Nyhet

Morgonkollen

Morgonkollen 4 juli - Aktuella börshändelser som du bör ha koll på

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens/dagens viktigaste börshändelser.

4 juli 2022


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,82 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,92 procent och DAX terminen ökar 0,85 procent.


New York

De amerikanska börserna var oregelbundna under de första handelstimmarna på fredagen men mot slutet av dagen avancerade börserna uppåt och stängde nära dagshögsta.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 1,06 procent till 3 825,33. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,88 procent som lägst och 1,17 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,90 procent till 11 127,85. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,96 procent som lägst och 0,94 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 2,48 procent, medan IT noterades för den svagaste utvecklingen, plus 0,25 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 8 punkter till 2,89 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 2,89 procent.

Brentoljan steg 2,38 procent till 111,63 dollar och WTI-oljan ökade 1,82 procent till 97,30 dollar. Brent står i dag i 111,39 dollar, medan WTI-noteringen är 97,30 dollar.

Guldpriset föll 0,32 procent till 1 801,50 dollar. I dag står guldet i 1 812,70 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0430 mot euron, från 1,0485 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0428. En dollar kostar 10,3309 kronor, att jämföra med 10,3070 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).


Asien

Börserna i Asien-regionen är oregelbundna på måndagen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,84 procent till 26 153,81. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,04 procent som lägst och 1,25 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet ökade med 1,34 procent till 1 869,71. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,59 procent som lägst och 1,40 procent som högst.


Affärer:

Fasadgruppen etablerar sig i Finland genom förvärv av fasadbolaget RKC Construction, även benämnt Rovakate. Fasadgruppen betalar i kontanter och en säljarrevers på 5,95 miljoner euro, cirka 63 miljoner kronor, som säljarna i Rovakate åtagit sig att kvitta mot nya aktier i Fasadgruppen efter slutförande av transaktion.

Fastighetsbolaget Wihlborgs har förvärvat två fastigheter från Oscar Properties i norra Helsingborg för 333 miljoner kronor.


Företagsnytt:

Storbanken Swedbank har fått ett krav från Pensionsmyndigheten om 4 miljarder kronor. Kravet gäller Swedbanks historiska roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012-2015. Optimus High Yield var en fond som var en del av Falcon Funds-härvan.

Flygbolaget SAS pilotföreningar har beslutat att skjuta upp den varslade strejken till måndagen 4 juli klockan 12.01. Detta beslut är taget efter veckor av medling mellan pilotföreningarna, SAS och medlarna.

It-konsultbolaget Knowit har fått en order på uppgradering av system för den svenska marinen. Beställare är Försvarsmakten. Ordervärdet är cirka 70 miljoner kronor inklusive optioner.

Fintechbolaget Klarna är nära att dra in nytt kapital till en värdering av 6,5 miljarder dollar, motsvarande 67 miljarder kronor. Det enligt källor till Wall Street Journal.
WSJ har tidigare rapporterat om att Klarna flera gånger fått dra ned på värderingen i samband med förhandlingarna om nytt kapital. Först var det till 30 miljarder dollar och sedan vidare ned till 15 miljarder dollar.

Socialdemokraterna går till val på att helt förbjuda vinster för friskolor, och enligt statsminister Magdalena Andersson är det viktigt att "alla eventuella kryphål täpps igen". Det rapporterar SVT. Regeringspartiet vill också förbjuda etableringen av nya religiösa friskolor.


Sverige:

SEB:s företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, tog ytterligare ett kliv nedåt i juli till noteringen -3 från 10 månaden innan.

Nybilsregistreringarna i Sverige uppgick till 27 374 personbilar i juni. Det är en minskning med 27 procent jämfört med juni förra året. Det visar Trafikanalys officiella statistik


Från omvärlden:

Elbilstillverkaren Tesla levererade 254 695 bilar under det andra kvartalet, vilket var under analytikernas förväntningar på 261 181 enheter, enligt en sammanställning av Bloomberg. Tesla levererade 201 250 enheter under samma period förra året och 310 048 enheter under föregående kvartal.

Ryssland uppger att de nu har fullständig kontroll av Luhanskregionen i östra Ukraina, efter att ryska styrkor och ukrainska separatister tagit över staden Lysytjánsk. Det rapporterar Sveriges Radio.


Makro:

Underskottet i Tysklands handelsbalans uppgick till 1,0 miljarder euro i maj. Månaden innan visade ett överskott på 3,1 miljarder euro. Marknaden hade enligt Bloomberg räknat med ett överskott på 1,6 miljarder euro.

Den tyska exporten minskade 0,5 procent på månadsbasis i maj. Marknaden räknade med en förändring på 0,7 procent.

Industriproduktionen i Estland ökade 4,8 procent i årstakt i maj. Under månaden innan låg årstakten på uppreviderade 4 procent.


Aktierekommendationer

Handelsbanken sänker kort rekommendation på Avanza till sälj från behåll.

Börsveckan ger köpråd för fem bolag i sista utgåvan före sommaruppehållet. Köpråden avser Husqvarna, Mekonomen, H&M, Kopparbergs och Camurus. Tidningen ger rådet avvakta för Corem, Pandox och Volati.

Affärsvärlden utfärdar köpråd för BHG
Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Enea


Håll ögonen på idag:

BÖRS
Handlas exklusive utdelning
Heimstaden för preferensaktien (utd 0,50 kr)

Corporate Actions
Aspire Global avnotering sista dag för handel på First North
Everysport Media byte av bolagsnamn till Everysport Group
Get Group sista dag för handel på NGM före avnotering
Zignsec exklusive rätt N 1:2, 3,50 kronor per aktie

Börshandel
New York-börsen stängd

Övriga händelser
08:30 Nordnet månadsrapport

Utländska övriga händelser
Textilwirtschaft veckoförsäljning

MAKRO
USA helgdag
08:30 Schweiz KPI
09:00 Turkiet PPI
09:00 Turkiet KPI
10:30 EMU Sentix investerarförtroende
11:00 EMU PPI
12:00 Lettland industriproduktion
12:00 Sverige AF veckostatistik
15:00 Israel räntebesked
15:30 Kanada PMI industri
16:00 ECB tal av Nagel
17:00 ECB tal av Guindos


Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt