Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: succédebut för Söder Sportfiske, triss i "teckna" för Kjell & Companys IPO – och fler spännande noteringar

Sportfiskebolaget Söder Sportfiske gjort en succépremiär. Börsveckan, DI och Affärsvärlden rekommenderar samtliga att teckna Kjell & Company IPOn. Vi kan också se fram emot kommande noteringar i bland annat "DFS"- och affiliatebolaget FSport, norska affärssystembolaget Visma, utbildningsappen eEducation Albert och amerikanska betaltjänstebolaget Stripe.

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Både Börsveckan och Affärsvärlden håller ställer sig på sidlinjen i IPOn i Arlandstad

Fastighetsbolaget Arlandastad har en väl tilltagen projektportfölj inför noteringen på First North. Börsveckan tvekar om framtidens resande och projektportföljens förverkligande och ger därför rådet teckna ej.

"Fastighetsutveckling är knepigt och utöver rabatten på aktien är vi inte särskilt lockade av fastighetsbeståndet och de projekt som är på gång i närtid. Som ett återhämtningscase är det möjligt att aktien blir bra när aktiviteten kring Arlanda drar igång igen. Det räcker dock inte för att teckna aktien och vi fegar ur med en neutral hållning till Arlandastad Groups notering", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Arlandstad.

Tips: Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på info@borskollen.se. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Innovativt svenskt spelplattformbolag inom Fantasy Sports – Teckna units i FSport inför notering


FSport är en svensk licensierad spelutvecklare, som via sin egenutvecklade spelplattform erbjuder spel inom genren Daily Fantasy Sports (”DFS”). Spelformen går ut på att deltagarna skapar  “fantasilag” med verkliga sportutövare, där deras faktiska prestationer live ligger till grund för en poängtävling mellan deltagarna med riktiga pengavinster i potten. Tidigare under året gjorde man dessutom en strategisk breddning av verksamheten genom förvärvet av en medieverksamhet med fokus på prestationsbaserad marknadsföring, så kallad affiliationmarknadsföring.

FSport befinner sig i en expansiv fas, med en färdig produkt och egna marknadsföringskanaler redo att börja skala upp verksamheten. För att säkerställa en fortsatt tillväxttakt, utökad produktutveckling och förbättrad varumärkeskännedom genomför man just nu en nyemission inför en planerad IPO på Nasdaq First North Growth Market.

”FSports idé om att kombinera en klassisk spelform med kundens strategiska val, är precis det som attraherar dagens och framtida konsumenter av digital underhållning och media”, säger FSports VD Staffan Lindgren.

Läs hela artikeln om emissionsaktuella FSport (annons).

Triss i "teckna" från analytikerna för Kjell & Company IPOn

Börsveckan
Prylkedjan Kjell & Company ska också noteras på First North. Värderingen är attraktiv och lämnar god uppsida till teckningskursen på 55 kronor, bedömer tidningen och ger rådet teckna.

Dagens Industri
"Räknat på Di:s vinstprognos för 2022 på 140 miljoner kronor efter skatt värderas Kjell & Company till 12 gånger vinsten. Även om fysiska detaljhandelsbolag inte är högst upp på investerarnas favoritlista och numera värderas med rabatt mot börsen är priset på Kjell & Company för lågt för att inte teckna aktien", skriver Dagens Industri.

Affärsvärlden
Inför noteringen har Affärsvärlden hittat två flaggor, en för hög emissionskostnad och en för storaffär inför IPO.

När det gäller första flaggan betalar Kjell Group 56 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 6,1 procent av erbjudandet. Och den andra flaggan härrör från bolagets första förvärv sedan bolagets bildades 1988. Förvärvet ökar Kjell Groups omsättning med 15 procent och vinsten med 22 procent.

"Aktien säljs inte ut till något uppenbart fyndpris men fortsätter tillväxten är uppsidan ändå helt okej på sikt. Rådet blir teckna."

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Kjell & Company.

Stort intresse för fintechbolagets emission inför notering – Närliggande lansering på den indiska miljardmarknaden inom skill games

Eddbee skapar plattformar inom skill gaming med sikte på de globala marknaderna inom fantasy sports och social trading. Intresset från befintliga aktieägare och tidiga intressenter har gjort att huvuddelen av nuvarande emission redan är förtecknad till cirka 75 procent.

“Vid teckning av C-aktier är ambitionen att man som aktieägare kommer att erhålla dubbla utdelningar av teckningskursen, alltså dubbelt tillbaka på sin insats – vilket har skapat stort intresse i denna emission där redan 75 procent har tecknats av befintliga aktieägare och intressenter,” säger Sven-Olof Nilsson, VD för eddbee.

Det ligger i bolagets övergripande försäljnings- och noteringsstrategi att säkerställa en bred aktieägarbas och man bjuder nu in allmänheten till teckning i emissionen. Man förbereder nu sin planerade lansering av en ny spelplattform inom skill games med riktiga pengar i Indien – en gigantisk marknad med populära nationalsporter som cricket och fotboll som kommer inkluderas ihop med en unik aktieplattform. Parallellt arbetar man med en större marknadsförings- och försäljningskampanj samt kommande noteringsprocess.

Läs hela artikeln om emissionsaktuella eddbee (annons).

Visma siktar på börsnotering 2023


Norska affärssystembolaget Visma överväger en notering 2023 och Oslobörsen är ett bra alternativ. Det uppgav en talesperson för Visma till Reuters. Det sades att listningen kan komma att äga rum om två år förutsatt att marknadsförutsättningarna är gynnsamma.

Beskedet kommer efter att det genomförts en aktieförsäljning i Visma som nu värderar bolaget till 163 miljarder kronor. Bolaget har fått nya delägare i bland annat rederimiljardären John Fredriksens investeringsbolag Aeternum Capital och Singapores förmögenhetsfond GIC.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Visma.

Stark IPO-primär för Söder Sportfiske som rusade i premiärhandeln på First North

Söder Sportfiske, som säljer sportfiskeprodukter genom främst e-handel, började den 9 september att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Intresset för att teckna aktier i bolaget var mycket stort. Erbjudandet var kraftigt övertecknat med intresseanmälningar överstigande 1 miljard kronor från över 30 000 investerare.

"Vi är väldigt glada för det stora intresset kring vår notering och att så många delar vår tro på bolaget. Vi välkomnar varmt alla nya aktieägare och tar med ödmjukhet emot det förtroende ni givit oss. Söder Sportfiske går nu in i en ny spännande fas av den tillväxtresa vi varit på sedan starten 2005 och vi är starkare rustade än någonsin", kommenterade Viktor Gullbrand, vd för Söder Sportfiske inför noteringen.

Teckningskursen var 47 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på 352 miljoner kronor. Aktien stängde drygt 50 procent högre under första handelsdagen, men har därefter fallit tillbaka något och handlas i skrivande stund ca 33 procent ovanför teckningskursen.

Grattis till alla som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Söder Sportfiske.

VD-intervju i emissionsaktuella Increasor; ”Vi har skapat ett unikt affärskoncept”

Increasor Tech Invest genomför just nu sin sista nyemission inför noteringen som är planerad under 2021. I denna intervju (som ursprungligen publicerades i Finanstid) träffar vi VD Andreas Trouin som förklarar Increasor och affärskonceptet bakom tillväxtinkubatorn.

Hej Andreas! Tack för att du tog dig tid för en kortare intervju. Vill du börja med att berätta lite kort om Increasor och vad ni gör?

Hej! Tack själv! Increasor är en inkubator vars främsta fokus är att hjälpa start-ups och mindre tillväxtbolag att växa. Inom koncernen innehar vi flertalet olika verktyg för att få start-ups att växa. Bland annat har vi ett webbutvecklingsteam, ett designteam, ett redovisningsteam och ett team som jobbar inom corporate finance.

Till vår hjälp har vi en webbtidning med 100 000-150 000 sidvisningar om dagen som används bland annat som en marknadsföringskanal för att få företagen i vår inkubatorverksamhet att växa.

Läs hela intervjun och teckna i Increasor (annons).

Utbildningsappen Albert ska noteras på First North

Utbildningsappen Albert avser att genomföra en notering av bolagets aktier på Nasdaq First North Growth Market. Albert, som formellt heter eEducation Albert, avser att i samband med noteringen genomföra en nyemission av aktier om 265 miljoner kronor, inklusive en övertilldelningsoption om upp till 35 miljoner kronor.

"Ända sedan starten av Albert 2015 har vi arbetat med att bidra till bättre utbildning genom att erbjuda varje barn i Europa en skräddarsydd läroupplevelse. Vi har en vision om att kunna kombinera affärsverksamhet med främjande av social hållbarhet, och är stolta över att hittills ha hjälpt över 275 000 familjer med deras barns utbildning. Idag har vi nära 60 000 aktiva betalande prenumeranter i fyra länder via fem appar i vårt nuvarande produktutbud", kommenterar grundarna Arta Mandegari och Salman Eskandari.

Ankarinvesterare som tecknar aktier för 160 miljoner kronor, till ett pris om högst 49 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde om upp till omkring 600 miljoner kronor för bolagets samtliga utestående aktier före erbjudandet, är Consensus Asset Management, Strand Kapitalförvaltning, samt nuvarande aktieägare Abanico Invest, Muirfield Invest och Roosgruppen.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för eEducation Albert.

Kiliaros noteringsemission blev fulltecknad

Kiliaros emission av units blev fulltecknad och med detta tillförs bolaget cirka 21 miljoner kronor inför bolagets notering på Nasdaq First North. Teckningsgraden var 101 procent och med emissionen tillfördes 260 nya aktieägare. Aktien börjar handlas den 17 september.

"Vi välkomnar alla nya aktieägare och tackar för förtroendet. Vi står nu väl rustade för att stärka vår position på marknaden som ett användarvänligt alternativ för delning och lagring av bilder och video. Under vår IPO har Kiliaro rönt uppmärksamhet i ledande media, och många med oss delar visionen om en bildgalleri-app som utvecklats helt på användarnas villkor, med högt integritetsskydd, unika sociala funktioner och obegränsad lagring till låg prisbild. Den förestående noteringen på Nasdaq First North Growth Market ger oss också nya möjligheter och ökad synlighet både i Sverige och internationellt. Målet är tydligt: att bli nästa generationens bildgalleri-app."

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Kiliaro.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Stripe förbereder börsnotering under 2022 – kan värderas långt över 100 miljarder dollar


Betaltjänstebolaget Stripe för nu tidiga diskussioner med investmentbanker om en börsnotering under nästa år, enligt uppgifter till Bloomberg News.

Stripe överväger antingen en direktnotering eller en traditionell börsnotering, säger flera källor. Det betonas dock att planerna fortfarande kan ändras.

Stripe tog i våras in 600 miljoner dollar och värderades då till 95 miljarder dollar. Det innebär att bolaget är USA:s mest värdefulla startup och en av världens största tillsammans med bland annat Tiktoks moderbolag Bytedance. Det ska även ha skett handel med Stripes aktier de senaste månaderna där värderingen varit så hög som 152 miljarder dollar, enligt data från Pitchbook.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Stripe.

Finska Modulight planerar att genomföra en notering på First North i Helsingfors

Finska teknikbolaget Modulight planerar att genomföra en notering på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Bolaget avser att emittera nya aktier för omkring 60 miljoner euro i samband med noteringen. Utöver det avser vissa befintliga aktieägare att sälja aktier för ett icke angivet belopp.

Ankarinvesterare är Didner & Gerge Fonder, Evli Fund Management Company, Mandatum Asset Management, SEB Investment Management, Swedbank Robur, Tin Fonder samt Varma Mutual Pension Insurance Company som avser teckna aktier för totalt 61,5 miljoner euro, förutsatt att teckningskursen sätts så att bolagets börsvärde inte överstiger 205 miljoner euro.

Modulight är ett laserteknikbolag som designar och tillhandahåller lasrar och lösningar för medicinska och biomedicinska applikationer samt andra utvalda nischer.

Läs hela nyheten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Arlandastad

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt