Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Placera

Placera pekar ut 21 billiga nordiska bolag som klarar hårda krav

Börsfallet det senaste året innebär att många nordiska bolag nu framstår som lågt värderade.

"För ett år sedan var det inte många nordiska aktier som stack ut som billiga. När vi lägger ut ett nytt finmaskigt värderingsnät idag fastnar desto fler aktier", skriver Placera i en analys på onsdagen.

De hårda kraven som ställs i den nya granskningen är inga mikrobolag, inga förhoppningsbolag, ett p/e-tal på max 10, en direktavkastning på minst 5 procent, skuldsättning på högst 0,5 för nettoskuld/eget kapital samt en rörelsemarginal på minst 5 procent. Det krävs även att bolagen följs av minst tre analytiker.

De 21 nordiska bolagen som klarar kraven enligt ovan är danska AP Möller Maersk, Pandora, Scandinavian Tobacco, svenska Alimak, Betsson, Billerud Korsnäs, Boliden, Electrolux, Nobia, SKF och SSAB, norska Elkem, Equinor, Norsk Hydro, finska Fiskars, Konecranes, Metsä Board, Outokumpu, Tietoevry, Uponor samt Valmet.

"Tyvärr bör man även utgå ifrån att en del också kommer att visa sig vara så kallade värdefällor som ser billiga ut men som ändå kommer att få det tufft framöver om de förväntade vinstnivåerna inte infrias", avslutar Placera sin analys.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/09/28/gott-om-billiga-nordiska-aktier.plc.html

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt