IPO-nytt: Stark debut för Adtraction, Zalando-konkurrenten Bestsecret mot börsen och notering av Astras vaccindivision?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Stark debut för Adtraction, Zalando-konkurrenten Bestsecret mot börsen och notering av Astras vaccindivision?

IPO-nytt:

Stark start för affiliatemarknadsföringsbolaget Adtraction medan wellnessföretaget Kvix fick se en mer modest börsdebut. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Tips: I fredagens "IPO-nytt" läser du om ännu fler intressanta noteringar i närtid!

Bli delägare i investmentbolaget som fokuserar på innovativa onoterade tillväxtbolag (annons)

Misslyckade noteringar ett hälsosamt riskelement enligt Nasdaqs vd

Dagens industri har tidigare rapporterat om att 60 procent av årets hittills 98 noteringar på First North backat jämfört med teckningskursen, samtidigt som Stockholmsbörsen lyft med 27 procent.

Men Nasdaqs vd Adena Friedman menar att det är ett hälsosamt riskelement. På frågan om hon ser det som ett misslyckande förklarar hon att Nasdaq inte har något att göra med att bestämma värdet på ett bolag, utan de tillhandahåller en plattform för investerare och bolag att mötas. Därutöver ser de till att bolaget uppfyller sina informationsgivningsskyldigheter så att investerare kan göra informerade val. Hon påpekar även att existerande aktieägare, investerare och de finansiella rådgivarna bestämmer priset vid en notering.

År 2021 har varit ett rekordår för börsnoteringar globalt. Totalt har 2 850 bolag tagit in motsvarande 5 500 miljarder kronor, en ökning med drygt 40 procent från förra rekordåret 2007.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Start start för Adtraction-aktien i premiärhandeln på First North


Adtraction, som driver en plattform inom digital marknadsföring, började i dag den 7 december att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Intresset för erbjudandet har varit mycket stort och nyintroduktionen var kraftigt övertecknat med intresseanmälningar från över 12 500 investerare.

Teckningskursen var 60 kronor per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 75 miljoner kronor före emissionskostnader, vilket avses användas för ytterligare tillväxt. Ankarinvesterare är Roosgruppen, Concejo och Bang-Melchior Holding som tecknat aktier för 125,7 miljoner kronor. Vidare hade Øivind Brunsell, vd för det norska dotterbolaget Adtraction Marketing åtagit sig att teckna aktier för 10 miljoner kronor.

Aktien handlas i skrivande stund till kursen 70,70 kronor vilket motsvarar en kursuppgång på ca 18 procent.

Grattis till alla som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Adtraction.

...och neutral start för Kvix-aktien

Träningsplattformsbolaget Kvix börjar den 6 december att handlas på NGM Nordic SME. Bolaget har utvecklat en livestreamingtjänst för träning.

Erbjudandet att teckna aktier i bolaget tecknades till 101 procent och blev därmed fullltecknat. 391 investerare erhöll tilldelning. Teckningskursen var 7 kronor per aktie. Emissionen var på 26,0 miljoner kronor, varav 11,0 miljoner av erbjudandet förinbetalades i form av ett brygglån med en ränta om tio procent.

Aktien stängde första handelsdagen till kursen 6,90 kronor vilket är i stort sett detsamma som teckningskursen på 7 kronor.

Bonusvideo: Kvix notering på Nordic Growth Market.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Kvix.

Investera i spetsteknologi inom samhällsskydd (annons)

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Viva Wine Group genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 14 december

Viva Wine Group genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market. Anmälningstiden löper från 6 till 13 december och första handelsdag i aktien blir den 14 december.

Viva Wine Group är en nordisk vinkoncern verksam på den europeiska e-handelsmarknaden för vin. Koncernens verksamhet drivs av tio bolag baserade i sex länder.

Teckningskursen är 49 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på bolaget på 4,35 miljarder kronor efter erbjudandet. Erbjudandet omfattar 24,49 miljoner nyemitterade aktier och bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 1 200 miljoner kronor före emissionskostnader.

Ankarinvesterare är Bergendahl & Son, Fonder förvaltade och rådgivna av Capital World Investors, Erik Selin och investmentbolaget Svolder, som åtagit sig att teckna aktier för 950 miljoner kronor. Bolagets styrelseordförande Anders Moberg kommer teckna aktier i erbjudandet för 10 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Viva Wine Group.

Astra Zeneca överväger att notera vaccindivision


Läkemedelsbolaget Astra Zeneca tittar på olika alternativ för sin division inom nya vaccin, inklusive en potentiell notering. Det uppger källor till Bloomberg News.

Processen ska vara i ett tidigt skede och bolaget kan välja att avstå från en notering, säger källorna. Uppgifterna kommer efter att bolaget förra månaden aviserat skapandet av en ny division inom vaccin och immunterapier som kommer att hysa dess behandlingar mot covid-19.

Astra Zeneca har till skillnad från andra vaccinutvecklare inte velat ta betalt för sina coronavaccin. Men detta har också kostat på börsen då bolagets avkastning varit 6 procent under senaste året, att jämföra med 35 procent för Pfizer och 90 procent för Moderna. Astra Zenecas vd Paul Soriot har sagt att man tänker nu ta betalt för sina vaccin från utvecklade länder.

Astra Zeneca har inte hunnit kommentera Bloombergs uppgifter.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Astra Zeneca.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Intel planerar att knoppa av och notera Mobileye

Halvledarjätten Intel siktar på att knoppa av Mobileye, som är bolagets satsning på teknik för självkörande bilar, och notera aktien i mitten av nästa år. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor.


Värderingen kan enligt källorna vara över 50 miljarder dollar, motsvarande cirka 454 miljarder kronor. Det är dock inte helt säkert att avknoppningen verkligen blir av. Intel skulle också behålla aktiemajoriteten i bolaget.

Intel förvärvade det israeliska bolaget 2017 för 15 miljarder dollar. Företaget har specialiserat sig på ett chipbaserat kamerasystem. Intäkterna har tredubblats sedan Intel tog över ägandet och i det tredje kvartalet var omsättningen 326 miljoner dollar.

Läs hela nyheten.

Zalando-konkurrenten Bestsecret på väg till börsen

Riskkapitalbolaget Permira vill notera tyska näthandlaren Bestsecret till nästa sommar, enligt uppgifter till Handelsblatt.

Värderingen av Bestsecret uppges kunna hamna långt över 3 miljarder euro, motsvarande 31 miljarder kronor. Permira vill i samband med listningen sälja av en del av sitt 80 procentiga innehav i bolaget.

Bestsecret har inriktat sig på att sälja märkesvaror till sänkta priser. I utbudet ingår kläder från Dior, Ralph Lauren, Escada, Armani, Puma, Levi’s och Superdry. Bolaget har idag en miljon registrerade medlemmar. Bestsecret är en konkurrent till Zalando.

Läs hela nyheten.

Administer ansöker om notering på First North i Helsingfors med första handelsdag 21 december

Administer, ett finskt bolag inom digital ekonomi och lönetjänster, ansöker om notering på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Första handelsdag beräknas bli den 21 december.

Teckningskursen är 4,86 euro per aktie. Ankarinvesterare är Ilmarinen Mutual Pension Insurance, Elo Mutual Pension Insurance och Aurator Asset Management med flera som har åtagit sig att teckna aktier för 12,6 miljoner euro till en värdering av bolaget på högst 55 miljoner euro före erbjudandet. Evli Bank sköter arbetet med börsnoteringen.

Läs hela nyheten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Adtraction

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt