland och Storbritannien. Kapitalet från noteringen kommer att användas för tillväxt.

Läs hela nyheten.

Pine Labs tar in 600 miljoner dollar - siktar på notering inom två år

Det indiska betalföretaget Pine Labs har tagit in 600 miljoner dollar i den senaste finansieringsrundan inför en eventuell notering inom de kommande två åren. Det rapporterar Techcrunch.

Fidelity Management & Research Company, BlackRock, Ishana och IIFL deltog i investeringsrundan, som värderar bolaget till tre miljarder dollar.

Läs hela nyheten.

Kinesisk regulator varnade Didi Global om börsnotering – Didi körde på ändå

Taxiappjätten Didi Global var ombedd av kinesiska cybersäkerhetsregulatorn CAC för tre månader sedan att avvakta med sin amerikanska börsnotering. Detta eftersom bolagets stora datamängd gav skäl till oro över den nationella säkerheten, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Enligt uppgift oroades Peking över att Didis data kunde falla i utländska händer som ett resultat av listningen.

Didi valde dock att trotsa CAC och drog in 4,4 miljarder dollar under noteringen den 30 juni. Peking reagerade med att två dagar senare förbjuda bolaget från att ta in nya kunder, och nu senast har appen helt plockats ned i Kina.

Didi har på grund av detta fått varna för negativa effekter på intäkterna. Som en följd är aktien ned hela 28 procent i den amerikanska förhandeln på tisdagen.

Läs hela nyheten.

Wise har börjat handlas i Storbritannien - värdering nu på 8 miljarder pund

Brittiska fintechbolaget Wises aktie började igår att handlas på London-börsen till en värdering om 8 miljarder pund, att jämföra med tidigare privata värderingar om mellan 5 till 6 miljarder pund.

Det är Londons största tekniknotering hittills och anses enligt många vara en triumf för staden. Det rapporterar City AM.

Läs fler nyheter på vår bolagssida för Wise.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt