IPO-nytt: galen succédebut i CTEK-IPOn, AFV tveksamma till två kommande IPOs och fler aktuella nyheter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: galen succédebut i CTEK-IPOn, AFV tveksamma till två kommande IPOs och fler aktuella nyheter

IPO-nytt:

CTEK stängde första handelsdagen knappt 100 procent högre och noterades som högst drygt 150 procent ovanför sin teckningskurs – en minst sagt galen IPO-debut! Även Cary Group fick en stark start – men analytikerna är mer tveksamma till dessa två kommande noteringarna. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Affärsvärlden är tveksamma till eEducation Albert på längre sikt – ger ett neutralt råd inför noteringen


Albert har utvecklat en app som hjälper elever att lösa matematikuppgifter. Tillväxten är hög och bolagets mål ambitiösa. Det höga månatliga kundtappet är ett orosmoln, skriver Affärsvärlden i en analys på fredagen.

Bolaget ska noteras på First North med första handelsdag den 1 oktober. Teckningskursen är 49 kronor per aktie.

"Aktiemarknaden älskar bolag med återkommande intäkter och hög tillväxt. Den höga churnen är dock ett tydligt minus för Albert. Intäkterna är inte särskilt återkommande när den månatliga churnen är 10 procent per månad. Förlusttakten är också hög", skriver Affärsvärlden.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om säljsugen storägare i förhoppningsbolag, största ägaren Schibsted har lock up-avtal på bara sex månader.

"Behovet av att förbättra matematikresultaten bland eleverna är å andra sidan stort. Att skolorna tillhandahåller olika former av gratisversioner av konkurrerande tjänster är ett hot. Tillväxtmålet om att omsätta en halv miljard 2025 känns väldigt ambitiöst. Aktien kan möjligen gå hyfsat initialt med tanke på det stora intresset för noteringar. Men på längre sikt är vi mer tveksamma och har svårt att få ihop ekvationen", avslutar Affärsvärlden och ger ett neutralt råd.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för eEducation Albert.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected]. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Galen succédebut i kraftigt övertecknade CTEK-IPOn


Batteriladdarbolaget CTEK:s börsintroduktion blev kraftigt övertecknad och beskrivs ha haft stort intresse från inhemska och utländska institutioner, men även från privatinvesterare. Totalt 13 000 nya aktieägare kommer att tas in till bolaget.

Som vi tidigare rapporterat om fick IPOn "teckna-rekommendation" av bland annat Dagens Industri, Börsveckan, Affärsvärlden samt Marcus Hernhag/Privata Affärer.

Aktien gjorde premiär på Stockholmsbörsen under gårdagen.  Teckningskursen var 69 kronor per aktie och aktien stängde till 137,22 kronor – alltså nästan 100 procent högre. Som högst noterades aktien drygt 150 procent (!) högre under det inledande skedet av handelsdagen – en minst sagt galen börsdebut med andra ord!

Grattis till alla er som fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för CTEK.

...och även en stark IPO-debut för Cary Group

Bilglasbolaget Cary Group började den 23 september att handlas på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms Mic Cap-lista. Erbjudandet att teckna aktier mötte ett mycket stort intresse och blev övertecknat flera gånger om. Teckningskursen var på förhand bestämd till 70 kronor per aktie.

Här var analytikerna något mer splittrade men aktien fick trots det en stark debut där aktien stängde knappt 23 procent ovanför teckningskursen under första handelsdagen – och aktien fortsatte även marginellt högre under fredagen!

Grattis till alla er som fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Cary Group.

Investera i ett bolag med spetskompetens och uttalad förvärvsstrategi inom en snabbväxande marknad

Blick Global Group, ursprungligen grundat 2007 men som genomförde en fundamental förändring av verksamheten 2019, är en verksamhet med målsättning att bli en utav de ledande aktörerna inom iGaming genom förvärv och integrering av nya bolag till koncernen, med fokus på entreprenörerna bakom de förvärvade bolagen.

Läs hela artikeln om emissionsaktuella Blick Global (annons).

Medhelp Care genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 26 oktober


Medhelp Care genomför en nyintroduktion av bolagets aktier på Nasdaq First North Growth Market. Medhelp har en molnplattform för datadriven företagshälsa i kombination med kvalificerad sjukvårdsrådgivning som används av 500 företag och organisationer i Norden. Plattformen innehåller tjänster på prenumerationsbasis för hantering av sjukfrånvaro.

Erbjudandet omfattar 5,44 miljoner nyemitterade aktier till teckningskursen 9,20 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 50 miljoner kronor före emissionskostnader på 4 miljoner kronor. Teckningstiden löper från 27 september till 11 oktober. Första handelsdag på First North blir den 26 oktober.

Medhelp Care värderas före erbjudandet till 230 miljoner kronor. Bolaget har säkrat teckningsåtaganden om 40 miljoner kronor, vilket motsvarar 80 procent av erbjudandet. 94 procent av aktierna i bolaget före erbjudandet omfattas av lock-up under tolv månader från första handelsdag på First North.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Medhelp Care.

Affärsvärlden ger rådet "teckna ej" i noteringsaktuella Occlutech

Noteringsaktuella medicinteknikbolaget Occlutech har en fin tillväxthistorik och en bra marknadsposition inom hjärtimplantat. Bolaget satsar nu på att ta steget in på den viktiga amerikanska marknaden. Styrelseledamoten och huvudägaren Tor Peters är en central person för både bolaget och aktien. Det skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

Aktien ska noteras på First North med första handelsdag den 29 september.

Tidningen hittar tre varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om en flagga för hög emissionskostnad, en flagga för rabatterad emission tätt inpå nyintroduktionen och en flagga för CV med plumpar.

"Att Occlutech väljer att notera sig i Sverige trots den ganska vaga kopplingen ger heller inga pluspoäng. Jämfört med andra snabbväxande hälsovårdsbolag sticker varken tillväxten eller värderingen ut som positiv. Men handen på hjärtat är värderingen hög. Risken i förhållande till avkastningspotentialen är ofördelaktig. Vi föredrar hellre Photocure eller Bonesupport. Rådet för Occlutech blir teckna ej", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Occlutechs CEO Sabine Bois interviewed by Nyhetsbyrån Direkt

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Occlutech.

Creades har investerat i Truecaller – kan potentiellt köpa fler aktier vid noteringen

Investmentbolaget Creades är sedan början av året delägare i börsaktuella mjukvarubolaget Truecaller. Och enligt vd John Hedberg kan det bli aktuellt med fler aktieköp i Truecaller när det noteras, skriver Di Digital.


Creades första investering i Truecaller gjordes i februari och var på under 50 miljoner kronor, motsvarande mindre än en 1 procent av bolaget. Investeringen har varit hemlig då Creades haft den bokförd under övriga onoterade investeringar i halvårsrapporten.

I en intervju med Di uppger Hedberg att det inte är uteslutet att Creades köper fler aktier när Truecaller går till börsen. ”Det här är en stor potentiell transaktion på Stockholmsbörsen, så det är nog fler än vi som kikar på det”, säger Hedberg.

Truecaller uppges söka en värdering på cirka 25 miljarder kronor vid noteringen, enligt Di:s uppgifter.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Truecaller.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Toast steg över 50 procent i börsdebuten

Det molnbaserade restaurangmjukvarubolaget Toast steg 56 procent i sin börsdebut på New York-börsen.

Toast prissatte sin börsintroduktion till 40 dollar, över det förväntade prisintervallet 34 dollar till 36 dollar. Aktien stängde på 62,51 dollar.

Bolagets årliga återkommande intäkter ökade med 118 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal från ifjol till 494 miljoner dollar. Detta kommer av att fler restauranger använder företagets kontaktlösa betalningsteknik, starkt gynnat av pandemin.

Läs hela nyheten.

Salesforce-konkurrenten Freshworks rusade 30 procent i börsdebuten – positivt för Alphabet


Freshworks, som konkurrerar med Salesforce, har fått en strålande start på sin börsresa. Aktien rusade hela 32 procent under första handelsdagen på onsdagen.

Aktien avslutade dagen på 47,55 dollar. Introduktionskursen var 36 dollar och över det höjda teckningsintervallet på 32-34 dollar (det första teckningsintervallet var på 28-32 dollar per aktie).

En av vinnarna på uppgången är Alphabets riskkapitalbolag CapitalG som äger drygt 8 procent av Freshworks, skriver CNBC. CapitalG:s ägarpost i Freshworks är numera värd 987 miljoner dollar, motsvarande 8,6 miljarder kronor.

Läs hela nyheten.

Fiskodlaren Fifax planerar genomföra en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Fifax, som är ett landbaserat fiskodlingsbolag, planerar att genomföra en nyintroduktion av bolagets aktier på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Bolaget siktar på att i erbjudandet ta in omkring 15 miljoner euro före transaktionskostnader.

Intäkterna från erbjudandet är avsedda att användas för att bland annat möjliggöra en expansion av produktionskapaciteten för regnbågsforell och påskynda företagets tillväxtstrategi. Fifax grundades 2012 och bolagets anläggning är baserad på Eckerö, Åland. Bolaget siktar på att fördubbla sin produktionskapacitet 2025 jämfört med dagens nivå genom investeringar.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt