IPO-nytt: Så gick veckans debuter i Haypp, Byggfakta m.fl. och högtryck på IPO-marknaden med flera nya bolag att läsa mer om
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Så gick veckans debuter i Haypp, Byggfakta m.fl. och högtryck på IPO-marknaden med flera nya bolag att läsa mer om

IPO-nytt:

Det råder fortsatt hög tryck på noteringsfronten (så pass högt att FI inte ens hinner med...) och vi har under senaste veckan adderat ett antal nya spännande börsaktuella bolag till vår databas – däribland Funnel, norska AutoStore och SolidX. Men hur gick veckans premiärer för Haypp, Byggfakta och Netel?

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Finansinspektionen är fortsatt överbelastade av granskning av prospekt

Finansinspektionen, FI, meddelar att myndigheten återigen kan komma att behöva använda sig av hela den lagstadgade handläggningstiden även för granskning av de prospektutkast som skickas in till granskning efter att myndigheten granskat det första utkastet.

"FI gick i april och juli i år ut med samma information. Bakgrunden var att vi sedan en tid tillbaka hade fått in fler ansökningar än normalt om godkännande av prospekt. FI får fortfarande in fler ansökningar än normalt och behöver därför upprepa denna information", skriver myndigheten.

Läs hela nyheten.

Det råder fortsatt högtryck på IPO-marknaden med andra ord!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Flat Capitals nyintroduktion blev kraftigt övertecknad – tilldelningsbesked lämnas på måndag

Investeringsbolaget Flat Capitals, som är grundat av Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski och hans fru Nina, nyemission av B-aktier för 87 miljoner kronor blev kraftigt övertecknad. Första handelsdag på Nasdaq First North Growth Market är planerad till den 20 oktober.

Anmälningar överstigande 1,2 miljarder kronor från fler än 27 000 investerare har inkommit. Tilldelningsbeslut fattas på måndag den 18 oktober och besked om tilldelning lämnas därefter.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Flat Capital.

Tips – Läs tidigare "IPO-nytt"

IPO-nytt: Premiär för Truecaller – Rocker, Byggfakta, Netel och kavalkad av fler nya spännande noteringar att hålla ögonen på

IPO-nytt: Volvo Cars noteras före årskiftet, analytikerna om Truecaller och ytterligare sex noteringar att läsa mer om

IPO-nytt: Analytiker avråder från Storskogen IPO, DiCaprio blir delägare i Polestar och fler nyheter om aktuella börsnoteringar

“Bara en tidsfråga innan Bianca Ingrosso tar sin succé till börsen”

Caia Cosmetics skulle älskas av investerarna på börsen redan idag men Breakits poddare spår att noteringen dröjer ytterligare ett tag.


I början av veckan kunde Breakit avslöja att Bianca Ingrosso, en av Sveriges största influencers och framgångsrik entreprenör bakom snabbväxaren Caia Cosmetics, dragit igång en ny hemlig satsning.

Läs hela artikeln hos Breakit.

Neutral debut för Netel-IPOn som handlas nära teckningskursen i premiärhandeln

Infranätbolaget Netel började i dag den 15 oktober att handlas på Nasdaq Stockholm. Intresset för erbjudandet att teckna aktier i bolaget var mycket stort och blev kraftig övertecknat. Teckningskursen var på förhand bestämd till 48 kronor per aktie.

Ankarinvesterare är en investeringsfond under tyska banken Joh. Berenberg, Gossler & Co, Carnegie Fonder, Norron Asset Management och Strand Kapitalförvaltning. De har åtagit sig att teckna aktier för motsvarande 300 miljoner kronor.

Aktien handlas i skrivande stund någon procent under teckningskursen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Netel.

...och ungefär samma neutrala mottagande för Byggfakta


Byggtjänstebolaget Byggfakta, som tillhandahåller marknadsdata och analys för den europeiska byggindustrin, började idag den 15 oktober att handlas på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget mötte ett mycket stort intresse och övertecknades flera gånger om. Teckningskursen var på förhand bestämd till 75 kronor per aktie, vilket ger bolaget ett börsvärde på 16,4 miljarder kronor efter erbjudandet.

Ankarinvesterare är AMF, Danica Pension Livsforsikring, Didner & Gerge Fonder, Första AP-Fonden, Grandeur Peak Global Advisors, Lazard Asset Management och Tredje AP-Fonden som har åtagit sig att teckna aktier för 3,1 miljarder kronor.

Aktien handlas i skrivande stund knapp 5 procent under teckningskursen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Byggfakta.

...och likså för Haypp Groups IPO

Snusåterförsäljaren Haypp, med fokus på online-försäljning av tobaksfria nikotinpåsar och snus, började tidigare i veckan (13 oktober) att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget mötte ett starkt intresse och blev kraftigt övertecknat.

Teckningskursen var på förhand bestämd till 66 kronor per aktie, vilket ger bolaget en värdering på 1,9 miljarder kronor efter erbjudandet. Ankarinvesterare är Erik Selin som tecknar aktier för 66 miljoner kronor. Det finns även andra ankarinvesterare som inte namnges.

Aktien stängde i stort sett oförändrad under premiärdagen och handlas i skrivande stund fortfarande runt teckningskursen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Haypp.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Funnel har tagit in 578 miljoner kronor inför planerad börsnotering

Funnel har tagit in 578 miljoner kronor i en finansieringsrunda inför en börsnotering för att finansiera fortsatt tillväxt. Bland investerarna finns Fjärde AP-fonden och Stena Sessan, tillsammans med de existerande ägarna Balderton Capital, Eight Roads, F-Prime, Oxx och Industrifonden. Investeringsrundan är den sista inför Funnels planerade börsnotering, skriver bolaget i ett pressmeddelande.


Funnel har en dataplattform som ger marknadsförare svar på deras affärsfrågor, med data som är förståelig och användbar. Bolaget har fler än 1 200 kunder, däribland bolag som Home Depot, Havas Media och Samsung på kundlistan. Funnel har en renodlad SaaS-modell vilket innebär att kunderna tecknar sig på årsabonnemang istället för att betala en licensavgift.

Nyligen blev Funnel ett publikt aktiebolag och mycket talar för en notering på Stockholmsbörsen redan nästa år, skriver Breakit.

"Vi har inte satt ner foten exakt när det ska ske men inom sex till 18 månader är en rimlig tidshorisont. Ambitionen är att bli ett riktigt stort bolag med Stockholm som bas och då är en börsnotering en bra väg att gå", säger Fredrik Skantze, vd på Funnel till Breakit.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Funnel.

Noteringsaktuella Volvo Cars värdering sannolikt 200 miljarder kronor

Biltillverkaren Volvo Cars börsnotering rycker allt närmare och flera medier har skrivit om en eventuell värdering. Mest sannolikt är en värdering runt 200 miljarder kronor, uppger nu källor för Dagens industri.

Svenska Dagbladet har tidigare uppgett att det samlade värderingsintervallet är 70-240 miljarder kronor. Enligt Di:s källor uppgår intervallet i värderingen till 150-360 miljarder kronor. Intervallet är stort och det beror på hur man värderar Volvo Cars. Antingen så värderar man bolaget inklusive sina olika delar eller så värderas detta separat. Volvo Cars har betydande aktier i företag som Lynk & Co och Polestar.

Volvo Cars är inne i en process och det är tänkt att noteringen skall äga rum före årsskiftet.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Volvo Cars.

Affärsvärlden ger tummen upp för Solidx – hittar inga varningsflaggor i erbjudandet


SolidX ska noteras på Spotlight med första handelsdag den 3 november. Erbjudandet omfattar en försäljning av 5 miljoner befintliga aktier för 5 kronor per aktie, vilket motsvarar 25 miljoner kronor.

Tidningen hittar inga varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Affärsvärlden ser i sitt huvudscenario på ett par års sikt en potential på 32 procent i aktien.

"En investering i Solidx är till stor del en satsning på bolagets unge vd. Inte bara i den meningen att bolaget är hållbart uppbyggt, vilket vi får se, utan också då vinster inte kommer delas ut utan återinvesteras i nya satsningar. Den som inte drar sig för småbolag kan överväga att teckna en post. Affärsvärlden påminner dock om den väsentliga nedsidan om tillväxten kommer av sig", skriver tidningen i sin slutsats och ger rådet teckna.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för SolidX.

..och hissar en flagga inför norska AutoStores notering

Den 20 oktober noteras AutoStore Holdings på Oslo Börs. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat en flagga för komplext erbjudande.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för AutoStore.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Shanghai stoppar dussintals noteringar – Bland annat Syngentas på 10 miljarder dollar

Shanghaibörsen har stoppat totalt 57 planerade noteringar, inklusive det av utsädesspecialisten Syngenta, på grund av föråldrad finansiell data. Det framgår av ett uttalande, rapporterar Reuters.

Syngenta hade med sina 10 miljarder dollar, motsvarande 87 miljarder kronor, varit världens största notering under 2021. Syngenta har avböjt att kommentera men enligt Reuters uppgifter kom bolaget att lämna in uppdaterade dokument på fredagen den 8 oktober, dagen innan den veckolånga nationella högtiden drog igång.

De 57 bolagen har tillsammans planerat att dra in drygt 138 miljarder yuan, motsvarande 187 miljarder kronor, enligt vad som angetts i prospekten.

Läs hela nyheten.

Succépremiär för finska Inderes – Steg kraftigt i primärhandeln


Finansanalysbolaget Inderes började den 11 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Bolaget genomförde inför noteringen en nyemission som övertecknades kraftigt. Teckningskursen var 25 euro per aktie.

Aktien handlades som högst 116 procent ovanför teckningskursen, men stängde 76 procent högre. I skrivande stund handlas aktien ungefär 64 procent högre än teckningskursen.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Inderes.

Koddelningstjänsten GitLab steg 35 procent i Nasdaq-debut

Koddelningstjänsten GitLab, där programmerare öppet kan ta del av varandras kodning, rusade 35 procent i gårdagens debut på Nasdaqbörsen i USA. Bolaget prissatte sin teckningskurs ovanför det tidigare förväntade intervallet och tog in 650 miljoner dollar genom erbjudandet.

GitLab är byggt kring den öppna källkoden Git som låter stora grupper av programmerare jobba med samma programvara utan att trampa på varandras kod. Konkurrenterna är Microsoft-ägda GitHub och Atlassian.

I och med kursrusningen är värderingen på bolaget skyhög, och multipeln är nu uppe i 64 gånger den årliga omsättningen.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Atlassian

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt