IPO-nytt: Fortsatt högtryck – Här är 4 nya spännande IPOs att hålla ögonen på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Fortsatt högtryck – Här är 4 nya spännande IPOs att hålla ögonen på

IPO-nytt:

Det råder fortsatt högtryck på noteringsfronten och vi kan bland annat se fram emot noteringar av havsteknikföretag Resqunit, teknikbolaget W5 Solutions, Norva24, med verksamhet inom industrin för underhåll av underjordisk infrastruktur, mjukvarubolaget Momentum Software och flera därtill.

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Tips: I veckans tidigare "IPO-nytt" läser du om ännu fler intressanta noteringar i närtid.

Noteringarna i London har underpresterat mot övriga Europa i år

Noteringarna på Londonbörsen har underavkastat gentemot övriga europeiska kontinenten under 2021, rapporterar Bloomberg News som sammanställt data.


De nya bolag som listats i London har i snitt avkastat 7,3 procent, mot 16 procent på kontinenten. Londonbolagens prestation är negativt påverkad av bland annat chiptillverkaren Alphawaves kursras på 51 procent över oro kring vissa av dess kontrakt, samt matleveransbolaget Deliveroos nedgång på 24 procent. På den röda listan finns också fintechbolaget Wise som är ned 13 procent på oro över en ökad konkurrens.

Det är inte bara de nya bolagen som underpresterar utan också de ledande indexen FTSE 100 och FTSE 250. Båda har utvecklats sämre än övriga Europa och USA i år. Förklaringen tros ligga i brexit.

”Hela brexitprocessen skapade en kvardröjande rabattvärdering på brittiska lokala bolag, av vilka många sedan gick mer eller mindre rakt in i den värsta av pandemin”, sade Andrew Arbuthnott, senior portföljförvaltare på Amundi, i en kommentar.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Bubblerooms IPO på First North blev övertecknad – aktien börjar handlas 23 november

E-handelsbolaget Bubblerooms nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market övertecknades. Första handelsdag är planerad till den 23 november.

Erbjudandet omfattade 4,2 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 36 kronor per aktie och tillför bolaget 151 miljoner kronor före emissionskostnader.

Ankarinvesterare är Vasastaden, FE Fonder, Aktia Bank, Modelio Equity, Nordic Cross Asset Management och Jack Weil som tecknar aktier för 97 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Bubblerooms.

Resqunit får villkorat godkännande för notering på First North den 26 november

Resqunit har fått ett villkorat godkännande för notering på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. Aktien kommer handlas med kortnamnet RESQ. Första handelsdag planeras bli den 26 november.


Resqunit är ett havsteknikföretag som utvecklar utrustning för att återhämta förlorade fiskeredskap. Genom sensordatainsamling och mjukvara siktar företaget på att öka kunskapen om haven och öka fångstförutsägbarheten. Varje år försvinner mellan 500 000 och 1 000 000 ton fiskeredskap till havs, skriver bolaget.

Moderbolaget Resqunit AB grundades 2021 som ett ägarbolag för det helägda norska dotterbolaget Resqunit AS som grundades 2017.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Resqunit.

IPO i W5 Solutions som avser genomföra en nyintroduktion på First North

W5 Solutions avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. Teknikbolaget W5 Solutions levererar system och lösningar till svenska och internationella försvarsbolag och myndigheter.

Erbjudandet förväntas bestå av nyemitterade aktier för 35 miljoner kronor före emissionskostnader. Bolaget har erhållit teckningsåtaganden för 30 miljoner kronor, vilket motsvarar 85,7 procent av erbjudandet.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för W5 Solutions.

Norva24 avser genomföra en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm i fjärde kvartalet

Norva24 avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm. Beroende på marknadsförhållanden förväntas erbjudandet och nyintroduktionen att genomföras under det fjärde kvartalet 2021.


Norva24 är verksamhet inom industrin för underhåll av underjordisk infrastruktur, på engelska underground infrastructure maintenance, vilket förkortas UIM. Bolaget grundades 2015 och har sedan dess genomfört 32 förvärv och därtill etablerat marknadsledande positioner i Norge, Tyskland, Sverige och Danmark.

Ankarinvesterare är Swedbank Robur Fonder, DNB Funds Management, Skandia Liv, Skandia Fonder samt Carnegie Fonder som åtagit sig att teckna aktier för upp till 1 245 miljoner kronor baserat på en värdering av bolaget på 6,9 miljarder kronor.

"Sedan vi bildades 2015 har Norva24 vuxit från 150 miljoner norska kronor i omsättning till 2,1 miljarder norska kronor och samtidigt stärkt lönsamheten. Vi har genom dessa år visat en stark förvärvskapacitet, med 32 genomförda förvärv, och vi fortsätter att ha en stor pipeline av potentiella förvärvsobjekt. Vår långsiktiga vision är att bli ett fyrtorn och den ledande europeiska aktören inom UIM-industrin, samt vara drivande i UIM-industrins utveckling i Europa. Noteringen och kapitaltillskottet kommer stärka vår möjlighet att ta nästa steg i vår resa för att uppfylla våra mål och långsiktiga vision", kommenterar vd Henrik Damgaard.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Norva24.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för noteringsaktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för noteringsaktuella BPC Instruments

BPC Instruments är ett mindre instrumentbolag med allt annat än rutten lönsamhet. Nu siktar de på nyintroduktion och breddning till nya produktområden. Vore det inte för den höga prislappen så kunde aktien vara värd att teckna. Det skriver Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om lång väntetid, aktien börjar handlas 15 dagar efter sista anmälningsdag.

"Att BPC Instruments har existerande produkter, försäljning och lönsamhet är bra. Även personerna bakom ger trovärdighet. Bolagets breddning mot nya områden kan bli bra men Affärsvärlden har svårt att bedöma hur bra. Givet bolagets egna tillväxtmål är dock värderingen ansträngd. Vi landar i ett neutralt råd", skriver tidningen i sin slutsats.

Aktien ska noteras på Spotlight Stock Market den 16 december.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för BPC Instruments.

Stigande kurs för SHT i premiärhandeln på Spotlight

Teknikbolaget SHT Smart High-Tech började  den 18 november att handlas på Spotlight Stock Market. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget övertecknades kraftigt. Erbjudandet bestod av 2 miljoner units till teckningskursen 11 kronor per unit.

Aktien handlas i skrivande stund till 12,20 kronor och teckningsoptionen handlas samtidigt till 2,50 kronor. Värdet på en unit är således 14,70 kronor vilket motsvarar en kursuppgång på knapp 34 procent.

Göteborgsbaserade SHT har en bakgrund från Chalmers tekniska högskola. Bolaget arbetar med att ta fram nya värmeavledande material förstärkt med grafen med fokus på elektronikkylning. Försäljning sker till företag för integration inom bland annat telekom-, dator- och fordonsbranschen, i princip till alla områden inom elektronik som kräver kylning.

Grattis till alla er som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för SHT.

IPO i Momentum Software avser att noteras på First North

Mjukvarubolaget Momentum Software avser att noteras på First North under 2021. Bolaget kommer i samband med noteringen att erbjuda både nyemitterade och befintliga aktier. Genom nyemissionen väntas bolaget tillföras cirka 100 miljoner kronor, före emissionskostnader.


Momentum Software, som erbjuder molnbaserade fastighetssystem till svenska fastighetsägare, avser att använda noteringslikviden för framtida tillväxt genom förvärv.

”Noteringen ger oss möjlighet att komplettera vår starka organiska utveckling med en selektiv förvärvsagenda. Dessutom bidrar den till att stärka vår profil mot kunder, partners och anställda”, kommenterar vd Richard Durlow.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Momentum Software.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Emirates kan noteras i Dubai

Flygbolaget Emirates eller något av dess dotterbolag kan komma att noteras på Dubaibörsen. Det uppgav styrelseordförande Ahmed bin Saeed Al-Maktoum till CNBC Arabiya TV.


Al-Maktoum sade att beslutet ligger i händerna på Dubais regent Rashid Al Maktoum som är också styrelseordförande för Dubaibörsens kommitté.

Emirates, som har kopplingar till staten, planerade redan 2007 att gå till börsen. Då uppskattades bolaget vara värt mellan 20 och 30 miljarder dollar.

Att börsen har återigen blivit aktuell beror på att Dubais regering vill öka marknadsaktiviteten och bli mer attraktiv i regionen. För närvarande överskuggas man av börsen i Abu Dhabi och den i Saudiarabien. Enligt Dubais regering ska totalt 10 bolag med statskopplingar listas, enligt ett uttalande tidigare denna månad.

Läs hela nyheten.

Hoves IPO blev övertecknad – aktien börjar handlas i Köpenhamn 26 november

Teknikbolaget Hoves nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Köpenhamn blev övertecknad. Aktien kommer att börja handlas fredagen den 26 november med kortnamnet HOVE. Bolaget har utvecklat en smörjteknik som betjänar vindkraftsindustrin.

Erbjudandet omfattade 8,0 miljoner emitterade aktier och 1,4 miljoner befintliga aktier till teckningskursen 5 danska kronor per aktie. Bolaget tillförs 40 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen motsvarar en värdering av bolaget efter erbjudandet på 120 miljoner danska kronor.

Läs hela nyheten.

Indiska Paytm rasade i börspremiären

Indiska fintechuppstickaren Paytm föll med runt 25 procent i premiärhandel i Bombay. Paytm är aktiva inom betalningar och möter bland annat konkurrens från aktörer som Google Pay och Walmart-ägda Flipkarts PhonePe.

Den rejäla nedgången kommer från att investerare ifrågasätter både värderingen och bolagets avsaknad av vinst. Paytm utökade förlusten till 3,82 miljarder rupier (2,84), motsvarande 457 miljoner kronor, i kvartalet som avslutades i juni.

De analytiker som nyhetsbyrån varit i kontakt med hyser inte stora förhoppningar kring bolaget.

”Paytms finanser är inte väldigt imponerande och tillväxtutsikterna verkar begränsade../../..uppenbarligen saknar bolaget en tydlig väg till vinst”, sade en analytiker på Lightstream Research.

Paytm är uppbackat av Softbank och Ant Group och i samband med noteringen förra veckan reste bolaget 2,4 miljarder dollar. Noteringen är rekordstor för den indiska marknaden. Värdet var 20 miljarder dollar. Den institutionella delen av listningsemissionen blev övertecknad med 2,79 gånger medan allmänhetens teckning blev övertecknad 1,6 gånger.

Läs hela nyheten.

Betolar planerar att genomföra en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Betolar planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Betolar grundades 2016 och är verksamt inom byggmaterialteknologi.

Erbjudandet förväntas bestå av nyemitterade aktier för 35 miljoner euro före emissionskostnader. Ankarinvesterare är Ilmarinen Mutual Pension Insurance, SP-Fund Management Company,  Ahlström Invest, Nidoco, Seafarers' Pension Fund och S-Pankki Fenno Osake som åtagit sig att teckna aktier för 24 miljoner euro till en värdering av bolaget på högst 70 miljoner euro.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Aktia Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt