IPO-nytt: Teckna Volvo Cars-aktien eller inte? Så råder analytikerna om jätte-IPOn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

IPO-nytt: Teckna Volvo Cars-aktien eller inte? Så råder analytikerna om jätte-IPOn

IPO-nytt:

Nyhetsflödet fylls just nu av den enorma börsnoteringen av Volvo Cars – ett bolag som på många vis är starkt förknippat med Sverige vilket väcker många känslor – kan det bli nästa folkaktie trots de starka kopplingarna till Kina? Vi summerar analytikernas tankar – teckna aktien eller avstå?

Vi summerar också den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Svalt initialt mottagande för Pagero Groups IPO


Affärsnätverksbolaget Pagero Group började idag den 22 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Intresset för erbjudandet att teckna aktier i bolaget var mycket stort. Teckningskursen var på förhand bestämd till 24 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde för bolaget efter erbjudandet på 3,7 miljarder kronor.

Pagero är ett SaaS-bolag med målsättning att bygga världens största öppna affärsnätverk för att digitalisera handel mellan köpare och säljare. Bolaget erbjuder ett smart affärsnätverk som kopplar ihop köpare och säljare världen över för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument, exempelvis ordermeddelanden, fakturor och betalinstruktioner samt för att säkerställa lokal regelefterlevnad.

Aktien är i skrivande stund ner knappt 9 procent från teckningskursen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Pagero Group.

Bengt Ågerup-associerade Nexttobe kan komma att notera nytt life science-bolag

Bengt Ågerup-associerade riskkapitalbolaget Nexttobe kan komma att notera life science-bolaget Lokon Pharma. Ett annat alternativ skulle också kunna vara att sälja det till en större aktör som kan driva produkten till ett godkännande. Det skriver Di.

Nexttobe, som tidigare noterat diagnostikbolaget Q-linea, investerade merparten av sina 60 miljoner kronor i Lokon Pharma enligt senaste årsredovisningen.

”Om man tittar på vad liknande bolag har sålts för så är det många miljarder vi pratar om. Det är generellt höga värderingar för den här typen av bolag. Det här kan bli vår största försäljning”, kommenterar Kjellberg Eriksson.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Lokon Pharma.

Tips – Läs tidigare "IPO-nytt"

IPO-nytt: Då noteras Volvo Cars, AFV avråder från teckna i Pagero IPOn, "hostile takeover" från Influencer Panel (?) och mycket mer

IPO-nytt: Så gick veckans debuter i Haypp, Byggfakta m.fl. och högtryck på IPO-marknaden med flera nya bolag att läsa mer om

IPO-nytt: Premiär för Truecaller – Rocker, Byggfakta, Netel och kavalkad av fler nya spännande noteringar att hålla ögonen på

Kryptobolaget Hilbert Group noteras – Första handelsdag den 27 oktober


Hilbert Group har godkänts för notering på Nasdaq First North Growth Market med första handelsdag den 27 oktober. Hilbert startades under 2018 som en fondförvaltare med inriktning på digitala tillgångar, främst kryptovalutor och teknologier inom blockchain. Hilbert har en diversifierad affärsmodell med fyra vertikaler; asset management, proprietary trading, equity investments och data & analytics.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hilbert Group.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected].

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Affärsvärlden neutrala till IPO-aktuella Qlucore

Noteringsaktuella mjukvarubolaget Qlucore vill ta in 90 miljoner kronor för att växa inom affärsområdet för precisionsdiagnostik inom cancer. Bland teckningsåtagarna återfinns både Rutger Arnhult och Sinch-grundarna.

"Vi har ingen stark åsikt om aktien och landar i en neutral hållning. Möjligen kan Rutger Arnhult och Sinch-grundarnas teckningsåtagande skänka nog med stjärnglans för att noteringen skall bli bra", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en fyra i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag, vilket ska tolkas som ett neutralt råd.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Qlucore.

Kändisbackade Bricknode genomför en nyintroduktion på First North

Fintech-bolaget Bricknode genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Anmälningstiden löper från 22 oktober till 1 november och första handelsdag blir den 9 november.

Bricknode utvecklar och levererar en molnbaserad mjukvaruplattform som gör det möjligt för företag att leverera finansiella produkter till sina kunder. Bricknode värderas före erbjudandet till 175 miljoner kronor.

Stefan Willebrand är vd och grundare av Bricknode och Robert Lempka är styrelseordförande. Flera kända personer har investerat i Bricknode, däribland Sara Wimmercranz, grundare av Backing Minds, Claes Hemberg, investerare och tidigare sparekonom på Avanza samt Lena Apler, grundare av Collector Bank och investerare.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Bricknode.

Optikerkedjan Synsams IPO har redan fulltecknats


Optikkedjan Synsam genomför en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm med första handelsdag den 29 oktober. Teckningskursen hamnar i intervallet 46 till 56 kronor per aktie.

Erbjudandet är redan fulltecknat inom intervallet för teckningskursen, enligt dokument som Bloomberg News har tagit del av. Den indikerade efterfrågan uppges överstiga den maximala tillgången, inklusive såväl utökningsoptionen som övertilldelningsoptionen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Synsam.

Fastighetsbolaget Preservium Property avses noteras på Spotlight Stock Market

Fastighetsbolaget Preservium Property, ett av Pareto Securities nybildat bolag, har förvärvat fastigheterna Täby Vinkelhaken 2 och Huddinge Snickarboden 1. Köpeskillingen före avdrag för latent skatt uppgår till 1,5 miljarder kronor.

Hyresgästerna utgörs av Riksarkivet samt Region Stockholm som representerar 64 procent respektive 36 procent av hyresintäkterna. Intresset för att medverka i aktieemissionen har varit mycket starkt och bland de största aktieägarna finns bland annat fastighetsbolaget SBB med ägarandel om drygt 35 procent.

Preservium Property avses noteras på Spotlight Stock Market i november 2021.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Preservium Property.

Teckna Volvo Cars-aktien eller inte? Så tycker analytikerna om jätte-IPOn


Teckningskursen hamnar i intervallet 53-68 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde efter erbjudandet på 163-200 miljarder kronor. Exakt teckningskursen kommer att offentliggöras genom ett pressmeddelande omkring den 27 oktober.

Nyemissionen kommer att tillföra Volvo Cars en bruttolikvid om 25 miljarder kronor före avdrag för transaktionskostnader. Aktien ska börja handlas på Nasdaq Stockholm den 28 oktober.

Så här säger analytikerna om IPOn:

Affärsvärlden: Teckna aktien

Tidningen hittar tre varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första handlar om tveksamma incitament med en lång rad kopplingar mellan bolaget och huvudägaren Li Shufum, vilket motiverar en dubbel flagga. Den sista flaggan gäller att det är ett komplext erbjudande, med ett intervall på 28 procent mellan högsta och lägsta i teckningskursen.

Affärsvärlden är tveksam till att räkna in hela Polestar-värdet i Volvo Cars. Det är oklart om det står sig och om bolaget vill, kan eller får realisera värdet.

"Samtidigt ser vi relativt goda chanser att ett mer optimistiskt scenario spelar ut i Volvo Cars. Så vi lutar åt att teckna. Det är ändå inget given slutsats mot bakgrund av riskerna som är förknippade med att vara stenhårt fastspänd i baksätet när kinesiska intressen styr. Samt att värderingarna i elbilssektorn är svajiga. Men ska vi sätta ned foten blir det på gaspedalen, teckna Volvo Cars", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.


Placera: Teckna aktien

Värderingen är en röra, men vi ser ändå skäl att teckna, skriver Martin Blomgren på Placera i en analys på onsdagen.

Den stora osäkerheten i värderingen beror dels på att värdet på kärnverksamheten i Volvo Cars varierar mycket beroende på vilket värde man sätter på elbilsbolaget Polestar, som Volvo Cars äger till 49,5 procent. Polestar ska i sin tur noteras i USA under första halvåret nästa år genom ett spac-bolag.

Värderingarna i fordonssektorn är också starkt tudelade, med låga värderingar för de traditionella biltillverkarna medan elbilsbolagen med Tesla i täten har mycket höga värderingar.

"Är man i grunden skeptisk till Volvos vision om att kapa åt sig en premiumplats vid det stora bordet när marknaden för elbilar tar form det kommande decenniet så är aktien ointressant nästan oavsett värderingen av nuvarande vinster. Lockas man däremot av potentialen i den omställning Volvo är på väg att göra och är beredd på att det tidvis kan bli omtumlande så tycker vi att priset är rimligt och att det lämnar utrymme för en bra introduktion. Vi sällar oss, inte utan tvekan, till det senare lägret och säger: teckna Volvo Cars", skriver Placera i sin slutsats.

Privata Affärer / Marcus Hernhag: Teckna inte aktien

Marcus Hernhag, författare och skribent i bland annat Privata Affärer, rekommenderar att man inte tecknar i Volvo Cars börsnotering.

Bland annat beror detta på det breda teckningsintervallet, men också ifall Polestar förtjänar sin värdering eller inte. Volvo äger knappt hälften av elbilsbolaget som själva är på väg till börsen i USA. Baserat på värderingen av Polestars aktier sitter ungefär hälften av Volvo Cars börsvärde i Polestar-innehavet.

”Drar vi bort värdet på Polestar-aktierna från Volvos börsvärde har aktien en rätt låg värdering. Om vi ska teckna eller inte handlar därför om Polestar förtjänar sin värdering eller inte, men då kan tillväxtjägare lika gärna chansa på den aktien direkt. Bubbelvarningen för de hetaste elbilsaktierna gör att försiktiga investerare ska hålla sig undan”, skriver Hernhag.

Andra faktorer som är negativa för Volvo Cars notering är det misstänksamt stora antalet banker involverade i processen. Dock väntas aktien kunna få en bra start när så många banker säljer in aktien, menar Hernhag. Det slutliga rådet blir att långsiktiga och försiktiga investerare bör hålla sig undan Volvo Cars tills vidare.

Läs även: Volvo Cars-special: Teckna eller inte? Vi summerar analytikernas råd

Bonusvideo: Volvo Cars strategichef Alexander Petrofski intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Volvo Cars.

Galen IPO-rusning i Flat Capital

Investeringsbolaget Flat Capital började den 20 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Flat Capital grundades av Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski och hans fru Nina.

Teckningskursen var 10 kronor per aktie. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget övertecknades mer än tio gånger. Bolaget valde att tilldela alla som tecknat i erbjudandet aktier, där de allra flesta tilldelades aktier för motsvarande 2 500 kronor per investerare. Därmed fick Flat Capital drygt 27 000 nya aktieägare.

Aktien fick en urstark första handelsdagen och stängde första handelsdagen drygt 100 procent högre. Därefter har den galna kursrusningen fortsatt och aktien har som högst handlats 356 procent ovanför teckningskursen.

Grattis till alla er som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Flat Capital.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Autostore, största börsnoteringen i Norge på 20 år, gjorde en hygglig börsdebut


Norska lagerautomationsbolaget Autostore började den 20 oktober att handlas på Oslo Børs. Handeln i aktien är villkorat under onsdagen och torsdagen medan den ordinarie aktiehandeln drar igång på fredag.

Det är den största börsnoteringen i Norge på 20 år, efter noteringen av dåvarande Statoil, nuvarande Equinor 2001.  Teckningskursen sattes till 31 norska kronor per aktie, vilket är det högsta i det aviserade intervallet på 27 till 31 norska kronor per aktie.

Aktien stängde marginellt högre under första handelsdagen men har stärkt på sig därefter och handlas i skrivande stund 13 procent högre.

Grattis till alla er som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Autostore.

Trump-associerat Spac rusade över 350 procent

New York-listade Spacen Digital World Acquisition rusade drygt 350 procent på torsdagen efter att bolaget meddelat att man kommer gå samman med Donald Trumps nya sociala medieföretag. Det skriver New York Post.

Aktien blev handelsstoppad flertalet gånger och omsatte tre gånger mer än Tesla-aktien. Tidningen skriver att Reddit-handlare ligger bakom rusningen, på liknande sätt som i Gamestop-hysterin.

Läs hela nyheten.

‌‌

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Autostore

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt