Svenska verkstadsjättar fruktar konflikt med Kina - Di
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Svenska verkstadsjättar fruktar konflikt med Kina - Di

Svenska verkstadsjättar fruktar att ett kinesiskt närmande till Ryssland skulle kunna få stora konsekvenser. Men än så länge har Kina valt att inte utmana sanktionerna från väst, skriver Dagens Industri, Di.

Flera av de tunga industrijättarna har stor andel omsättning i Kina och även produktion i landet. Exempelvis utgjorde Kina hela 23 procent av Atlas Copcos omsättning i fjol. Andra bolag med mycket omsättning från Kina är SKF och ABB. Flera av de svenska industrijättarna har också produktion i landet.

På söndagen gick SEB:s vd Johan Torgeby ut i Di och varnade för Kinas närmande till Ryssland och sa att det är något som svenska företag måste förhålla sig till. Uttalandet vittnar om en stigande nervositet i det svenska näringslivet, där rädslan är att effekterna av kriget i Ukraina ska sprida sig långt österut.

”Kostnaden att bojkotta Ryssland är ingenting mot att bojkotta den kinesiska marknaden. Det är inget svenskt företag som stolt kommer att deklarera att nu bojkottar vi Kina utan det måste i så fall ske med tvång”, säger Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto.

Samtidigt som företagen i väst fruktar en konflikt med Kina, finns samma rädsla i Peking, fast åt andra hållet.

”Till skillnad från Ryssland så är Kina helt integrerat i världsekonomin, det finns ekonomiska intressen i en helt annan skala att bevaka och skydda”, säger Kina-kännaren Fredrik Cho, ordförande i Sweden-China Council, till Di.

Enligt Frédéric Cho finns det flera skäl som talar för att Kina, som redan är hårt pressat av pandemin och alla nedstängningar, kommer att prioritera relationerna till väst framför ett ytterligare närmande till Ryssland.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt