Morgonkollen 8 juli - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 8 juli - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

8 juli 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen med lägre kurser.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,26 procent, FTSE 100-terminen backar 0,16 procent och DAX terminen sjunker 0,10 procent.

New York


Wall Street klättrade vidare uppåt på fredagen. I fokus stod sysselsättningssiffror för juni som visade att det skapats mer jobb än väntat i juni men också en kraftig nedrevidering för föregående månad. Den tioåriga marknadsräntan sjönk relativt mycket på fredagen.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,54 procent till 5 567,19. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,10 procent som lägst och 0,60 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,90 procent till 18 352,76. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,05 procent som lägst och 0,98 procent som högst.

Sektormässigt hade telekom den bästa utvecklingen, plus 2,74 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,52 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 8 punkter till 4,28 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,29 procent.

Brentoljan backade 1,02 procent till 86,54 dollar och WTI-oljan sjönk 0,86 procent till 83,16 dollar. Brent står i dag i 86,43 dollar, medan WTI-noteringen är 82,93 dollar.

Guldpriset (termin) steg 1,19 procent till 2 397,70 dollar. I dag står guldet i 2 392,60 dollar.

Dollarn försvagades till 1,0842 mot euron, från 1,0813 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0829. En dollar kostar i dag 10,4964 kronor, att jämföra med 10,5023 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


De asiatiska börserna handlas ned under morgonen. Fokus ligger på statistik från USA och Kina som kommer senare under veckan.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 0,32 procent till 40 780,70. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,32 procent som lägst och 0,49 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,57 procent till 2 867,61. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,60 procent som lägst och 0,12 procent som högst.


Svenska delårsrapporter:

Fastighetsbolaget Wihlborgs förvaltningsresultat sjönk med 6,3 procent under det andra kvartalet till 460 miljoner kronor.

Företagsnytt


Styrelsen i PMD Device Solutions har beslutat om att genomföra den tidigare aviserade företrädesemissionen på cirka 27,5 miljoner kronor före emissionskostnader.

Investmentbolaget Svolders substansvärde ökade med 1 krona till 59 kronor per aktie i föregående vecka.

Byggbolaget Wästbyggs dotterbolag Rekab Entreprenad har tecknat entreprenadavtal med Skellefteå kommun om en anpassning av Örjansskolan i Skelleftehamn. Ordervärdet uppgår till 179 miljoner kronor, en ökning med cirka 30 miljoner kronor mot den ursprungliga budgeten.

Miljöteknikbolaget Enviro har fått en uppföljande order på 500 ton av återvunnen pyrolysolja från ett ledande europeiskt bolag inom oljebranschen. Leveransen kommer att ske under hösten, skriver Enviro i ett pressmeddelande.

Affärer


Fastighetsbolaget Logistri har tecknat ett villkorat avtal om förvärv av tre lager- och lättindustrifastigheter i södra Sverige till ett fastighetsvärde av cirka 142,4 miljoner kronor.

Bildelskedjan Meko förvärvar Automeister i Estland. Enligt Meko är affären en del i strategin att fortsätta ta marknadsandelar och stärka lönsamheten i Baltikum. De finansiella detaljerna är hemliga.

Sverige


SEB:s Boprisindikator bromsade i juli då indikatorn sjönk till 51, från 52 i juni. Därmed bröts en uppgångstrend med sju månader på raken. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 43 och plus 58 enheter.

Utländska delår


Norska geoteknikbolaget TGS-Nopec förväntar sig att redovisa intäkter, enligt IFRS, på cirka 224 miljoner dollar under andra kvartalet, jämfört med 206 miljoner dollar under samma period året innan. Det framgår av preliminära siffror.

Norska Next Biometrics omsatte runt 18 miljoner norska kronor i det andra kvartalet 2024, visar preliminära siffror. Orderingången ska vara på den förväntade nivå.

CFD-specialisten Plus500 skriver att intäkter och ebitda för innevarande räkenskapsår väntas bli i linje med nuvarande marknadsförväntningar.

Från omvärlden


Den amerikanska mediekoncernen Paramount Globals specialkommitté har enhälligt valt att backa upp en sammanslagning med Skydance Media.

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har gått med på att erkänna sig skyldig till "criminal fraud conspiracy charge" kopplat till de två 737 Max-dödskrascherna. För detta kommer bolaget också att behöva betala en nota på 243,6 miljoner dollar, motsvarande 2,6 miljarder kronor, rapporterar Reuters med hänvisning till en källa inom justitiedepartementet. Erkännandet kräver en federal domares godkännande.

Det blev överraskande vänsteralliansen Nya folkfronten som vann det franska parlamentsvalet, och inte högerextrema Nationell Samling som hade segrat i den första valomgången. Nationell Samling kom istället på en tredje plats, bakom president Emmanuel Macrons liberala partikoalition Ensemble.

Tyska matleveransföretaget Delivery Hero riskerar att få EU-böter på över 400 miljoner euro över påstådda konkurrensbegränsande avtal, utbyte av kommersiellt känslig information och no-poach-avtal.

Öljätten Carlsberg har kommit överens om ett förvärv av Britvic. Affären ger verksamheten en företagsvärdering om 4,1 miljarder pund. Carlsbergs nya bud är på 1 315 pence per aktie, att jämföra med senast betalt i Britvic om 1 210 pence. Tidigare under juni kom besked om att Britvic avvisat två bud från Carlsberg, där det senaste var på 1 250 pence per aktie.

Aktierekommendationer


Dagens Industri utfärdar en köprekommendation för bilsäkerhetsjätten Autoliv

National Bank höjer Lundin Gold till outperform (sector perform), riktkurs 27,75 kanadensiska dollar

SEB höjer BHG till köp från behåll, riktkurs 26 kronor

Makro


Överskottet i Japans bytesbalans uppgick till 2 849,9 miljarder yen i maj. Månaden innan visade ett överskott på 2 050,5 miljarder yen. Marknaden räknade enligt Bloomberg med ett överskott på 2 350,2 miljarder yen.

Överskottet i Tysklands handelsbalans uppgick till 24,9 miljarder euro i maj. Månaden innan visade ett överskott på 22,2 miljarder euro (reviderat från 22,1). Marknaden räknade enligt Bloomberg med ett överskott på 20,3 miljarder euro.
 

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Industrivärden

07:30 Wihlborgs, 15:00 Wallenstam

Handlas exklusive utdelning
Solnaberg (utd 1,50 kr)

Corporate Actions

Aptahem första handelsdag efter split S 1:100 (omvänd split)
Condo Nordic premiärdag som noterat bolag på Spotlight

MAKRO
Indonesien konsumentförtroende
10:30 EMU Sentix investerarförtroende
12:00 Lettland KPI
12:00 Sverige AF veckostatistik
15:00 Israel räntebesked
17:00 USA inflationsförväntningar


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Wihlborgs Fastigheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt