IPO-nytt: Analytikerna om Klarabo, Nivika, Nordic Asia m.fl och fler kommande IPOs att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Analytikerna om Klarabo, Nivika, Nordic Asia m.fl och fler kommande IPOs att hålla ögonen på

IPO-nytt:

Vad säger analytikerna om kommande IPOs som fastighetsbolagen Klarabo och Nivika, Nordic Asia, Mestro, ChargePanel och Paydrive – teckna aktier eller inte? Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Tips: I fredagens "IPO-nytt" läser du om ännu fler intressanta noteringar i närtid.

Hälften av årets IPO-noteringar på 1 miljard dollar i rött


Hälften av bolagen som tagit in 1 miljard dollar under sina noteringar i år handlas till under sina introduktionskurser. Det visar sammanställd data från Dealogic för listningar i London, New York, Hongkong och Indien, skriver Financial Times.

Bland aktierna som handlas under sina introduktioner finns brittiska matleveranstjänsten Deliveroo, indiska betalbolaget Paytm och svenska Oatly som erbjuder växtbaserad mat.

Sammantaget har 49 procent av listningarna gått söderut jämfört med introduktionen, att jämföra med 33 procent under 2019 och 27 procent i fjol.

Årets svaga utveckling sticker ut med tanke på att börserna har utvecklats starkt. Den enda troliga förklaringen måste vara att bolagen har gått till aktiemarknaderna med alltför höga värderingar.

En investmentbank som varit involverad i flera katastrofala noteringar är Goldman Sachs. Man har i år medverkat i 13 affärer på över 1 miljard dollar. Av dessa har nio bolag utvecklats negativt, inklusive kinesiska taxiappjätten Didi och amerikanska nätmäklaren Robinhood.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

MTI Investment avser noteras på First North – H&M:s stiftelse bland investerarna

MTI Investment avser att noteras på First North och planerar i samband med det göra en företrädesemission av units på cirka 22,1 miljoner kronor före emissionskostnader.

Villkoren i emissionen är sådana att varje unit består av tre aktier och två teckningsoptioner av serie TO1 i MTI. Teckningskursen per unit är 40,20 kronor, vilket motsvarar 13,40 kronor per aktie. Detta värderar MTI till cirka 50 miljoner kronor före emissionen. Teckningsperioden löper mellan 29 november och 13 december. Handeln i MTI är planerad att starta den 21 december.

Emissionen är till cirka 80 procent garanterad av Handelsbanken Fonder och stiftelsen H&M Foundation, ihop med styrelseledamöter och vd, befintliga aktieägare och externa investerare.


MTI är ett investerings- och venturebolag som stödjer små och mellanstora bolag i Tanzania. De likvida medel som bolaget tillförs genom emissionen ska gå till den befintliga portföljen, samt investeringar i nya bolag i Östafrika och som rörelsekapital.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för MTI Investment.

Viva Wine Group vill göra IPO på First North - Selin och Svolder bland ankarinvesterarna


Vinbolaget Viva Wine Group avser att noteras på First North och i samband med det göra en nyemission på cirka 1,2 miljarder kronor före emissionskostnader.

Emissionen avser nyemitterade aktier och ankarinvesterare är Bergendahl & Son, Fonder förvaltade och rådgivna av Capital World Investor, Erik Selin Fastigheter AB och Svolder som åtagit sig att köpa aktier för cirka 950 miljoner kronor till priset av 49 kronor per aktie. Det värderar hela Viva Wine Group till cirka 4,35 miljarder kronor efter erbjudandet.

Viva Wine Group tänker använda emissionslikviden till att återbetala bryggfaciliteten som uppstod i samband med förvärvet av tyska Vicampo, delvis finansiera förvärvet av Norwegian Beverage Group samt delvis finansiera utköp av minoritetsaktieägares ägande i några av sina dotterbolag.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Viva Wine Group.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för noteringsaktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Analytikerna om kommande IPOs – Klarabo, Nivika, Mestro, ChargePanel och Nordic Asia


Börsveckan – teckna Klarabo-aktien
Klarabo är nästa aktör att söka lyckan på den fastighetstäta Stockholmsbörsen. "Bolaget är välskött med rimlig värdering och vi säger teckna", skriver Börsveckan.

Affärsvärlden – teckna Klarabo-aktien
"Vi gillar att bolaget drivs av personer med relevant bakgrund från Victoria Park. Det finns också flera starka ägare i bolaget, även om det återstår att se exakt hur långsiktiga alla är. Till nackdelarna hör det spretiga beståndet som finns utspritt på många mindre orter varav flera viktiga som Bollnäs och Ronneby nästan helt saknar befolkningstillväxt. Även renoveringsmodellen kan ses som plus eller minus, även om den lockar rent finansiellt. Detta är inte någon favoritaktie, men det rabatterade priset gör att noteringen lockar i en övrigt ganska dyr fastighetssektor. Rådet blir att teckna Klarabo", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Börsveckan – teckna inte Nivika-aktien
Börsaspiranten Nivika har växt fint de senaste åren och har höga ambitioner framgent. Värderingen är dock därefter, bedömer tidningen och ger rådet teckna ej.

Affärsvärlden – neutrala till Nivika-aktien
"Med ett i våra ögon rimligt p/e-tal på 20-25 så skulle detta vara en IPO att undvika. Men det är svårt att blunda för att börsen just nu har en helt annan idé om hur fastighetsvinster ska prissättas. En kursuppgång för Nivika skulle inte förvåna och vi ställer oss därför neutrala till noteringen av Nivika", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Bonusvideo: Nivikas vd Niclas Bergman intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt.

Börsveckan – teckna inte Mestro
Mjukvarubolaget Mestro riktar sig mot större fastighetsbolag. Börsveckan anser att värderingen inte ger någon större uppsida och ger rådet avstå från att teckna.

Bonusvideo: Mestros vd Gustav Stenbeck intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt.

Affärsvärlden – neutrala till ChargePanel-aktien
"Bolaget verkar på en framväxande och lovande marknad men det finns alltså konkurrenter som verkar ligga före i utvecklingen. Affärsvärlden var mycket skeptiska till det förra projektet bolagets huvudägare tog till börsen, men åtminstone kursmässigt har Euroafrica gått bra. Även Chargepanel är vi tveksamma till trots plus som det goda insiderägandet. Vore det inte för att KG Knutsson gått in som delägare hade vi nog haft teckna ej, men det är ändå värt något att en etablerad branschspelare intresserar sig för bolaget. Så vi passar, och ger en neutral stämpel på denna IPO", skriver Affärsvärlden i sin slutsats

Affärsvärlden – teckna Nordic Asia-aktien om du är intresserad av Kina
"Kinesiska aktier har bra nyckeltal. Att investera hos någon som förstår sig på att manövrera runt de politiska risker som lurar i Kina lockar. Om detta är Nordic Asia är svårt att säga. De har inget track record vi kan lita till i alla fall. Däremot är investeringsidén tydlig och särskiljer bolaget från de Kinafonder svenska placerare annars är hänvisade till och som mest påminner om index med sin obligatoriska topptrio TSCM, Tencent och Alibaba. Affärsvärlden är försiktigt positiva till Nordic Asia och anser att den som är intresserad av Kina kan investera", skriver tidningen i sin slutsats.

Bonus: intervju med vd Yining Wang från investmentbolaget Nordic Asia Group.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Klarabo, Nivika, Mestro, ChargePanel och Nordic Asia.

Affärsvärlden hittar fyra varningsflaggor i Paydrives IPO

Paydrive, ett försäkringsbolag som erbjuder personligt anpassade bilförsäkringar utifrån insamling av data baserad på antal körda mil, ska noteras på Nordic SME den 15 december.

Affärsvärlden har granskat bolaget och hittar fyra varningsflaggor i erbjudande inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om en flagga för tveksamma incitament, en för märkliga avtal, en för framtida kapitalbehov och en för bristfällig information.

När det gäller tveksamma incitament är Mangold teckningsåtagare samtidigt som de agerar finansiell rådgivare, mentor och likviditetsgarant åt Paydrive.

Avseende den andra flaggan, för märkliga avtal, har Paydrive nyligen bytt en central affärspartner, riskbärare för bolagets försäkringslösning, från Gjensidige till Protector. Gjensidige är dock kvar som större ägare och fordringsägare.

Den tredje flaggan, för framtida kapitalbehov, hissas då informationsmemorandumet inte ger någon information om Paydrives långsiktiga kapitalbehov.

Slutligen hissas flaggan för bristfällig information då Paydrive i sitt informationsmemorandum hänvisar till sin hemsida för årsredovisningar. "Några årsredovisningar hittar vi dock inte på hemsidan", skriver Affärsvärlden.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Paydrive.

Fastighetsbolaget Titania sätter teckningskurs till 20 kronor - Börjar handlas på First North 10 december


Titania har offentliggjort sitt prospekt inför den avsedda noteringen på First North. I samband med noteringen kommer nyemitterade och befintliga aktier till ett sammanlagt värde om 500 miljoner kronor att erbjudas. Anmälningsperioden inleds den 30 november och första handelsdag förväntas bli den 10 december.

Titania är ett fastighetsbolag med fokus på Stockholmsregionen och dess verksamhet består av projektutveckling, produktion och förvaltning. Bolagets affärsidé är att kombinera projektutveckling med kostnadseffektiv produktion för att bygga upp ett eget bestånd med hyresbostäder med stabila kassaflöden.

Priset per B-aktie har fastställts till 20 kronor, vilket motsvarar ett marknadsvärde på bolaget om 1 miljard kronor.

Bakgrunden att man väljer att noteras är att få tillgång till de svenska och internationella kapitalmarknaderna. Styrelsen och de två aktieägarna anser också att möjligheten att äga aktier i Titania kan leda till ökat engagemang från kunder, affärspartners och anställda.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Titania.

Fondbolaget Case Group gör IPO på First North - Stefan Edberg och Nicklas Lidström bland ägarna

Fondbolaget Case Group har fått ett preliminärt godkännande för en notering på First North. Första handelsdag bedöms bli den 15 december. Anmälningsperioden är 29 november till den 10 december.

Värderingen är 350 miljoner kronor före en listningsemission. Teckningskursen är satt till 18,80 kronor per aktie. I samband med noteringen ger bolaget ut cirka 1,3 miljoner nya aktier vilket innebär att kassan kan stärkas med nära 25 miljoner kronor. Nettolikviden efter kostnader väntas bli 21 miljoner kronor. Tanken är att kapitalet skall användas för förvärv.

“Intresset för Case Group har varit stort och det är med glädje vi kan erbjuda investerare att ta del av den fulla potentialen av bolaget. Jag är övertygad om att med en bredare aktieägarbas kommer den att stärka verksamheten ytterligare i framtiden”, säger ordförande Jürgen Conzen.

Case Groups vd ser en möjlighet till att ta del av en konsolidering.

“Med listningen på Nasdaq First North Growth Market inleder vi en ny och spännande fas i bolagets historia. Case Group har vuxit kraftigt under lönsamhet sedan start samtidigt som vi har belönats med pris från både Morningstar och Fondmarknaden. Vi ser en konsolideringsmöjlighet på marknaden och genom listningen kommer vi ha bättre förutsättningar för att vara med och driva denna konsolidering", säger han.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Case Group.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Administer planerar en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Administer, ett finskt bolag inom digital ekonomi och lönetjänster, planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors.

Erbjudandet förväntas bestå av nyemitterade aktier för 11 miljoner euro samt befintliga aktier som säljs av nuvarande aktieägare.

Läs hela nyheten.

Aiforia Technologies avser noteras på First North i Finland

Aiforia Technologies avser att noteras på First North i Helsingfors. Första handelsdagen är planerad till den 10 december.

Aiforia tillhandahåller AI-mjukvara till patologer och läkare inom medicinsk bildanalys. Denna kan tillämpas på en rad områden, alltifrån onkologi till neurovetenskap.

”Vår uppgift är att tillhandahålla högkvalitativa AI-lösningar inom bildbaserad diagnostik, för att möjliggöra personlig och bättre vård för patienter”, heter det i bolagsbeskrivningen.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Alibaba ADR

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt