Nyhet

Aeternum Capital rekryterar Henrik Carlman från Swedbank Robur - ska öppna kontor i Stockholm

Aeternum Capital, som den norska redarmiljardären John Fredriksen står bakom, rekryterar Swedbank Robur-förvaltaren Henrik Carlman. Det framgår även av ett pressmeddelande att investeringsbolaget tänker öppna kontor i Stockholm.

Carlman kommer bli Partner och Investment Director på det Vegard Søraunet-ledda investeringsbolaget med den uttalade ambitionen att vara en långsiktig och aktiv ägare i noterade och onoterade nordiska bolag.

- Aeternum är förmodligen den bästa uppsättning för investeringar jag någonsin sett. Kombination av det bästa med familly office, fond och investmentbolag ger dig som investerare möjlighet att agera friare, mer långsiktigt och närmre bolagen, säger Henrik Carlman i en kommentar till Finwire och fortsätter:

- Jag är övertygad om att modellen ger stora fördelar för att skapa avkastning. Lägg därtill ett starkt team… Det känns fantastiskt att få ansluta till team Aeternum.

Carlman har bland annat varit ansvarig förvaltare för den nordiska fonden Robur Microcap och den globala fonden Robur Fokus, där den senare inriktar sig även på större bolag.

De tre största innehaven i Robur Microcap, där Carlman står som ensam förvaltare, var Boule Diagnostics, Surgical Science, och Formpipe vid utgången av det första kvartalet. Cellink är ett namn som återfinns bland de största innehaven i båda fonderna.

En gemensam nämnare mellan Aeternum och Microcap är i sin tur norska Carasent, vars styrelse nyligen förstärktes av Anna Kinberg Batra.

Detta samtidigt som Aeternum Capital har ett uttalat fokus på sektorerna konsument, hälsovård, mjukvara och gaming, företagstjänster och industriella nischer.

I pressmeddelandet lyfts det fram att Carlman har levererat toppresultat i fonderna de senaste åren och har rankats AAA av Citywire. Microcap avkastade 110 procent på ett år vid utgången av det första kvartalet.

Vegard Søraunet uttrycker i pressmeddelandet att Henrik inte bara är en enastående förvaltare utan kommer även bli en mycket uppskattad kollega och affärspartner med stort förtroendekapital och hög integritet.

På den svenska börsen har det nyetablerade investeringsbolaget på kort tid seglat upp som storägare i AQ Group och Itab. Andra betydande innehav återfinns i bland annat OEM International, Addlife och Addnode.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt