Diversifiering av aktier - fördelar med att sprida risken - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Diversifiering

4 minuters lästid

Diversifiering – fördelar med att sprida risken

Nybörjare som vill börja bygga sin första aktieportfölj, kommer väldigt snart att stöta på aktieskolans kanske mest orubbliga regel. Vid det här laget har det nästan blivit en klyscha som man sällan reflekterar över. Men det är ett stort misstag att förbise vikten av regelns (eller snarare riktlinjens) betydelse. Vi talar så klart om:

Lägg inte alla ägg i samma korg!

Diversifiering av aktier

När man talar om ägg i flera korgar i en aktiehandelskontext, menar man att sprida risken - diversifiering av aktier. Teorin bygger på att ju fler finansiella tillgångar du har investerat i, desto mindre påverkas du av en eventuell krasch i en specifik aktiekurs (eller sektor eller tillgång). Om du å andra sidan investerar allt ditt kapital i ett enda företag hänger allt på huruvida företaget är framgångsrikt eller inte.

Att diversifiera sin aktieportfölj handlar alltså primärt om att investera med lägre risk genom att sprida sitt kapital.

Att diversifiera sin aktieportfölj handlar alltså primärt om att investera med lägre risk genom att sprida sitt kapital. Här är ett enkelt exempel på hur diversifiering kan påverka din risk och avkastning:

Låt säga att du har 20 000 kr att investera och har investerat varsin hälft i två företag. Det ena har gått med vinst och det andra med förlust.

Kapital: 20 000 kr
Bolag 1: 8,5 % avkastning
Bolag 2: -4,2 % avkastning

Bolag 1 har alltså gett din investering en avkastning på 8,5 % medan Bolag 2 har gått med förlust. Resultatet blir då följande:

Bolag 1: 10 000 * 1,085 = 10 850
Bolag 2: 10 000 * 0,958 = 9 580
10 850 + 9580 = 20 430

I exemplet har du alltså tjänat 430 kronor på dina investering och totala kapitalet ligger på 20 430 kronor.

Nu kan man knappast kalla investering i två olika aktier som diversifiering, men poängen är förhoppningsvis ändå tydlig. Ju fler aktier du investerar i, desto mer jämn kurva kommer du få i din avkastning. I exemplet ovan har vi heller inte räknat med skatt, courtage och eventuella andra avgifter.

Man kan förenklat säga att ju högre grad av diversifiering man har (antal aktier) desto mer lik blir din aktieportfölj marknaden/börsen som helhet.

Vän av ordning kommer givetvis hävda att man hade kunnat få högre avkastning om man bara hade köpt vinnaraktien i exemplet ovan. Det är givetvis helt korrekt, men det kräver också att man 1) har möjligheten att hitta vinnarna och 2) även då är beredd att hantera perioder där man istället sitter på förlorarna och ser sin portfölj falla i värde medan börsen som helhet går upp. Man kan förenklat säga att ju högre grad av diversifiering man har (antal aktier) desto mer lik blir din aktieportfölj marknaden/börsen som helhet.

Hur många aktier bör man diversifiera sig med?

Det finns inget korrekt svar på den frågan, men som nybörjare kan en bra tumregel vara att sikta på åtminstone 15-20 aktier som har ungefär samma vikt i portföljen (med 20 aktier innebär det 5% av din totala aktieportfölj i varje enskild aktie). Det skadar heller inte att välja aktier från olika branscher eller sektorer och om man vill kan man även komplettera med inslag av råvaror, ädelmetaller eller kryptovaluta för att ytterligare öka graden av diversifiering.

Vartefter man blir mer erfaren som investerare och bättre förstår riskerna associerade med aktiehandel kan man givetvis välja att minska sin diversifiering och koncentrera sin aktieportfölj till exempelvis 10 aktier. Hög diversifiering behöver dock inte på något vis innebära sämre avkastning och ett gott exempel på detta är investeringslegenden Peter Lynch som är väldigt känd för sitt fantastiska "track record" – vilket uppnåddes med hundratals aktier i portföljen!

Bonusvideo med fantastiska Ara Mustafa från EFN.

Fler fördelar med diversifiering

En annan fördel med diversifiering, förutom den lägre risken, är att det maximerar chansen för avkastning på investerat kapital. Att handla på börsen är nämligen inget nollsummespel, utan långsiktigt ligger den förväntade avkastningen på 7 %. Det är åtminstone den siffran man oftast talar om, men läser man igenom artiklar och böcker om ämnet kan man hitta andra siffror. Poängen är att börsen långsiktigt går uppåt. Det är med andra ord statistiskt sett bättre att ha pengar investerade i aktier och andra finansiella tillgångar, än att bara låta det ligga på bankkontot.

Här är det extremt viktigt att komma ihåg att det naturligtvis finns år då börsen faller. Och ännu viktigare - trots ett fantastiskt börsår i stort så kan de företag du investerat i råkat haft jättedåliga år. Aktiehandel är i princip aldrig helt riskfritt. Men med smart diversifiering minskar du risken att enstaka kursfall påverkar din portfölj, samtidigt som du maximerar chansen för avkastning.

Läs mer: Använd vår ränta på ränta-kalkylator för att beräkna avkastning på framtida sparande

Diversifiering ger dig mer information

Diversifiering av sin aktieportfölj är också utbildande. Visst kan du köpa aktier i fem slumpmässiga bolag och hoppas på det bästa - men för nybörjare bör man se diversifiering som ett sätt att lära sig om företagsekonomi, finansiering, nyckeltal, vanliga begrepp och annat kul.

Du kommer lära dig mer om olika branscher och lära dig hitta och tolka relevanta mönster i aktiekurser om du håller koll på flera företag. Så klart ska du investera på ett sätt som du tror kommer ge avkastning, men det skadar inte att även se det som en investering i dig själv. Att förstå det finansiella språket och vad nyckeltalen betyder kommer inte bara hjälpa dig med investeringar, utan också hjälpa dig i princip allt som berör företag i stort, inte minst om du planerar att starta eget. Och, inte att förringa: det kanske ger dig några extra poäng i frågesporten!

Läs mer: Kom igång med aktier som investering

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter