Morgonkollen 26 februari - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Morgonkollen 26 februari - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

26 februari 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen med en nedgång.

Euro Stoxx 50-terminen sjunker med 0,29 procent, FTSE 100-terminen backar 0,15 procent och DAX terminen sjunker 0,21 procent.

New York


De amerikanska börserna noterades för små uppgångar i fredags. Breda S&P 500 stängde runt nollan efter att under dagen nuddat vid 5 100 punkter. Nasdaq Composite steg något.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,03 procent till 5 088,80. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,11 procent som lägst och 0,47 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,28 procent till 15 996,82. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,54 procent som lägst och 0,58 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 0,71 procent, medan energi noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,58 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 6 punkter till 4,26 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,23 procent.

Brentoljan backade 2,30 procent till 80,80 dollar och WTI-oljan sjönk 2,70 procent till 76,49 dollar. Brent står i dag i 80,42 dollar, medan WTI-noteringen är 76,09 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,92 procent till 2 049,40 dollar. I dag står guldet i 2 042,60 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0821 mot euron, från 1,0824 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0822. En dollar kostar i dag 10,3267 kronor, att jämföra med 10,3404 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


De asiatiska börserna noteras för en oregelbunden handel under morgonen. I Japan fortsätter uppgångarna. Kräftgången fortsätter i Kina med en blandad utveckling på börserna.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,35 procent till 39 233,71. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,21 procent som lägst och 0,74 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 0,49 procent till 2 673,62. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,20 procent som lägst och 0,96 procent som högst.


Svenska delår:

Fastighetsinvestmentbolaget Fastators substansvärde sjönk till 10,79 kronor, från 23,16 året innan. Rörelseförlusten steg till -542,5 miljoner och tyngdes av nedskrivningar i innehavsbolagen.

Bioteknikbolaget Xbrane Biopharmas omsättning steg nästan 290 procent till 66,9 miljoner kronor. Ebitda-resultatet sjönk till -69,2 miljoner kronor, från -50,7 miljoner.

Affärer


Investmentbolaget Kinnevik säljer hela sitt aktieinnehav i Tele2, som består av 20,7 miljoner A-aktier och 116,9 miljoner B-aktier till Freya Investissement för totalt 13 miljarder kronor. Freya Investissement är ett bolag som kontrolleras gemensamt av franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding.

Företagsnytt


Textilåtervinningsbolaget Renewcell kommer att ansöka om konkurs till Stockholms tingsrätt. Bolaget hänvisar beslutet till att man inte lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra sin strategiska översyn som aviserades den 20 november förra året.

Fastighetsbolaget SBB har ingått ett avtal med amerikanska förvaltaren Castlelake om att bilda ett nytt samriskbolag, SBB Infrastructure. Som ett led i detta kommer SBB Infrastructure att uppta ett lån på cirka 5,2 miljarder kronor från Castlelake, med stöd av Atlas SP Partners, för att bland annat finansiera förvärv av fastigheter från SBB.

Miljöteknikbolaget Enviro har erhållit en första ersättning på 53 miljoner kronor för upparbetade kostnader kopplade till anläggningen i Uddevalla. Ersättningen har betalats ut av det samriskbolag som Enviro bildat ihop med Antin Infrastructure Partners.

Biogas- och biogödselproducenten Biokraft International avser att genomföra en företrädesemission. Emissionen syftar till att finansiera återköpet av bolagets seniora gröna obligationer. Storleken på emissionen är ännu inte fastställd, men styrelsen tänker vid extrastämman föreslå att den uppgår till maximalt cirka 650 miljoner kronor, efter transaktionskostnader.

Havsenergibolaget Minesto genomför en företrädesemission av units på 120,5 miljoner kronor före emissionskostnader.

Sverige


Framtidsförväntningarna hos svenska handlare stiger även under andra månaden av 2024, men i likhet med januari sker det från låga nivåer. Samtliga segment befinner sig fortfarande under det neutrala värdet 100, skriver Svensk Handel.

Utländska delår


Warren Buffetts investeringskonglomerat Berkshire Hathaway redovisar ett ökande rörelseresultat på 28 procent i det fjärde kvartalet. Rörelseresultatet blev 8,48 miljarder dollar, att jämföra med 6,63 miljarder dollar året innan. Sett till helåret 2023 kom rörelsevinsten att förbättras med 17 procent till 37,35 miljarder dollar.

Från omvärlden


Den tidigare presidenten Donald Trump fortsätter sitt segertåg. I helgen vann han primärvalet i South Carolina stort. Den enda motståndaren var Nikki Haley, som förlorade i sin egen hemdelstat. Haley har tidigare varit guvernör i just South Carolina, 2011-2017. Enligt Realclearpolitics fick Trump 59,8 procent av rösterna mot 39,5 procent för Haley.

Riskkapitaljätten KKR är nära ett avtal om att förvärva en mjukvaruenhet från chiptillverkaren Broadcom. Affären är värd runt 4 miljarder dollar. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till personer med insyn i saken. Affären kan komma att tillkännages redan idag måndag, uppger källorna.

Brittiska klädkedjan Next ska ha visat intresse av att köpa delar av kosmetikakoncernen The Body Shop, vars brittiska verksamhet nyligen försatts i konkurs. Det rapporterar Sky News med hänvisning till källor.

Aluminiumjätten Alcoa har lagt ett bud värt 2,2 miljarder dollar på sin australiensiska samarbetspartner Alumina. Aluminas största aktieägare, Allan Gray, som äger nästan 20 procent av aktierna, har åtagit sig att sälja sina aktier till Alcoa.

Makro


Industriproduktionen i Singapore ökade 1,1 procent på årsbasis i januari, att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 3,7 procent.

Sentimentet inom den tyska exportindustrin har ljusnat något. Det framgår av Ifos exportindikator som stigit till -7,0 i februari, upp från -8,5 i januari.

Aktierekommendationer


DNB sänker Lundbergs till sälj från behåll, riktkurs 485 kronor.

Citigroup inleder bevakning på Nibe med köp och riktkurs 71 kronor.

Dagens industri sätter rekommendationen köp för Bilia.

Börsveckan ger köpråd för Doro.

Börsveckan ger köpråd för Camurus.

Börsveckan ger köpråd för Vestum.

Pareto Securities inleder bevakning på Powercell med köp och riktkurs 53 kronor

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Astor, Candles Scandinavia, Dicot, Ellwee, Fastator, Link Prop, Prebona, Quiapeg Pharmaceuticals, Real Fastigheter, Tcecur, White Pearl, Zenergy

08:00 Streamify, 08:00 Xbrane Biopharma

Efter börsstängning: Africa Oil (efter 22.00)

Handlas exklusive utdelning
Elekta (utd 1,20 kr)

Corporate Actions

Briox exklusive rätt N 7:43, 3,02 kronor per aktie

Övriga händelser
Europa pappersstatistik från Euro Graph


MAKRO
Ungern omröstning i parlamentet om Sveriges Nato-ansökan
09:00 ECB tal av Vujcic
09:00 Spanien PPI
12:00 Sverige AF veckostatistik
12:30 ECB tal av Stournaras
13:00 Mexiko arbetslöshet
15:00 Israel räntebesked
16:00 USA försäljning av nya hem


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Africa Oil

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt