Nyhet

Dessa

Dessa aktier köpte och sålde Nordnets/Avanzas sparare under måndagsraset - Di

Nordnets sparare valde under det stora raset på Stockholmsbörsen på måndagen att köpa in investmentbolag som Investor, Svolder och Kinnevik. På köplistan fanns också värmeteknikbolaget Nibe och fastighetsbolaget SBB.

Säljsidan dominerades av Astra Zeneca, följt av SCA och Apple. En till amerikansk teknikjätte, Googles moderbolag Alphabet, fanns bland de mest sålda aktierna.

”Det finns definitivt en nervositet sedan Netflix rapport, där lägre användartillväxt än väntat fick aktien att rasa rejält. Techjättarna är högvärderade men de far egentligen inte riktigt lika illa av högre ränta som andra bolag av förhoppningskaraktär. Däremot dras de med i oron ändå, när investerare vill sälja av allt vad risk heter”, säger sparekonom Frida Bratt till Dagens industri.

Även hos Avanza fanns det flera investmentbolag på köpsidan. Investor, Kinnevik, Svolder, Creades och Industrivärden var samtliga bland topp tio mest köpta aktier.

De mest sålda aktierna var SBB och Volvo Cars.

”Favoriterna Sinch och Evolution återfinns också på listan, men då de inte tappat nämnvärt många ägare ligger det nära till hands att anta att många skalar ned sina positioner och därigenom minskar exponeringen mot högt värderade tillväxtaktier som för stunden befinner sig ute i kylan”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt